26. 09. 2022.
Home / Kultura i život oko nas / Savremena galerija Zrenjanin-nova izlozba
Mute_kutije_kolaž, kombinovana tehnika na platnu-pesak, papir, akril_2019

Savremena galerija Zrenjanin-nova izlozba

Savremena galerija Zrenjanin

Trg slobode 7, Zrenjanin

ALEKSANDRA ILIĆ

UNMUTING

1. – 25. februar 2021.

Od ponedeljka, 1. februara 2021. u 12 časova u Salonu Savremene galerije Zrenjanin zainteresovani posetioci biće u prilici da pogledaju samostalnu izložbu naše sugrađanke, Aleksandre Ilić pod nazivom UNMUTING.

Aleksandra Ilić od 2018. godine radi na seriji radova MUTE. Pojam „mute“ umetnica vezuje za voljno ili nevoljno odsustvo glasa ili govora (u medicini), kao i šire odsustvo samog zvuka („mute“ dugme za gašenje zvuka na električnim uređajima). Simbolično, za umetnicu, „mute“ je stvarnost i datost pojedinca u pretrpanom, preglasnom modernom dobu. Ovaj fenomen masovne komunikacije ili kako to umetnica naziva „mute“ osećaj jeste pokretač ove serije radova. Koristeći lični simbolizam i estetiku fasade umetnica reaguje na buku današnjice njenim oružjem – mjutirajući je i okreće se introspekciji podsećajući na njen značaj. Radovi su rađeni pretežno u formi kolaža, dok je osnovni materijal koji umetnica koristi pesak koji imitira teksturu maltera i tako daje izgled fasade. Aleksandra Ilić fasade poistovećuje sa tokom misli i pažnje savremenog čoveka- mnoštvo slika, rečenica, fragmentisanih informacija koje se mogu povezati u zaključak,odnosno celinu, ili ne. U tom smislu estetika fasade, kao i kolaž, deluju kao vrlo prirodna forma vizualizacije misli i kao njihova prva kopija.

UNMUTING bi bio sledeći korak u procesu. To je korak laganog ukidanja tišine i podizanja glasa. UNMUTING izložba sadrži pored radova iz serije „Mute“ i nove radove koji se od monologa okreću ka dijalogu.

(Iz teksta Aleksandre Ilić)

BIOGRAFIJA

Aleksandra Ilić je rođena u Beogradu 1987. godine. Završava osnovne akademske studije na Ekonomskom fakultetu Subotica (odeljenje u Novom Sadu, smer Marketing), 2010. godine.

Osnovne akademske studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu (smer Slikarstvo) završava sa prvom samostalnom izložbom „Izložba“, 2014. godine, dok master akademske studije (smer Slikarstvo) završava na istoj akademiji sa izložbom „Natron“, 2015. godine. Rad iz pomenute serije „Natron“ nagrađen je trećom nagradom Niš Art Fondacije 2016. godine.

Od završetka studija aktivno se bavi samostalnom umetničkom praksom.

Pretežno se izražava u formi crteža, slike i prostorne instalacije. Istražujući mnoge materijale (natron papir, karton, drvo, metal, pesak), a koristeći pritom lični simbolizam i „estetiku fasade“ (odnosno, jezik Street art-a), Aleksandra u radu preispituje različite socijalne fenomene ističući značaj introspekcije i intimnog pozicioniranja spram istih.

Od 2020. godine nosilac je statusa samostalnog umetnika i član je Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS).

Trenutno živi i radi u Beogradu.

Aleksandra je do sada realizovala jedanaest samostalnih izložbi (izbor: Centar za kulturu Sopot, 2020; galerija MLS- Mali Likovni Salon, Novi Sad, 2020; galerija ALUZ, Zrenjanin, 2020; Narodni muzej Vranje, 2019; Art 55, Niš, 2019; Kvaka 22, Beograd, 2019; SANU- Srpska akademija nauke i umetnosti, ogranak u Novom Sadu, 2016; Savremena galerija Zrenjanin, 2015; UK Palilula, 2015; Zavod za kulturu- galerija Most, Novi Sad, 2015) i preko 15 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu (izbor: „Mladost“ 2016. i 2018. – Galerija Kuće legata u Beogradu; „Autoportret i portreti“- Cite internationale des arts u Parizu; „Perspektive“ i „Preispitivanje stvarnosti“- Savremena galerija u Zrenjaninu; „Projekat Slika“- Savremena galerija Vojvodine u Novom Sadu; „Program o liniji“- Kulturni centar u Novom Sadu; „Masteri“- Fabrika u Novom Sadu; „Šund“- Parobrod u Beogradu).

NAJAVAPročitajte još

tribina 27. 9. 2022.

U Kulturnom centru Zrenjanina razgovor o međunarodnoj filozofskoj razmeni – 27. 9. – 18h

TRIBINA – Razgovor o međunarodnoj filozofskoj razmeni „Minerva“ – Utorak, 27. septembar – 18 časova