27. 06. 2022.
Home / Kultura i život oko nas / “PRVA SRPSKA DOBROVOLJAČKA DIVIZIJA”
RUSKI CAR OBILAZI FRONT DIVIZIJE

“PRVA SRPSKA DOBROVOLJAČKA DIVIZIJA”

Izložba povodom stogodišnjice od formiranja Divizije, 2016. godine, zahvaljujući grupi autora iz Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912–1918, njihovih potomaka i poštovalaca iz Beograda, biće dostupna posetiocima u zrenjaninskom muzeju od 17. novembra.

Tematski izložba govori o nastanaku i ratnom putu Divizije, koja je formirana daleko od svoje otadžbine, u Rusiji, u proleće 1916.godine, kao i o srpskom dobrovoljačkom pokretu u Prvom svetskom ratu i njegovim akterima, dobrovoljcima koji su se u srpskoj vojsci našli po sopstvenom izboru iz patriotskih i nacionalnih pobuda.

ruski-car-NIKOLAJ-vrši-smotru

– Na oko 40 panoa predstavljeni su tekstovi o nastanku divizije, ratne karte koje prikazuju njen raspored i dejstva, kao i karte rasporeda protivničkih jedinica, fotografije i spiskovi pripadnika te divizije, odlikovanja koja su im dodeljena, ratna groblja na kojima su sahraljeni, spomenici koji su im posvećeni – kaže za “Novosti” istoričar Vladislava Ignjatov, kustos Muzeja u Zrenjaninu, uz napomenu da će izložba, za posetioce biti dostupna do kraja godine.

foto: Muzej u ZrenjaninuPročitajte još

tribina 27. 6. 2022.

Najava programa Kulturnog centra Zrenjanina do 7. jula

Najava programa Kulturnog centra Zrenjanina do 7. jula