12. 08. 2022.
Home / Rukomet / DOBRI DUH MAJA U MEDISONU I MAGIČNA RUKA VELIKOG MAJSTORA
IMG_20210508_174932

DOBRI DUH MAJA U MEDISONU I MAGIČNA RUKA VELIKOG MAJSTORA

Rastko Stefanović, nekadašnji sjajni rukometaš i sada trener u Francuskoj, nakon tri decenije na mestu velikog Proleterovog uspeha

Mnogo je vode proteklo Begejom od tog famoznog 5. maja 1991. godine, kada su se ljuljale tribine prepunog Medisona, u koji je, prema propozicijama IHF zvanično moglo 3.500, a bilo je tog dana preko 5 hiljada duša.

Rukometaši Proletera su vojevali najvažniju bitku u istoriji kluba, vojvođanskog, pa i tada jugoslovenskog rukometa, u finalu Kupa šampiona, protiv slavne, bogate i moćne Barselone.

hqdefault

– Sećam se, kao juče da je bilo, bio je predivan sunčan i veoma topao majski dan.Atmosfera je bila luda, nije tada bilo interneta, mi smo bili u karantinu van grada, ali smo telefonom dobijali informacije – priseća se Rastko Stefanović, koji se tačno tri decenije kasnije, našao na mestu gde je, kako sam kaže, odigrao najvažniju utakmicu u bogatoj karijeri.

– Disali smo kao jedan, asimilirani sa brojnim dušama drvenim tribinama, koje su se od siline i pritiska ljuljale i sa parketa, izgledalo je kao da su prirodni talasi – nastavlja Rastko, kojem roditelji žive u Zrenjaninu i bez obzira što je rođen u Virovitici, a karijeru započeo u šampionskom Partizanu iz Bjelovara, ovaj grad smatra svojim.

– Jednom Zrenjaninac, nekako dodirne te pitomi duh ravnice i zauvek si tu – ubacuje se u priču Tuzlak Zoran Tomić, leteći bombarder Proleterove rukometne mašine, koja te godine nije stigla do evropskog trona, ali je vicešampionskim oreolom, zlatnim slovima ispisala istoriju našeg rukometa.

IMG_20210508_171546

Na ideju da se organizuje humanitarna utakmica ova dva kluba, u znak sećanja na lep rukometni događaj, Rastko, Zoran, ali i trener tadašnje Proleterove zlatne generacije, olimpijac Momir Rnić, nisu skrivali oduševljenje, baš kao ni Veselin Vujović, proslavljeni reprezentatovac, koji je tada nosio dres Barselone.

– Uvek sam za sve dobre ideje, a bilo bi lepo osvežiti sećanje na te dve borbene i do kraja neizvesne utakmice, u kojima je moj tadašnji klub imao više sreće – kaže Veselin Vujović, ističući da je to rukometnoj sekciji slavne Barselone, bila prva evropska titula.

Obzirom da se u Medisonu, inače najstarijoj montažnoj dvorani na Balkanu, trenutno vrši imunizacija građana Zrenjanina, nismo bili u prilici da direktno na parketu oživimo uspomene, ali nekadašnji sjajni rukometaš, preteča modernih evropskih bekova, Rastko Stefanović, jedva je zadržao suze.

DSC_0253

– Iskreno, tako je, zaista puno je emocija i evo sada krv u žilama mi se ledi, bilo je puno taktičkog nadmudrivanja na terenu, ali smo ostali dobri drugari – kaže sada uspešni stručnjak u Francuskoj i pre Španca Đirone, najozbiljniji kandidat za selektorsku fotelju.

Sasvim slučajno, ispred čuvenog Medisona, našao se i nekadašnji vaterpolo reprezentativac Jugoslavije i dugogodišnji igrač Proletera, a kasnije internacionalac u Italiji, Rade Berbakov.

– Naravno da sam na foru, pošto kartu nisam imao, uspeo da uđem u dvoranu, koja je blistala čudeanim, evropakim sjajem, bez obzira što je bilo prevruće i preglasno – priseća se Berbakov, inače prijatelj Rastka Stefanovića, pozdravljajući legendarnog fiizioterapeuta rukometaša Proletera, Kukca, koji je takođe bio akter slavnog finalnog dvomeča.

IMG_20210508_175219

– Sve je bilo veliko nadahnuće, sećam se peckali smo Vuju i Zlatka Portnera pre meča u Zrenjaninu, ali oni su bili profesionalci, emocije su tada bile po strani – kaže Dušan Stanišić Kukac, prisećajući se anegdote kada su redari u Medisonu, rastopljenim kockama šećera u vodi, brisali parket, a Španci zbunjeno gledali šta se dešava.

Inače godinu dana pre istorijskog finala, Proleter je učešće u Kupu šampiona, obezbedio sa timom koji je predvodio Slobodan Čile Mišković, uz asistenciju nekadašnjeg igrača Mirka Vasiljevića, a prvotimci su bili Željko Đžigi Đurđić, Dragan Vrgović, Željko Bjelica, Jovan Janković, Goran Arsenić, Šandor Bajus, Stevo Šiško Nikočević, Milan Delić, Toni Vasilev, Jpvan Slavković, Goran Džokić, Saša Babić, Zoran Tomić i Tome Petreski, a u leto 1990. godine kao trener na klupu seda Momir Rnić, uz pojačanja Rastka Stefanovića, Nikolu Adžica i Dragana Kukića.

– Svake zime i leta obavezno, ja sam tu, u mom Zrenjaninu i spreman sam za spektakl kojo bi vratio uspomene, sećanja – dodaje na kraju Rastko Stefanović.

Proleter

TRON IZMAKAO ZA JEDAN GOL

Na putu do finala sjajni Zrenjaninci redom izbacuju poljski Pogon, zatim slavnu Steauu i Dinamo Astrahan. U finalu protiv Barse , Proleter je u Zrenjaninu bio bolji i pobedio 23:21, a titula prvaka Evrope, Zrenjanincima izmakla za jedan pogodak, jer su u revanšu izgubili sa 20:17, iako su vodili na poluvremenu (11:10).

ŽUTI DRESOVI

Mada su do tog fantastičnog 5.maja 1991. godine redovno nastupali u standarnoj crveno-beloj opremi, protiv prvaka Španije, izabranici Momira Rnića, istrčali su na parket Medisona u žutim dresovima.

PORTNER, ĐURĐIĆ, SLAVKOVIĆ

Ako se u bližoj budućnosti, obzirom da je korona ukočila ideju, dogodi famozni prijateljski i humanitarni meč, on će biti velikim dwlom posvećen prerano preminulim asovima, akterima finala iz 1991. godine, Zlatku Portneru, Željku Đurđiću, Jovanu Slavkoviću i Željku Bjelici.Pročitajte još

POL - SRB-2 12

M18 EHF EURO – Kadeti Srbije nadigrali Poljsku

Srbija je u prvoj utakmici razigravanja od 13. do 16. mesta savladala Poljsku rezultatom 33:30 ...