05. 08. 2020.
Home / Kultura i život oko nas / PO SUNCU, KIŠI, VETRU I SNEGU
IMG-b64497cca6018878732839cdcc0f19fa-V

PO SUNCU, KIŠI, VETRU I SNEGU

Grupa sportskih entuzijasta već tri decenije unazad, nedeljom u 10 časova pre podne redovno dele fudbalski megdan.

Ispaštala su venčanja, krštenja, rođendani, Nove godine i razne druge svetkovine, jer neustrašivi, kako ih mnogi nazivaju, jednostavno svoj termin, nedeljom u 10 časova u zrenjaninskom sprortsko-rekreativnom centru Motel Šumice, ne propuštaju ni po koju cenu.

Ljutile su se supruge, čak u nekoliko slučajeva pretile razvodom, plakala deca, kumovi okretali leđa, ali fudbal i druženje, uvek je bilo na prvom mestu i preče od svega.

I tako unazad već preko trideset godina, njih tridesetak odabranih, a među njima su bivši fudbaleri, košarkaši, rukometaši, rvači, teniseri i naravno entuzijasti, zaljubljenici i fanovi najvažnije sporedne stvari na svetu.

Momir Rnić, zlatni olimpijac i kapiten rukometne reprezentacije Jugoslavije, koja je u njegovo vreme, krajem sedamdesetih i tokom osamdesetih godina prošlog veka osvajala brojne svetske i evropske titule, osim rukometa igrao je centarfora za svoj Sečanj i sigurno je najpoznatije ime u plejadi bivših sportista, koju čine košarkaš Dragan Torbica, rvač Vlaho Stajić, fudbaler Zoran Srdić, dugogodišnji sportski radnik Srđan Šibi Neškovski, odbojkaš Sredo Pajić i brojni drugi.

Ne mareći za vremenske uslove, bez prava na izostanak, koji se toleriše samo jednom u kalendarskoj godini, na travnatom fudbalskom terenu, 11 na 11, biju ljute bojeve, a nedavno su realizovali zanimljivu ideju, koja se “krčkala” nekoliko godina, da osnuju veteranski klub velikog fudbala FK Motel.

Momir Rnić osim slavnim imenom, prednjači borvenošću i golgeterskim predispozicijama koje ispoljava tako što efektno trese mrežu protivničke ekipe, Sredo Pajić trči kao navijen, Šibi je na poziciji štopera kao čuveni nemački reprezentativac Fon Štilike.

JOVA IGRA BOS

Uvek različitiji od ostalih, kažu oni koji pamte njegove zapažene fudbalske partije, takav je bio kao igrač, a takav je i danas, Jova Šijaković i leti i zimi fudbal igra bos, dok su drugi u kopačkama.
– Nema tajne, jednostavno tako sam navikao i uživam, a ove “pacere” iz protivničke ekipe derem i bos – uz osmeh kaže Jova.

BESPLATNA ŠKOLA FUDBALA

Obzirom da je među njima i nekoliko fudbalskih pedagoga i trenera, ideja o osnivanju veteranskog kluba proširena je na edukativni rad i buduću školu fudbala, jer mnogi od njih nedeljom dođu ” na fudbalicu” sa decom i unucima, pa dok deca čekaju, što ne bi nešto o fudbalu i naučila.

PIKAO I NA DAN VENČANJA

Ne želeći da otkriva svoj identitet, uz obrazloženje, ” dosta su me ovi moji ovde zavitlavali” korpuletni rmpalija, takođe bivši fudbaler, priznaje da je i na dan svog venčanja, bio na terenu i odigrao utakmicu, a onda požurio na venčanje, da ga gosti i mlada ne čekaju.
– To ti je kad nešto voliš i ne smeš da propustiš – dobacuje mladoženja koji je naredne nedelje častio svoje drugare.

UVEK TREĆE POLUVREME

Uvek se utakmica nedeljom između ekipa koje su unapred podeljene, u nešto igra, pa makar to bila i dvolitarska flaša koka kole, a kao što se izostanci ne tolerišu, tako je obavezan i ostanak na ” trećem poluvremenu”.

– Ništa to nije specijalno, osim kada neko ima povod da časti, ali obavezno je da se ostane par minuta, srede utisci, iskomentarišu sporni momenti a ne izostane ni peckanje poraženog tima – uglas kažu fudbaleri, rekreativci iz Zrenjanina.

Pročitajte još

IMG-a367be0a8b6ba7dcc77697bd3774a56a-V

WOLF & CO…JUTROS MI JE RUŽA….

Jedna ruža karminom crveno ofarbana, jutros mi je procvetala… Ja je gledam, mirišem i uzdišem, ...