27. 06. 2022.
Home / Kultura i život oko nas / ZRENJANIN KANDIDAT ZA EVROPSKU PRESTONICU SPORTA U 2021. GODINI
10-46-19-Evropski grad sporta_evaluacija 3

ZRENJANIN KANDIDAT ZA EVROPSKU PRESTONICU SPORTA U 2021. GODINI

Putem video-linka, predstavnici Zrenjanina, predstavili su članovima komisije Evropske asocijacije prestonica i gradova sporta (ACES Europe), sa sedištem u Briselu, kandidaturu za “Evropski grad sporta 2021”, obzirom da zbog situacije sa korona virusom, dolazak predstavnika komisije ACES Europe, na čelu sa Đan Frančesko Lupatelijem, nije bio moguć.

10-46-28-Evropski grad sporta_evaluacija 1

– Takmičari iz našeg grada i okoline osvojili su 23 olimpijske medalje, što je prava retkost u svetskim okvirima, obzirom na veličinu i broj stanovnika, a osim olimpijskih, nebrojeno medalja zrenjaninski sportisti osvojili su na svetskim, evropskim, mediteranskim i balkanskim takmičenjima, podjednako u pojedinačnim i kolektivnim sportovima – istakao je Saša Santovac, zamenik gradonačelnika Zrenjanina, koji čuva uspomenu i na dr Ferenca Kemenjija, prvog člana Međunarodnog olimpijskog komiteta i organizatora Olimpijskih igara 1896. u Atini, a koji je rođen u gradu na obalama Begeja, a za nekoliko dana, 18. jula, navršava se 160 godina od njegovog rođenja.

11-26-07-Evropski grad sporta_evaluacija 2

Značaj kandidovanja Zrenjanina, bez obzira na konačnu odluku evropskih sportskih foruma, je da je prvi grad u Srbiji, koji je ušao u članstvo te asocijacije. Osim prestiža, dobijanje titule “Evropski grad sporta” može dodatno da unapredi uslove za bavljenje sportom i kapacitete nosilaca sporta, sportskih organizacija, ali i da uvrsti Zrenjanin u mrežu evropskih prestonica i gradova koji su već nosioci ove titule, kao i da doprinese sportskoj saradnji i razmeni iskustava koja se tiču funkcionisanja sistema sporta u različitim sredinama.

Pored zamenika gradonačelnika, tim stručnjaka koji je pripremio evaluaciju, činili su Simo Salapura, nekadašnji karate reprezentativac i pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina, Vukosava Đapić Atanacković, bivša reprezentativka u atletici i sekretar Sportskog saveza, kao i sportski stručnjaci i nekadašnji sportisti, Jovan Lekić, Bojan Mijatov i Siniša Onjin, kustos muzeja.

11-25-53-Evropski grad sporta_evaluacija 4

PODRŠKA OLIMPIJACA

Nekadašnji odbojkaši a sada čelnici pokrajinskih sportskih organizacija, Vladimir Barać i Slobodan Boškan, podržali su kandidaturu Zrenjanina, baš kao i zrenjaninski olimpijci Branislav Simić, braća Grbić, Momir Rnić, Milorad Stanulov, Slobodan Nikić, Miroslava Najdanovski, Jovana Brakočević, Žarko Čabarkapa.

SOBA SPORTA U MUZEJU

Soba lepih uspomena, kako je mnogi nazivaju, značajan je deo stalne postavke muzeja u Zrenjaninu, koja se obogaćuje medaljama, fotografijama i ostalim relikvijama sportista, koji postignu vredan rezultat na svetskim i evropskim takmičenjima.

foto: grad Zrenjanin

Pročitajte još

tribina 27. 6. 2022.

Najava programa Kulturnog centra Zrenjanina do 7. jula

Najava programa Kulturnog centra Zrenjanina do 7. jula