01. 12. 2020.
Home / Kultura i život oko nas / DEČKO KOJI OBEĆAVA
received_2513145832300727

DEČKO KOJI OBEĆAVA

Sedamnaestogodišnji Miloš Šakić, drugi Zrenjaninac u istoriji, stalni član evropske Filharmonije mladih muzičara.

Maturant srednje muzičke škole na vokalno instrumentalnom smeru, sedamnaestogodišnji trombonista Miloš Šakić, jedan je od retkih, supertalentovanih muzičara iz grada na obalama Begeja, koji je svoje ime upisao u istorijski registar evropske filharmonije mladih, što je prema procenama njegovih profesora i stručnjaka, najveći uspeh i istovremenonsjajan podstrek za mladog i ambicioznog čoveka, specifičnog i po, u današnje vreme neobičnom hobiju, skupljanju gramofonskih ploča.

 

Kako sam kaže, mladić čiji otac Aleksandar je profesor fizičkog vaspitanja i poznati odbojkaški trener, u svet muzike kročio je, kada je imao 11 godina i to sasvim slučajno, ljubomoran na mlađu sestru Tijanu, koja je pre njega krenula u muzičku školu.

– Relativno kasno sam krenuo da pohađam nižu muzičku školu, pa mi izobor nije bio baš širok i uz nekoliko bombona, kojima me je “kupio” profesor Branislav Gagić, odluka je pala, počeo sam da učim da sviram trombon – ističe Miloš, prisećajući se događaja iz osnovne škole, kada ga je nastvnik muzičkog zamolio da na čas donese trombon i drugarima odsvira nešto iz oblasti klasične muzike, što je izazvalo opšti smeh, a jedan učenik je čak pao sa stolice, koliko mu je sve bilo neobično i smešno.

– Vrlo često se setim te situacije koja je u mnogo čemu obeležila moj put u muzici i dala mi snagu da istrajem i u momentima kada ne ide sve baš onako kako sam želeo – iskren je Miloš, koji danas svira na koncertima koje sluša publika koja razume klasičnu muziku i uživa u njegovoj ogromnoj energiji i sjajnom pristupu prilikom izvođenja poznatih kompozicija,

Sa instrumentom koji teži 5 kilograma, Miloš svakodnevno provodi najmanje pet časiva vežbajući, a uz trombon odlično svira klavir koji je deo obavezne nastave u muzičkoj školi ali i porodične tradicije.

received_571391097013231

Najčešće svira klasičnu muziku. ponekad džez i soul, a do sada je nastupao kao solista na brojnim republičkim i međunarodnim takmičenjima, a kao član raznih simfonijskih orkestara svirao je u Rumuniji, Mađarskoj, Italiji…

– Obožavam putovanja i tokom godine kao solista izlazim na nekoliko međunarodnih takmičenja, a kao član filharmonija, kad god mi se pruži prilika, uz upoznavanje novih kultura, ljudi – oduševljeno kaže Miloš, ne skrivajući zadovoljstvo što je od marta meseca ove godine stalni član

Evropske filharmonije mladih „ESYO“, koja je najprestižnija omladinska filharmonija u Evopi i koju čine madi muzičari iz preko 20 zemalja Evrope.

NEIZVESNOST AUDICIJE

– Na audiciji čiju sam sodomu neizvesnosti i treme uspešno prebrodio, bilo je više od 2,5 hiljade muzičara, a primljeno je samo 78 najboljih i možete zamisliti količinu adrenalina i neizvesnosti, dok maestro Kuret Koreti nije saopštio imena novih članova Filhatmonije mladih koja postoji 30 godina – kaže drugi Zrenjaninac u istoriji grada, kojem se ostvario san da svira sa najboljim mladim muzičarima Evrope.

NAGRADE

Miloš Šakić, osvajač je prve nagrade na republičkom takmičenju, koja ga svrstava u red najboljih trombonista u Srbiji, a takođe osvajao je prve nagrade na međunarodnim takmičenjima u zemlji i inostranstvu.

ŽELJA ZA KONCERTOM U ZRENJANINU

Iako je svirao u brojnim evropskim zemljama, Miloš do sada nije ostvario veliku želju da kao solista n-astupi u rodnom gradu.

– Želja mi je da se stvari promene i da ne samo ja, nego i ostali mladi Zrenjaninci svoj talenat i umeće što češće prikazuju u rodnom gradu, a svakako je da publika koja ima kulturu, zaslužuje koncertnu dvoranu – dodao je na kraju Mioš Šakić, uz napomenu da trenutno priprema Grefeov koncert za trombon i orkestar u B-duru, Romansu od Karl Marije Fon Vebera kao i baroknu sonatu u a-molu od Marčela, uz ambicije da maturira u maju i upiše Muzičku akadrmiju.

foto: Privatna arhiva

Pročitajte još

FB_IMG_1606495070937

NI BOLJEG PRITISKA, NI VEĆE MINUTAŽE

Operite svoj automobil, kombi, autobus, kamion u novoj, vrhunskoj automatizovanoj autoperionici u sklopu Vulkanizerske radnje ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>