09. 06. 2023.
Home / Kultura i život oko nas / PROGRAM KULTURNOG CENTRA ZRENJANINA – DO 16. JANUARA 2020.
ZRENJANIN 70-50

PROGRAM KULTURNOG CENTRA ZRENJANINA – DO 16. JANUARA 2020.

ČETVRTAK, 9. JANUAR
BOŽIĆNI I NOVOGODIŠNJI KONCERT
„DUH PARIZA U ZRENJANINU“
VEČE PARISKE GYPSY JAZZ MUZIKE
SPECIJALNI GOSTI IZ FRANCUSKE

U okviru novogodišnje turneje po Srbiji specijalni gosti iz Francuske dolaze i u naš grad i zato ne propustite veče džipsi džez muzike: „Duh Pariza u Zrenjaninu“ koju donose Dion Žuel, gitarista grupe Zaz, Aseo Bend i vokalna solistkinja Ana Štajer.

U organizaciji Kulturnog centra Zrenjanina i Muzičke omladine Novog Sada a u okviru ciklusa novogodišnjih i božićnih koncerata u četvrtak, 9. janura u Kulturnom centru u 20 časova biće održano veče pariske Gypsy Jazz muzike „Duh Pariza u Zrenjaninu“.

– U okviru programa nastupiće specijalni gosti iz Francuske – Asseo Quartet (Aseo Kvartet). Muzičari se nalaze na evropskoj turneji, do sada su održali koncerte u Amsterdamu, Frankfurtu, Ženevi, Pragu, Varšavi, Cirihu i Minhenu a turneju nastavljaju i po gradovima u Srbiji među kojima je i Zrenjanin.

Svi ljubitelji džez zvuka imaće jedinstvenu priliku da čuju vrsne francuske muzičare prave virtuoze na svojim instrumentima: Guillome Juhel – poznati gitarista grupe ZAZ, koji na turnejama po čitavom svetu svira u najvećim koncertnim dvoranama – možete to videti i na njegovom sajtu prezentacije https://gipsytraffic.com/ . Daniel Asseo, gitara (https://asseo.fr/ ) koji već 20 godina nastupa na svetskim scenama, zatim Matteo Gallus, virtuoz na violini, odlični Fedor Ruškuc (kontrabas) i vokalna solistkinja Ana Stayer, (https://www.anastayer.com/) koja svojim glasom očarava, ostaviće publiku bez daha izvođenjem džez manuša.
Virtuozne teme i intenzivne improvizacije dve gitare, violine i kontrabasa doneće autentičan zvuk džez-manuša i parisku atmoferu. Grupu vodi gitarista Danijel Aseo (Daniel Asseo), koji svira ovu vrstu muzike već 20 godina, kako u Francuskoj, tako i širom sveta. Komponovao je dela za svoj bend „Palinka“, s kojim je izdao tri albuma i nastupao u Francuskoj, Španiji, Engleskoj, Belgiji, Češkoj, Mađarskoj, Austriji, Meksiku, Šri Lanki, Maroku, Tunisu…
Ovoga puta, na koncertu će biti izvedene kompozicije Đanga Rajnharta, ali i autorska dela u nešto modernijem stilu, s primesama istočnjačkog zvuka.

Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina, svakog radnog dana od 10 do 12 i od 18 do 20 časova. Cena ulaznice je 400 dinara.
Dodatne informacije o prodaji karata na 023/566-712.

FILMSKI PROGRAM
FRANCUSKI FILMSKI KARAVAN
CIKLUS: NAJBOLJE OD FRANCUSKOG FILMSKOG KARAVANA
JANUAR/FEBRUAR 2020.

U Kulturnom centru Zrenjanina u januaru i prve dve nedelje februara 2020. prikazuje se filmski ciklus: NAJBOLJE OD FRANCUSKOG FILMSKOG KARAVANA. Svake srede i četvrtka u Maloj sali od 20 časova mogu se pogledati filmovi novije produkcije i upoznati aktuelnosti u oblasti francuskog filma. U okviru ciklusa prikazaće se šest filmska ostvarenja. Ciklus se organizuje u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji. Ulaz na projekcije je besplatan.

RASPORED PRIKAZIVANJA FILMOVA,
SINOPSISI I TREJLERI:

SREDA. 8. I ČETVRTAK, 9. JANUAR
Film: “Tamara” (FRA, 2016, 1h40min) – Tamara
Režiser: Aleksandar Kastanjeti
Igraju: Eloiza Marten, Silvija Testo, Ciril Giei, Rajan Benseti…
Tamara je devojčica od 15 godina koja ima velike komplekse zbog svoje kilaže. Da bi se oslobodila loše etikete u školi koju je dobila od svojih vršnjaka, ona odlučuje da preuzme stvari u svoje ruke. Opkladiće se sa najboljom drugaricom da će izaći sa prvim dečkom koji uđe u učionicu. Izabranik je Dijego, najlepši dečko u školi i Tamara već vidi kako joj šansa za uspehom izmiče…

SREDA, 15. I ČETVRTAK, 16. JANUAR
Film:”Žeronimo” (FRA, 2013, 1h47min) – Geronimo
Režija: Toni Gatlif
Igraju: Selin Salet, David Miržija, Rašid Jus…
Tokom vrelih avgustovskih dana, mlada aktivistkinja Žeronimo pokušava da smanji tenziju i konflikte između mladih u kvartu Sen-Pjer. Situacija kulminira kada tinejdžerka turskog porekla, Nil Terzi, pobegne od ugovorenog braka kako bi pronašla mladog Roma, Liki Molina, svog dragog. Poput ulja na vatri, njihovo bekstvo rasplamsava sukobe između već zavađenih grupa…

PROGRAM VUZUELNIH UMETNOSTI
ČETVRTAK, 16. JANUAR
IZLOŽBA ARHITEKTE LAZARA KUZMANANOVA

OD 16. do 27. januara 2020.
U Kulturnom centru Zrenjanina u četvrtak, 16. januara biće otvorena retrospektivna izložba arhitekte Lazara Kuzmanova. Izložba prikazuje autorov stvaralački rad u periodu od 2000-2019. godine. U okviru postavke predstavlja se 16 izvedenih objekata koji svaki na svoj način prikazuje arhitektonsku estetiku autora i kontinuitet u njegovom radu. Lazar Kuzmanov je dobitnik Nagrade za arhitekturu „Đorđe Tabaković“ za 2019. godinu, koju već 25 godina dodeljuje Društvo arhitekata Novog Sada. Izložba se otvara povodom dobijanja ove prestižne nagrade.
Svečano otvaranje je u 19 časova a postavku o radu arhitekte Kuzmanova možete pogledati do 27. januara u izložbenom salonu Kulturnog centra. Izložbu organizuje Kulturni centar u saradnji sa Društvom arhitekata Zrenjanin.

Osnovne biografske reference
Lazar Kuzmanov (Titel, 1968)
Diplomirao na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu u klasi prof. Svetislava Ličine (1995), a potom i magistrirao na istom fakultetu (2008). Karijeru je započeo u Zavodu za urbanizam Novi Sad (1995–2001). U periodu od 1997–2002. u autorskom paru sa arh. Iljom Mikitišinom osvaja zapažena priznanja na arhitektonskim i urbanističkim konkursima. Od 2004. vodi sopstveni projektni biro „Kuzmanov and Partners” sa saradnicima arh. Miljanom Cvijetićem i Draganom Konstantinović. Već sa prvim izvedenim objektima najavljuju novi estetski pristup projektovanju stambenih objekata, naglašene plastičnosti i istančane likovnosti. U kasnijem samostalnom radu projektuje više stambenih i poslovnih objekata u Novom Sadu gde je napravio iskorak iz ustaljene domaće graditeljske prakse. Dela mu se odlikuju smelim oblikovnim pristupom, elegantnim kompozicionim rešenjima i predanim radom na detaljima. Član je Inženjerske komore Srbije, Društva arhitekata Novog Sada (DaNS) i Udruženja primenjenih umetnika i dizajnera Vojvodine (UPIDIV). U periodu 2000–2004. godine obavljao je dužnost pokrajinskog sekretara za arhitekturu, urbanizam i graditeljstvo AP Vojvodine. Između 1996–2012. učestvuje u nastavi na Departmanu za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehnič-kih nauka Univerziteta u Novom Sadu. Bio je predsednik Društva arhitekata Novog Sada i glavni i odgovorni urednik časopisa DaNS (2005–2008). Učestvovao na preko pedeset izložbi i salona arhitekture u zemlji i inostranstrvu. Dobitnik je brojnih nagrada i strukovnih priznanja.

Pročitajte još

PSX_20230608_232843

Manifestacija “Banatska bajka – Leto u Gradskoj bašti” – počinje u subotu, 10. juna

MANIFESTACIJA – BANATSKA BAJKA- LETO U GRADSKOJ BAŠTI 2023.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>