05. 04. 2020.
Home / Kultura i život oko nas / NA ČELU SVIH STUDENATA IZ EVROPE
VideoCapture_20200121-165335

NA ČELU SVIH STUDENATA IZ EVROPE

Dragan Kosović, dvadesetjednogodišnji mladić iz Žitišta, ostvario san da studira u prestonici Rusije.

Glumi, peva, igra, odličan je voditelj i student, Dragan Kosović, iz malenog Žitišta kod Zrenjanina, hrabro i odvažno, sam krči svoj životni put i ostvaruje dečački san da na ruskom jeziku, koji obožava, završi studije na Univerzitetu prijateljstva naroda u Moskvi i nastavi da uspešno predvodi studente strance, iz Evrope u prestonici Rusije.

Tc7h7kclsuE

Bio je đak generacije u rodnom Žitištu, u kojem mu i danas žive majka Sandra, otac Aleksandar i mlađi brat Nikola, kao maturant zrenjaninske Gimnazija, fascinirao je profesorku fizike Anu Bubalo, rođenu u Ukrajini, kada joj je na tečnom ruskom jeziku otpevao popularnu “Kaćušu”, a kako sam kaže, najzaslužnija za njegov odlazak na studije u Moskvu je takođe profesorica u zrenjaninskoj Gimnaziji, Ruskinja, rođena u Moskvi, Irina Ubović, koja je prepoznala talenat i ambiciju svog učenika i usmerila ga ka ostvarenju sna.

– U gimnaziji smo često organizovali poetske večeri, čitali Jesenjina, pevali ruske pesme, a eto upravo recitujući “Pismo majci” Sergeja Jesenjina na ruskom , pobedio sam na republičkom takmičenju u Valjevu i otvorio vidike ka dalekoj Moskvi, do koje sam prvi put putovao autobusom, namučio se, ali i oduševio – priča Dragan, koji je zimski raspust proveo sa porodicim u rodnom Žitištu, ne skrivajući fascinaciju Crvenim trgom i prestonicom Rusije.

IMG-20190516-WA0081

Kao maturant 2018. godine prijavio se na konkurs “Ruskog doma” za učenike koji žele da školovanje nastave u Rusiji i dobio stipendiju, zajedno sa Darijom Milović, devojkom iz obližnjeg sela Lazarevo, koja je zajedno sa Draganom na studijama u Rusiji.

– Uživam u Moskvi, uz dobre ocene, redovno polaganje ispita i bogat društveni život, želja mi je da završim fakultet i nastavim usavršavanje ruskog jezika – iskreno dodaje Dragan, koji će, kada priča o njemu bude objavljena, već biti u Moskvi i nastaviti da predsedava studentskom organizacijom mladih akademaca, koji su sa tla Evrope na univerzitetima u Rusiji.

IMG_20181207_014447_370

UČESNIK TV KVIZA “MI ZNAMO RUSKI”

Nije mala stvar skupiti hrabrost i učestvovati u popularnom tv kvizu “Mi znamo ruski” koji prati milionski auditorijum, a pri tom dostojno reprezentovati svoj fakultet i Asocijaciju studenata iz Evrope, na čijem čelu se, kao predsedavajući, nalazi.

DANI KRALJEVINE TAJLAND

Dragan Kosović bio je voditelj na Danima kraljevine Tajland, tradicionalnoj manifestaciji koju u Moskvi organizuje ambasada ove zemlje, a u tradicionalnoj tajlandskoj narodnoj nošnji, uspešno se borio i izborio sa teškim imenima i tradicionalnim tajlandskim izrazima.

20191109_172507

VRATA SUNCA U MURMANSKU

Poznati sveslovenski festival u gradu na granici sa Finskom, bio je još jedna uspešna stanica Dragana Kosovića, koji će osim Murmanska, za ceo život pamtiti učešće i pobedu na Biznis forumu u Jermeniji, na kojem je njegov biznis projekat, proglašen za ubedljivo najbolji.

RUSI ODUŠEVLJENI SRPSKOM RAKIJOM

Kao sada već iskusan folkloraš, sa ansamblom Srpskih igara, Dragan je obišao gotovo sve Domove kulture, hotele i restorane u Moskvi i okolini, a kako kaže uvek u torbi ima flašu tradicionalne srpske rakije, za kojom Rusi, luduju.

IMG_20180620_013250_793

BALKANSKE ŽURKE I MUZIKA

Kao prvi čovek svih studenata van Rusije, ambiciozni Žitištanin je često organizator tipično balkanskih žurki, na kojima se sluša muzika sa prostora bivše Jugoslavije, promovišu tradicionalne vrednosti naroda i zemalja iz kojih studenti dolaze…

20191024_200451

Pročitajte još

Online_kolegijum_009

GRADONAČELNIK I NJEGOVI SARADNICI U KUĆNOJ IZOLACIJI

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i njegovi saradnici, zamenik Saša Santovac i pomoćnicu Duško Radišić, SimonSalapura ...