20. 08. 2022.
Home / Kultura i život oko nas / U Kulturnom centru Zrenjanina u četvrtak, 16. juna – otvaranje izložbe likovne umetnice Tatjane Marticki
Tatjana Marticki, Pieces of Soil, kombinovana tehnika, 14 x 14 x 3,5 cm, 2020.

U Kulturnom centru Zrenjanina u četvrtak, 16. juna – otvaranje izložbe likovne umetnice Tatjane Marticki

IZLOŽBA TATJANE MARTICKI

„PEJZAŽ – FRAGMENTI I TEKSTURE“

– Izložbeni salon Kulturnog centra Zrenjanina

– Postavka u trajanju od 16. juna do 5. jula 2022.

U okviru vizuelnog programa Kulturnog centra Zrenjanina organizuje se izložba pod nazivom “Pejzaž – Fragmenti i teksture” umetnice Tatjane Marticki. Autorka u svojim radovima u okviru date likovne celine istražuje motive iz prirode, iskazuje ih i predstavlja sopstveno viđenje u formi slike, instalacije i umetničke knjige. Kako se navodi, koncepcija radova je zasnovana na selekciji i prikupljanju različitih biljnih plodova, kao i upotrebi materijala prirodnog porekla, koji daljom umetničkom intervencijom formiraju apstrahovane strukture prigušenog kolorita i naglašenih taktilnih kvaliteta, asocirajući na mikro prikaze zemljinog tla. Pored formalnog poigravanja teksturalnim kvalitetima različitih materijala, realizovana dela predstavljaju i jedno autorkino lično propitivanje sopstvenog položaja u kontekstu saživota čoveka i prirode i posledica narušavanja te ravnoteže. Izložbu čine 13 slika, 1 instalacija i 1 eksponat u vidu knjige. Tatjana Marticki do sada je imala tri samostalne i učestvovala je na 28 selektovanih grupnih izložbi.

Tatjana Marticki, Iz serije Pejzaž - fragmenti i teksture, kombinovana tehnika, 25,5 x 25,5 cm, 2018.

*Zrenjaninska izložba pod nazivom «Pejzaž – Fragmenti i teksture» biće otvorena u Kulturnom centru Zrenjanina od četvrtka, 16. juna do utorka, 5. jula. Svečano otvaranje postavke, autorkino obraćanje i razgovor sa publikom zakazan/o je u četvrtak, 16. juna u 19 časova u izložbenom salonu Kulturnog centra. Program otvaranja publika će moći da prati i uživo, na Fejsbuk strani KCZR.

– O autorki –

– Kraći biografski zapis

Tatjana, Marticki, rođena 1996. godine u Novom Sadu. Osnovne akademske studije, modul Grafika, završila 2019. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Anice Radošević Babić, a master akademske studije završila je 2021. godine na istom modulu. Od 2020. godine je član SULUV-a. Do sada je svoj rad prikazala na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Učestvovala je u više projekata i radionica, kao i na nekoliko likovnih kolonija (Smederevo, Bogdanci u Severnoj Makedoniji). Dobitnica je nekoliko nagrada i pohvala za svoj rad od kojih se izdvajaju «Srebrna igla» – XV Međunarodnog grafičkog bijenala „Suva igla“ – Užice (2021), Godišnja nagrada departmana likovnih umetnosti za najuspešniji umetnički rad iz umetničke discipline – grafika, Akademija umetnosti u Novom Sadu (2019), i Pohvala XIV Međunarodnog grafičkog bijenala – «Suva igla» u Užicu (2019). Dobitnica je Nagrade iz zadužbinskih fondova Matice srpske za najbolje đake i studente završnih godina škola i fakulteta (2020).

Tatjana Marticki, Zgarište, kukuruzovina, ostaci spaljenog kukuruza i pepeo, varijabilne dimenzije, 2020.Pročitajte još

Screenshot_2022-08-16-20-05-36-673_com.android.chrome

NEODOLJIVI ŠARMER I ŠUTER

IN MEMORIAM KOSTA ARSENIJEVIĆ 1954. – 2022.