08. 06. 2023.
Home / Kultura i život oko nas / OTVORENA UMETNIČKA GALERIJA POD OTVORENIM NEBOM
5T8A3291

OTVORENA UMETNIČKA GALERIJA POD OTVORENIM NEBOM

Na šetalištu uz Begej, pored novoizgrađenog pristana, u zaleđu grafičke kuće Diginet u Zrenjaninu, otvorena je izložba Prve međunarodne kolonije karikature, pod nazivom Život na reci, čime je iniciran rad galerije na otvorenom Pristan, koja će u narednom periodu, različitim kulturnim sadržajima oživeti i oplemeniti ovaj deo javnog prostora.

Na otvaranju su govorili poznati karikaturista i selektor kolonije, Konstantin Grosu i istoričar umetnosti, viši kustos zrenjaninskog Muzeja, Olivera Skoko, a izložbu je, uz Gorana Nešića, idejnog tvorca projekta, otvorio i Borislav Umićević, privrednik i zaljubljenik u umetnost.

Grafička kuća “Diginet” i organizacija Portret organizovali su od 11. do 13. oktobra 2019. godine u Zrenjaninu, prvu Međunarodnu koloniju karikature u Srbiji, uz učešće osam eminentnih karikaturista impresivnih biografija, iz Srbije i inostranstva. Umetnici su, u toku trodnevnog boravka, karikaturom odgovorili na temu Život na reci, a kao rezultat rada i međusobne saradnje na ovoj koloniji, nastala je izložba Život na reci, koju čini 24 odabrana dela, značajne umetničke i kulturne vrednosti.

Izloženi su radovi Slovenca Milana Alaševiča, , Konstantina Grosu, Ištvana Kelemana iz Mađarske, Kire Radenkova, Vladana Nikolića, Nikole Štiklice, Jakše Vlahovića i Jugoslava Vlahovića.

Radovi će u galeriji na otvorenom Pristan, moći da se pogledaju do kraja avgusta, a organizatori su najavili i drugu međunarodnu koloniju karikature, koja će se održati početkom oktobra ove godine.foto: Jovan Njegovć Drndak

Pročitajte još

koncert filharmonije 10. 6. 2023.

Koncert Zrenjaninske filharmonije – Kulturni centar Zrenjanina – subota, 10. jun

KONCERT ZRENjANINSKE FILHARMONIJE Nastup filharmonije sa učenicima muzičke škole, izvođenje Betovenove 5. simfonije… – Kulturni ...