26. 05. 2022.
Home / Kultura i život oko nas / Gradonačelnik: Postrojenje za prečišćavanje vode počinje sa radom i preuzima vodosnabdevanje Zrenjanina

Gradonačelnik: Postrojenje za prečišćavanje vode počinje sa radom i preuzima vodosnabdevanje Zrenjanina

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić izjavio je danas na konferenciji za novinare, nakon obilaska postrojenja za prešiščavanje vode za piće, da će postrojenje ponovo početi sa radom i da će do kraja iduće nedelje u potpunosti preuzeti vodosnabdevanje u tom gradu.

Vodosnabdevanje grada vodom sa tog novog postrojenja za prečišćavanje pitke vode prekinuto je krajem decembra prošle godine, jer, kako je tada saopšteno iz zrenjaninskog JKP “Vodovod i kanalizacija”, kvalitet vode ne zadovoljava sve potrebne standarde kvaliteta.

Od tada grad vodom, kao i ranije, snabdeva “Vodovod i kanalizacija”.

Gradonačelnik Janjić je na današnjoj konferenciji za novinare rekao da je u svakodnevnoj komunikaciji sa investitorima i kabinetom premijerke Ane Brnabić, a da je poslednji dogovor takav da postrojenje preuzme kompletno snabdevanje grada vodom do kraja sledeće nedelje.

Kako je naveo, očekuje i da će do tada postrojenje biti “kompletirano”, a sve ono što se pokazalo kao slabost bude otklonjeno.
“Vrlo brzo posle toga očekujem i testiranje kojima postrojenje mora da dokaže da su zadovoljeni svi parametri kako je i ugovorom predviđeno, odnosno da voda mora da zadovolji srpske standarde, a zatim i konačno skidanje zabrane korišćenja vode iz vodovoda” kazao je još Janjić.

Voda u Zrenjaninu je rešenjem sanitarne inspekcije zabranjena je za piće još od 2004. godine zbog nedozvoljene količine arsena u njoj, a od tada je bilo više bezuspešnih pokušaja rešavanja tog problema.

Janjić je danas rekao i da će, bez obzira na brojne probleme, višedecenijski problem u gradu konačno biti rešen, a da će Zrenjaninci imati zdravu pijaću vodu iz gradskog vodovoda, najkvalitetniju u okolini.

– Problem vode za piće u Zrenjaninu rešava se od 1975. godine, mi smo ti koji se borimo da to uradimo, uz sve prepreke i nedaće, jer ovakva voda, kakva je naša banatska, nije nigde prečišćena, nemamo od koga da “prepišemo” rešenje, moramo sami da ga nađemo i vrlo blizu smo toga i blizu smo skidanja zabrane. I jutros sam bio u fabrici, bukvalno svakodnevno proveravam ono što mi saopštavaju investitori. Prečistač je radio od 4. septembra i kompletno snabdevanje grada išlo je preko njega. U saradnji sa Zavodom za javno zdravlje svakodnevno smo radili šest merenja i došli smo do kvaliteta vode bez arsena, natrijuma, bora, i mnogo bolje vode nego u većim gradovima u Srbiji, jedino je indeks obojenosti bio spušten sa 60 na 12 jedinica, a dozvoljeno je 5, i to je bio problem zbog kog nije mogla biti skinuta zabrana. Znamo šta treba još da se uradi, mora da se zameni jonoizmenjivačka smola u predtretmanu, i to se sada rešava – objasnio je gradonačelnik Janjić.

Izvor: http://www.zrenjanin.rs/3-45-45-7638/Gradonacelnik–Postrojenje-za-preciscavanje-vode-pocinje-sa-radom–i-preuzima-vodosnabdevanje-Zrenjanina

Pročitajte još

Top Gan Maverik - prateca

U Kulturnom centru Zrenjanina bioskopske projekcije očekivanog filmskog hita – “Top Gan – Maverik”

BIOSKOPSKE PROJEKCIJE – Pretpremijera filma «Top Gan – Maverik» – sreda, 25. maj – Projekcije ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>