08. 06. 2023.
Home / . / MALA MOSKVA NA SRED SELA…
FB_IMG_1587915868168

MALA MOSKVA NA SRED SELA…

Ove godine navršava se 76 godina od oslobodjenja od nemačkog okupatora, sela Kumane u Banatu.

2. oktobra 1944 godine došla je dugo čekana sloboda a fudbalski klub, koji po mnogo čemu nije aamo običan, mali, seoski klub, je u spomen na taj dan, dobio svoju krštenicu.

Njegova istorija seže mnogo dalje, u 1927. godinu, kada je osnovan tadašnji FK “Radnički” koji je kasnije menjao ime u FK “Jugoslavija “, pa FK “Obilic “, zatim FK “Joca Erdeljan”, da bi 2.oktobra 1949 godine, dobio sadašnje ime FK “2.oktobar”.

Njegovi članovi u duhu antifašističke borbe, žele da obnove tradiciju koja je postojala u selu Kumane i organizuju obilazak i polaganje venaca na mestima gde su živote dali fudbaleri koji su se junački borili protiv Nemaca. Neki od spomenika su u Zrenjaninu, spomenik na starom Bagljašu, zatim logor u Ulici Cara Dušana, na Žitnom trgu, kao i spomenik u Karađorđevom parku, naselju Šumica, zatim na obali Tamiša u Pančevu, spomen obeležje u selu Jabuka kod Pančeva, gde je u dva dana, 10. i 14. marta 1942. godine streljano 106 žitelja Kumana, zatim spomenike u Kikindi, Neuzini, Surduku i Beloj Crkvi.

FB_IMG_1587915829922

– Ti junaci jedne epohe i velikog stradanja, ne smeju biti zaboravljeni i zaslužuju godišnji pomen, venac, struk cveća ili bar jabuku na spomen ploči – poručuju članovi fudbalskog kluba, rešeni da odmah nakon ukidanja vanrednog stanja, započnu realizaciju zanimljive ideje.

Pitomo, tipično banatsko selo, oduvek je poznato po borbenom i revolucionarnom duhu, i sa ponosom nosi nadimak ” Mala Moskva”, sa još jednim raritetom, a to je spomenik “Dragutinu” na sred sela i druma, što se ne viđa naš svugde i često.

Kako sami kažu, stojeci ispred “Dragutina ” u centru ili biste u školskom vrtu, ali i hodajući ulicama koje nose imena palih boraca, oni na najlepši način komuniciraju sa vremenima koja su prošla, ali je njihov duh itekako živ i prisutan, baš kao što je i duh slavnih predaka…

Fudbalski klub 2.oktobar je bio, jeste i uvek biće, nešto više…

FB_IMG_1587915861850Pročitajte još

koncert filharmonije 10. 6. 2023.

Koncert Zrenjaninske filharmonije – Kulturni centar Zrenjanina – subota, 10. jun

KONCERT ZRENjANINSKE FILHARMONIJE Nastup filharmonije sa učenicima muzičke škole, izvođenje Betovenove 5. simfonije… – Kulturni ...