08. 03. 2021.
Home / Kultura i život oko nas / Gradonačelnik razgovarao sa čelnicima Saveza samostalnih sindikata Vojvodine i Grada Zrenjanina
Simo Salapura sa sindikatom_005

Gradonačelnik razgovarao sa čelnicima Saveza samostalnih sindikata Vojvodine i Grada Zrenjanina

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura održao je juče sastanak sa čelnicima pokrajinskog i lokalnog Saveza samostalnih sindikata – predsednikom Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Goranom Milićem i predsednikom Saveza samostalnih sindikata Grada Zrenjanina i opština Sečanj, Titel i Žitište Milenkom Vujovićem, a u razgovoru su učestvovale i Milina Tušjak, sekretar Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta i Melanija Lojpur, predsednica Sekcije mladih pri Samostalnom sindikatu.

Simo Salapura sa sindikatom_004

Tokom sastanka bilo je reči o nekoliko tema, a pre svega o konstituisanju lokalnog socijalno-ekonomskog saveta Grada Zrenjanina i zaključivanju novog Kolektivnog ugovora za gradska javna komunalna preduzeća.

Predsednik SSS Vojvodine Goran Milić, zahvalivši se gradonačelniku na prijemu, obrazložio je značaj i ulogu tripartitnog socijalnog dijaloga na nivou lokalnih samouprava, interes zaposlenih i sindikata, kao i poslodavaca da budu aktivno uključeni u kreiranje i realizaciju politika, mera i odluka gradskih organa vlasti preko i u okviru Socijalno-ekonomskog saveta Grada. Naglasio je da u Zrenjaninu postoje svi zakonski uslovi da se vrlo brzo osnuje Socijalno-ekonomski savet, s obzirom na to da postoji dobro organizovano udruženje poslodavaca i reprezentativni Savez samostalnih sindikata, kao i njihov interes da Socijalno-ekonomski savet što pre otpočne sa radom.

Simo Salapura sa sindikatom_005

Gradonačelnik Salapura izrazio je dobru volju i spremnost gradskih organa vlasti da se pomognu u osnivanju Socijalno-ekonomskog saveta, da imenuju svoje predstavnike u Savet, kao i da izvrše sve obaveze Grada, u skladu sa Zakonom o socijalno-ekonomskom savetu. Ovo tim pre što je već bilo nekoliko pokušaja osnivanja socijalno-ekonomskog saveta, koji ipak nisu doveli do njegovog formiranja. Od Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta socijalni partneri Zrenjanina očekuju svu potrebnu logističku podršku kako bi SES što pre bio konstituisan i otpočeo sa radom punim kapacitetom.

Simo Salapura sa sindikatom_006

U drugom delu sastanka predsednik Saveza samostalnih sindikata Grada Zrenjanina Milenko Vujović informisao je gradonačelnika da u februaru 2021. godine ističe važenje Kolektivnog ugovora za javna komunalna preduzeća grada Zrenjanina, te da je potrebno blagovremeno otpočeti sa pripremama za pregovore i zaključivanje novog Kolektivnog ugovora. Gradonačelnik je izrazio spremnost lokalne samouprave da se sve aktivnosti na ovom planu realizuju u skladu sa zakonom, interesima zaposlenih i mogućnostima Grada.

Izvor: zrenjanin.rsPročitajte još

PSX_20210308_111719

Pozorišna komedija “Šta me snađe” 18. marta u Zrenjaninu –

ČETVRTAK, 18. MART POZORIŠNA KOMEDIJA “ŠTA ME SNAĐE”