30. 06. 2022.
Home / Fudbal / TREĆA E RADIONICA FUDBALSKIH SUDIJA “ORGANIZACIONO UMREŽAVNJE 2021″
IMG_5949

TREĆA E RADIONICA FUDBALSKIH SUDIJA “ORGANIZACIONO UMREŽAVNJE 2021″

Treća po redu e radionica u okviru projekta “Organizaciono umrežavanje” koji sprovodi Strukovna organizacija sudija FSG Zrenjanin, uz podršku sporske opreme “EFEE” iz Zrenjanina, kao i prethodne dve, izazvala je veliko interesovanje mladih fudbalskih arbitara.

U okviru aktivnosti za mlade i perspektivne sudije pripremljen je i prezentiran materijal i prezentacija sa segmentima psihološke pripreme sudija, kako u predsezonskom periodu, tako i pred svaku utakmicu, što predstavlja integralni deo celokupnog pripremnog procesa fudbalskih sudija.

Veliku zahvalnost za sprovođenje, ovog dela, projekta organizacoja duguje psihologu Marini Jefitć iz Zrenjanina, koja je prirepmila i sprovela interaktivnu radionicu praćenu stručnom prezentacijom, u okviru koje je najmađim sudijama predočeno šta u praktičnom smislu obuhvata psihološka prirema i na koji način mogu da utiču na povećanje stepena koncetracije, smanjivanje stresa i da primenom navedenih metoda što sigurnije odgovore na izazove koje sadrži svaka fudbalska utakmica.

Gost na trećoj radionici bila je i gospođa Svetlana Ceca Bilić , iz Rume, inače sudija sa FIFA znakom, preko 10 godina, učesnik svih klupskih i reprezentativnih intrenacionalnih takmičenja, brojnih turnira mlađih kategorija, Lige šampiona za žene, Evropskog i Svetskog šampionata za dame, koje je održano u Papua Novoj Gvineji, gde je, između ostalog, vršila dužnost pomoćnog sudija na jednoj od polufinalnih utakmica.

Osim navedenog, Ceca je prvi i jedini ženski fudbalski sudija u dosadašnjoj istoriji domaćeg fudbala, na saveznom stepenu takmičenja u muškoj konkurenciji, a već petu sezonu je na listi pomoćnih sudija Ling Long Tire Super lige i istovremeno jedan od najmlađih sudija na listi.

IMG_5951

Tema njenog nadahnutog izlaganja, odnosila se na ulogu žena u fudbalu, a mlađim kolegincama (ukupno 10 sudija žena trenutno predstavlja Strukovnu organizaciju sudija FSG Zrenjanin, što je više od 10% ukupno aktivnih fudbalskih sudija na teritoriji Zrenjanina), prenela je svoja iskustva, uz određene smernice koje im mogu biti od pomoći tokom izgradnje ličnih karijera i u procesu sazrevanja u ovom pozivu.

– Veliko hvala Svetlani Bilić, na izdvojenom vremenu i uloženoj energiji, da svoja iskustva i savete podeli sa mlađim generacijama – naglasio ke Saša Bogičević, nekada i sam uspešni fudbalski sudija, uz zahvalnost i svim ostalim učesnicima projekta.

Svojim prisustvom, značaj projektnoj aktivnosti dao je i dugoodišnji istaknuti fudbalski sudija, verni član organizaicje, a danas i istaknuti sportski radnik Branislav Pandurov, koji obavlja dužnost delegata FSS na utakmicama Ling Long tire Super lige i Prve lige Srbije.

Autonomni projekat SOS FSG Zrenjanin, sprovodi se premijerno u zimskoj pauzi sezone 2020/2021, a rezultat je detaljne analize i razmene mišljenja i ideja stručnih ljudi iz branše i srodnih delatnosti, iz kojih je proizišao zajednički stav da bi bilo višestruko korisno omigućiti mlađim sudijama, da se na organizovan način i u kontinuitetu teoretski i praktično edukuju i pripremaju za obaveze koje im predstoje u prolećnom delu sezone.

Projekat obuhvata 7 radionica, a svaka od njih je podeljena na tri dela, od kojih je uvodni deo namenjen za teme koje su usko vezene za struku (priprema utakmice npr, taktika itd), drugi deo se bavi obradom neke od tema koje se odnose na proces priprema sudija (ishrana, fitnes, bezbednost…), dok je treći i završni deo zamišljen kao selektivno-delimična provera znanja mlađih sudija iz oblasti poznavanja Pravila fudbalske igre.

Pored navedenog, počev od 1. januara sudijama je dostupno učešće na pripremnim treninzima koje vode članovi SOS FSG ZR, koji se nalaze na višim listama, a sredinom februara, u skladu sa epidemiološkim i vremenskim uslovima biće organizovani i situaciono-pokazni treninzi.

Završetak projekta planiran je za 1. mart, pred nastavak takmičenja i pred početak redovnih aktivnosti Sudijske organizacije koje se odnose na zimske seminare sudija, organizovanje Škole za fudbalske sudije itd…

IMG_5950

Projekat su pomogli: Grad Zrenjanin, JU “Sportski objekti” Zrenjanin, kompanija “Digiwear”,ugostietljski objekti: “Stara zanatlija”, “Akvarijus”, Roma”, FK “Radnički Zrenjanin”, internet portal “Sportinfo”…Pročitajte još

IMG-9d8f8e7e1061bdbf62f732c9578c0d9f-V

SPORTO NA GRADNULICI UGOSTIO BELE ORLOVE

Prijateljsku fudbalsku utakmicu, uz domaćinski, bratski prijem, odigrali su fusbaleri FK Sporto, sa ekipom Beli ...