09. 08. 2022.
Home / Košarka / KOŠARKAŠKA FAMILIJA U ZRENJANINU, OPET IMA SVOJU AVLIJU
Mural-Kosarkasima-Boris-Horvat_064

KOŠARKAŠKA FAMILIJA U ZRENJANINU, OPET IMA SVOJU AVLIJU

Na mestu gde se stvarala sportska i košarkaška istorija Zrenjanina, kada je davne 1956. godine, slavna Proleterova petprka, Loci, Engler, Minja, Katić i Radojčić, ujedno i prva petorka reprezentacije Jigoslavije, osvojila prvu i jedinu šampionsku titulu, otvoren je mural, koji je uradio akademski slikar iz Zrenjanina, Boris Horvat.

Mladi hmetnik, 56 dana,.po kiši, snegu i vetru i subotom i nedeljom, radio je da bi svom gradu i kpšarci ostavio mural, koji je svojevrsni spomenik i riznica bogate istorije i to baš na mestu gde se nekada nalazio betonski teren pod otvorenim nebom, na kojem je iskovana šampionska titula, slavne generacije košarkaša, koju je predvosio virtuozni Vilmoš Loci, a jedini je među živima, Ljubomir Katić.

– Hvala vam za ovo delo, uzbuđen sam i ponosan – kratko je na otvaranju murala, u Proleterovoj avliji, u Petefijevoj ulici, rekao Ljubomir Katić.

– Sa oreolom Evropskog grada sporta i muralom, ovaj zid ovde, gde je nekada bio teren, dobio je novi život i služiće kao izložba na otvorenom i podsećati nas na sportiste koji su proneli slavu grada – naglasio je autor Boris Horvat, zahvaljujući se brojnim košarkašima i košarkaškim radnicima, koji su prisustvovali otvaranju.

foto: grad ZrenjaninPročitajte još

SRBIJA-1

EP U18: Srbiji bronza u Izmiru!

Slovenija U18 – Srbija U18 67:70 (16:13,18:19, 20:20, 13:18)