27. 09. 2021.
Home / Kultura i život oko nas / PREŽIVEĆEMO INTERNET, DOBRO DOŠLI U SVET MAGIJE…
IMG-fed7d27313642f1f14d20a2e461575d9-V

PREŽIVEĆEMO INTERNET, DOBRO DOŠLI U SVET MAGIJE…

Hari Magnus, mađioničar iz Zrenjanina odlučan u borbi profesije koju obožava i kojom je opčinjen još od detinjstva.

Ekonomista po struci, mađioničar u duši, rođeni Zemunac, sa privremenim boravkom preko četrdeset godina u najvećem gradu srednjeg Banata, Hari Magnus, ubeđen je da će, zajedno sa svojim kolegama, iluzionistima i ostalim umetnicima, dobiti nemislosrdnu borbu protiv sredstava modernog komuniciranja i sačuvati draž starog dobrog mađionačarskog zanata, uverljivim kostimima, zanimljivim maskama i magijom koju promovišu.

IMG-0929d35fc1155a79255f810d462f2fb6-V

– Da su neka druga vremena, sad bi ovde sledila pljuska autoru teksta, kakav zanat, to je magija, strast, uzvišeni čin specifičnih vibracija i sinergije sa publikom koja te gleda – uz osmeh započinje priču Hari, koji se, osim što u slobodno vreme pika mali fudbal i igra stoni tenis, u pauzama između predstava, bavi pčelama i proizvodnjom prirodnog meda.

Više hiljada nastupa, sjajan kontakt i komunikacija sa decom, vizit karta su uspeha decenijama unazad, a vezao ih je popularni Hari Magnus, pune četiri i ne namerava da smanji brzinu i intenzitet mađioničarske vragolije, kojom je opsednut još iz dečačkih dana.

Radeći nekoliko poslednjih godina kao animator za decu u vili Aleksandar u Orašcu, kako sam kaže, osim svog sina, koji je krenuo očevim stopama, stekao je na svetu najveći broj iskrenih prijateljstava sa decom, koja imaju samo jedan usud, nikada se ne smeju izneveriti.

IMG-66352db9616a7731c57e1699a8c5a303-V

– Dešavalo se da kada napuštaju hotel, moji malindrugari budu toliko tužni i suzama pokušavaju da iskažu koliko im se nenide kući, a to je suština posla kojim se bavim i zbog toga sam veoma spokojan – kaže za “Novosti” Hari, kojem je porodična kuća u Zrenjaninu prepuna zečeva, hrčaka, veverica, golubova i ostalih životinja, a ponosan je što je vlasnik dvogodišnje are papagaja i iguane koju je platio hiljadu i po evra i koja živi u terarijumu u njegovoj kući.

Uz brojne nastupe u prepunim dvoranama, školskim salama, vrtićima, dečijim pozorištima, trenutno su aktuelni nastupi pod otvorenim nebom, a u kostimu Mocarta, koji je njegov zaštitni znak, Hari je nastupao u Beču, na čuvenom Štefan placu, pa u Herceg Novom, na trgu u Temišvaru, tradicionalnom predstavljanju Magični Zrenjanin u starom gradu, a naglašava i sjajan nastup u Beču, za srednjoškolce američke Internacionalne škole i veliko ushićenje zbog pripremanja specijalnog nastupa za doček mažuretkinja u centru Zrenjanina.

IMG-6a0334ab11b950877ab2aaf7860f280d-V

– Posla ima preko glave, redovno sam u kontaktu sa kolegama u Beogradu i oni rade, mada su mađioničari u Sloveniji najzaposleniji i ovaj posao je u velikom procvatu, takobda onog ” i mađioničari lagano izumiru, zar ne… ” jednostavno nema i takva konstatacijannikako nenstoji, bez obzira što klinci danas po ceo dan ” vise” na internetu indruštvenim mrežama – dodaji zrenjaninski kralj magije, Hari Magnus.

JOGA I MED

Osim redovnih sportskih aktovnosti, stonog tenisa i malog fudbala, neizostavna sekvenca svakodnevnog bitisanja Harija Magnusa je joga, koja mu, kako kaže pomaže da održi gipkost i svežinubtela, bez obzira na 62 godine života, a tajna dobre forme i uvek ornog pristupa mađioničarskom poslu je u prirodnom medu i energetskim mednim “bombama” koje sam kreira u kombinaciji sa raznim semenkama, propolisom.

PODVODNI RIBOLOV

Prvi u Srbiji u mađionočarske nastupe ubacio je oblikovanje balona i na najlepši način demonstrirao veštinu stvaranja raznih oblika od balona, ali je Hari specifičan i po jedinstvenom hobiju, kojim je očaran još iz najranije mladosti, podvodnim ribolovom, koji upražnjava više od 40 godina, roneći i loveći ribu u raznim morima, okeanima, rekama i jezerima.

IMG-98c65017eb5a1930efe7a4f2159be004-V

BIMBO I LILI

Sin u liku klovna Bimba, pa u poslednje vreme sve češće Džokera, nasledivši gen, logično nastavio je očev put, absa njima u okviru porodičnog Internacionalnog magičnog pozorišta “Magnus” je i supruga, koja je poznata po liku klovnice Lili.

PONOVO ROĐEN 1979. GODINE

– Bila je nedelja, 15.april 1979. godine, ja u sobi 403 na četvrtom spratu hotela Agava u Baru, kada je počelo da ljulja, mislio sam da neću preživeti zemljotres, panika, strah i nemogućnost da bilo šta učinim, ali sve se srećno okončalo, od tada ovaj dan slavim kao svoj drugi rođendan – iskren je Hari Magnus.

ŽUTI GOLUB I PREPUNI SAVA CENTAR

Za ceo život pamtiće nastup u prepunom Sava centru pred više od 2,5 hiljade ljudi i zanimljivu anegdotu sa nasupa u Poreču, kada se pojavio sa žutim golubovima koje je ofarbao specijalnom farbom koju je platio 150 dolara i fascinirao publiku, koja nije mogla da veruje kako se performans na sceni dogodio.

foto: privatna arhiva

Pročitajte još

vece indijske kulture i duhovnosti

U Kulturnom centru Zrenjanina do 25. septembra film “Toma” – U subotu, 25. 9. od 18h Veče indijske kulture i duhovnosti –

O programima: FILM: “TOMA” – DO 25. SEPTEMBRA U KULTURNOM CENTRU ZRENJANINA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>