05. 04. 2020.
Home / Kultura i život oko nas / 23 HILjADE NASTAVNIKA REGIONA DIŠU KAO JEDAN
FB_IMG_1584964981443

23 HILjADE NASTAVNIKA REGIONA DIŠU KAO JEDAN

Prošle nedelje, kada je u Srbiji najavljeno vanredno stanje, učiteljica Željana Lukić Radojičić iz Mionice, inače ovenčana retkim priznanjem najbolji učitelj sveta, nošena instiktom zanimanja koje voli, rešila je da oformi FB grupu, kako bi se u smutnim vremenima virusa i vanrednog stanja, škola ipak nekako odvijala.

Nastavnička mreža za samo 24 sata bila je obogaćena sa 15 hiljada imena, uglavnom prosvetnih radnika iz Srbije, ali se svakodnevno širila i u nju su se uključile kolege iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i trenutno broji preko 23 hiljade članova.

90672209_1034604483569860_1973569860860379136_n

– Ovo je tipično volonterska grupa, nema vezebsa Ministarstvom prosvete, i zaista nisam ni pretpostavila da će grupa toliko brzo porasti. Nastavnici iz celog regiona, naizgled nespremni da se snađu u novonastaloj situaciji, povezali su se vrtoglavom brzinom i to je sjajan manifeat ljubavi prwma profesiji – kaže za “Novosti” Željana Lukić Radojčić, uz napomenu da joj se veoma dopada energija i podrška kolega, koji su jedinstveni da podrže jednindruge, ali i đake i njihove roditelje.

U admin-zajednici sakupili su se najbolji nastavnici u regionu, najbolji u vredonosnom altruističkom smislu, pre svega, pa onda i u stručnom.

FB_IMG_1584977415115

– Silna energija, motivacija i želja da se pomogne armiji onih koji su se našli nesnađeni u moru nadolazećih informacija o nastavi na daljinu, i dalje fascinantna činjenica. Zanimljivo je da su najsposobniji, oni koji bi se i inače odlično snašli u ovoj situaciji, ujedno i najmotivisaniji da pomognu ovima drugima dopunjuje reči svoje koleginice Ivana Bošnjak iz Zrenjanina, koja je sa još dve Pančevke, jedina iz Vojvodine u ovoj fascinatnoj edukativnoj, volonterskoj grupi.

Naravno, svi su svesni da nas ova situacija dodatno zbližava, i ona narodna, da u svakoj nevolji ima i neke dobiti, ovaj put se i potvrđuje. Upravo zato treba iskoristiti momenat da se ojača ova mreža i da se stvori klima u kojoj će nastavnik nastavniku uvek biti podrška, nikad inkubator uvreda, loše energije, ogovaranja i osporavanja.

FB_IMG_1584977420025

Administratori grupe: Aleksandra Stanković,Đurđica Stojković, Zorana Mitrović, Olivera Đeorđić Nedić, Olivera Kolarić, Olivera Arizanović, Sandra G. Grujevska, Dragana Gjoreska Ivana Bašić, Ivana Bošnjak Bošnjak, Ivana Vanja Milić, Ella EdYtha, Jelena Kenć, Jelena Babić, Jelena Tomić, Marija Dikić, Marija Kovačević, Ana Bošković, Atifa Saljić,Fatima Kličić, Vera Isailović, Ivana Radovanović, Natalija Diković, Ksenija Nađ, Mirjana Spasić, Admira Koničanin, Milijana Marićević Petrović, Danijela Miličić-Trebaticki, Marica Dimitrijević, Miljan Jeremić, Olivera Tasić, AmiraČejvan, na čelu sa Željanom Lukić Radojičić, svakodnevno dele pristigle materijale, izminuta u minut komuniciraju sa vrednim kolegama iz regiona.

Podrška je primetna, ne samu vidu deljenja korisnog materijala, ne samo u profesionalnom, nego i u ljudskom, emotivnom smislu.

Ovakva baza profesionalnih i ljudskih resusrsa pokazuje svima da u ovim teškim vremenima postoji nešto što je iznad svega.

To su profesionalnost i ljudskost!

FB_IMG_1584977382493

POKUŠAJ BLOKIRANJA

U početku je bilo nekoliko pokušaja blokiranja i nepristojnih komentara, ali sada se vidi da hiljade ljudi na jednom mestu mogu biti i kulturni i odgovorni i da grupe ne moraju da funkcionišu na principu uvreda, omalovažavanja, klanova i sličnih čudesa nedostojnih poziva prosvetnih radnika.

SVE IDEJE I SAVETI DOBRO DOĐU

Nema važnih i manje važnih postova, svi su jednako važni, svuda nastaje živa diskusija, podrška, razumevannje, a sve ideje, video materijali, privatna arhiva i dokumentacija, uz pover paint prezentacije, itekako dobro dođu, poručuju članovi grupe.

FB_IMG_1584977386548

99%POSTO UČENIKA OBUHVAĆENO

U anketi recimo, u kojoj je učestvovalo 2.300 nastavnika dobili smo značajne rezultate, sada je u toku anketiranje roditelja na temu nastave na daljinu, evo i link. Odazvalo se do sada njih oko 3000. Saznali smo da je 99 % dece obuhvaženo nastavomm na daljinu, a da njih 62% koristi kombinaciju više načina nastave na dalljinu /TV, Viver, virtelna učionica/ Deca uglavnom, po mišljenju roditelja vole ovaj vid nastave, veliki procenat se izjansio da uživaju, dok su se jedino žalili na neprimerenost količine materijla koji im nastavnici i učitelji šalju.

foto: Fejsbuk privatna arhivaPročitajte još

Online_kolegijum_009

GRADONAČELNIK I NJEGOVI SARADNICI U KUĆNOJ IZOLACIJI

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i njegovi saradnici, zamenik Saša Santovac i pomoćnicu Duško Radišić, SimonSalapura ...