23. 01. 2021.
Home / Kultura i život oko nas / DEČIJE IGRALIŠTE NIKLO ZA JEDAN DAN
17-42-25-received_216819412733704-800x445

DEČIJE IGRALIŠTE NIKLO ZA JEDAN DAN

Aleksandra idejom okupila selo Orlovat, u kojem je rođen Uroš Predić

Živopisno selo Orlovat kraj Tamiša, u srcu Banata, 24 kilometra udaljeno od Zrenjanina, koje se pominje još 1471.godine i poznato je po slavnom srpskom slikaru, Urošu Prediću, ovih dana slavi ideju, Aleksandre Damjanov i zajedničku munjevitu realizaciju, oko izgradnje dečijeg igrališta, u kojoj su, dan pre uvođenja vanrednog stanja, učestvovali i stari i mladi, njih 150, u parku na trgu Uroša Predića, u centru sela.

Aleksandra Damjanov, ponosna na zajedništvo meštana jednog od najstarijih sela u Banatu, napominje da brojni mališani, a Orlovat je jedno od retkih mesta sa povećanim natalitetom, jedva čekaju da sve ovo prođe i da probaju novo igralište.

– Imali smo igralište koje je izgrađeno još 60-tih godina prošlog veka, bilo je potpuno oronulo i nije bilo bezbedno – kaže Aleksandra, koja je pokrenula priču a podržali su je najpre, Milan Nedeljkov, Milan Živanov i Zlatoja Čokić, složno organizovali posao i pokrenuli ostale meštane, a grupa zavičajaca, uz donacije meštana, obezbedila je novac za rekonstrukciju, a pomoć je obećala i Fondacija Jelene Šantić.

U dogovoru sa predstavnicima Mesne zajednice, Orlovaćani su popravili i ofarbali stari tobogan, uz montažu novog i nekoliko klackalica, rekonstrukciju vrteške koja nije bila bezbedna.

– Malo nas je trenutna situacija usporila, deca su nestrpljiva, ali nećemo stati, odlučni smo u ideji da sredimo igralište do kraja i u parku obnovimo sadnice, kao ibteren za mali fudbal i košarku, koji je poprilično ruiniran – dodaje Aleksandra, uz napomenu da igralište nije potpuno završeno i da u skladu sa merama vanrednog stanja, pojedinci obavljaju pojedinačne završne radove oko montiralja novih ljuljaški, klackalica, tobogana.

PRE 90 GODINA SEOSKI KNEZ SA MEŠTANIMA PODIGAO PARK

Slična organizovanost meštana Orlovata dogodila pre skoro 90 godina, kada je seoski knez Svetozar Sokolov, 1936. godine zamolio seljane da mu pomognu da podigne park koji je bio velika inspiracija Urošu Prediću, ali i danas krasi centar sela.

SELO BEZ SAMODOPRINOSA

Orlovat je selo koje nikada nije imalo samodoprinos, a novac poreskih obveznika se oduvek slivao u gradsku kasu, bez ikakvih ulaganja, uz učestala obećanja političara.

foto: Aleksandra DamjanovPročitajte još

otvaranje izlozbe 2

U Kulturnom centru otvorena izložba Dušana Šešuma –

Danas je u Kulturnom centru Zrenjanina otvorena retrospektivna izložba radova zrenjaninskog slikara Dušana Šešuma.