02. 12. 2023.
Home / Odbojka / ŠAMPIONI IZ KLEKA

ŠAMPIONI IZ KLEKA

50 godina od osvajanja titule prvaka Jugoslavije, 1972. godine odbojkaša GIK Banata

Odbojkaški klub GIK Banat iz Kleka, koji je šezdesetih isedamdesetih godina prošlog veka, prvoligaške utakmice igrao u dvorani Medison u Zrenjaninu, postao je prvak Jugoslavije 6. maja 1972. godine, nakon što je u odlučujućoj utakmici prvenstva savladao riječki Kvarner 3:1.

Bilo je to neverovatno sportsko dostignuće ekipe u kojem su, a to je svojevrsni fenomen, jer su svi igrači bili iz Kleka, sela koje je brojalo 1.950 duša, ali je istim plućima disalo za odbojku.

Zlatnu generaciju je predvodio legendarni Miloš Grbić, a ekipu su činili i Milorad Kijac, Milorad Mičić, Milenko Vuković, Slobodan Grbić, Branko Berak, Branko Vujović, Mirko Ćuk, Nedeljko Ivanković, Slobodan Damjanac, Radomir Dursun i Melenko Šegrt, tehnički rukovodilac je bio Rajko Kijac, a trener legendarni Lazar Grozdanović.

Na današnji dan, pre tačno 50 godina, ostvaren je najveći uspeh, a danas pola veka nakon zlatnih lovorika, osim što su obišli grob pokojnog Miloša Grbića, u prisustvu člana odbojkaške Kuće slavnih, njegovog sina Vanje, odbojkaši iz Kleka, prisustvovali su svečanoj akademiji u Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu, njima u čast.

O uspesima ekipe iz malenog Kleka, koji je te 1972. godine imao jedva 1.900 duša, a svi igrači bili su baš iz sela i uglavnom svi reprezentativci, govorio je novinar Jovo Vuković, a uz plakete, zlatnim odbojkašima uručeni su dresovi replike tadašnjih sa prezimenima i brojevima koje su nosili.Pročitajte još

ODBOJKAŠICE IZ ŽITIŠTA U NOVIM TRENERKAMA

Lepe, šarmatne i graciozne, mlade odbojkašice Žitišta, ponosno nose novu opremu, tj. trenerke koje su ...