29. 09. 2022.
Home / Kultura i život oko nas / Božićni i novogodišnji koncerti u organizaciji Kulturnog centra Zrenjanina
madrigalisti

Božićni i novogodišnji koncerti u organizaciji Kulturnog centra Zrenjanina

MUZIČKI PROGRAMI

SUBOTA, 4. JANUAR

KONCERT HORA „BEOGRADSKI MADRIGALISTI“

Koncert hora „Beogradski Madrigalisti“ biće održan u subotu, 4. januara u Baroknoj sali Gradske kuće. Hor nastupa sa programom pod nazivom: „Božićna muzika evropskih naroda“ u okviru kojeg će izvesti oko 15 kompozicija. Horom diriguje Aleksandar Brujić. Koncert počinje u 19 časova a organizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i javnog informisanja Republike Srbije. Ulaz je slobodan.

O HORU

Hor „Beogradski Madrigalisti“ je osnovan 1951. godine. Osnivač i dirigent Hora, Milan Bajšanski, formirao je novi horski ansambl koji je negovao jednu novu vrstu muzike. Tu su, pre svega, madrigali, moteti, renesansna i barokna muzika engleskih, francuskih, italijanskih i nemačkih majstora, duhovne kompozicije domaćih i stranih autora, nacionalni repertoar, ali i savremene kompozicije i njihova moderna stremljenja.

Među osvojenim priznanjima se posebno ističu prve nagrade u Arecu, Langolenu, Peruđi, Bratislavi i Brnu.

????????????????????????????????????

U ovom izuzetno plodnom periodu Madrigalisti su nastupali u Parizu, Nemačkoj, nekadašnjem SSSR-u (Moskva,Lenjingrad, Vilnus, i Tbilsij), Belgiji, Rumuniji, Holandiji, Danskoj, Bugarskoj, ali i na Dubrovačkim letnjim igrama, Ohridskom letu, BEMUS-u, Niškim horskim svečanostima, NOMUS-u, Mokranjčevim danima, Brankovom kolu i mnogim drugim renomiranim festivalima u zemlji i inostranstvu.

Izvod sa sajta hora. Više o horu na: http://www.beomadrigalisti.rs/istorijat.htm

PROGRAM KONCERTA

„BOŽIĆNA MUZIKA EVROPSKIH NARODA“

Anonim ADESTE FIDELES

LE MESSAGE DES ANGES (francuska Božićna, 13.vek ,obrada F.A.Gevaert)

O LITTLE TOWN OF BEETHLEHEM (tradicionalna engleska, obrada R.Vaughan Wiliams)

GAUDETE (Iz zbirke Piae Cantiones, Švedska, 1582)

Maja Janušić, sopran

A. Vivaldi GLORIA IN EXCELSIS DEO (GLORIA, RV589)

Ana Rašković, orgulje (klavir)

G. F. Handel HOW BEAUTIFUL ARE THE FEET OF THEM THAT PREACH THE GOSPEL OF

PEACE

(arija iz oratorijuma MESIJA g.F.Hendla)

Maja Janušić, sopran

Ana Rašković, orgulje (klavir)

J. Sibelius ON HANGET KORKEAT NIETOKSET

F. Gruber STILLE NACHT

O TANNENBAUM (nemačka tradicionalna, obradaJ.Knuth)

MENNYBÖL AZ ANGYAL (mađarska tradicionalna)

RADUJTESJA VSI LJUDIJE (rusinska tradicionalna)

OH! GUARDATE BEGLI ANGELI SANTI (italijanska tradicionalna)

A. C. Adam CANTIQUE DE NOEL

Maja Janušić, sopran

Ana Rašković, orgulje (klavir)

I. Zupan BOŽJI NAM JE ROJEN SIN

S. S. Mokranjac ROŽDESTVO TVOJE

V. Ilić VITLEJEME SLAVNI GRADE

U KULTURNOM CENTRU ZRENJANINA

ČETVRTAK, 9. JANUAR

BOŽIĆNI I NOVOGODIŠNJI KONCERT

„DUH PARIZA U ZRENJANINU“

VEČE PARISKE GYPSY JAZZ MUZIKE

ZRENJANIN 193-155

SPECIJALNI GOSTI IZ FRANCUSKE

U okviru novogodišnje turneje po Srbiji specijalni gosti iz Francuske dolaze i u naš grad i zato ne propustite veče džipsi džez muzike: „Duh Pariza u Zrenjaninu“ koju donose Dion Žuel, gitarista grupe Zaz, Aseo Bend i vokalna solistkinja Ana Štajer.

U organizaciji Kulturnog centra Zrenjanina i Muzičke omladine Novog Sada a u okviru ciklusa novogodišnjih i božićnih koncerata u četvrtak, 9. janura u Kulturnom centru u 20 časova biće održano veče pariske Gypsy Jazz muzike „Duh Pariza u Zrenjaninu“.

– U okviru programa nastupiće specijalni gosti iz Francuske – Asseo Quartet (Aseo Kvartet). Muzičari se nalaze na evropskoj turneji, do sada su održali koncerte u Amsterdamu, Frankfurtu, Ženevi, Pragu, Varšavi, Cirihu i Minhenu a turneju nastavljaju i po gradovima u Srbiji među kojima je i Zrenjanin.

Svi ljubitelji džez zvuka imaće jedinstvenu priliku da čuju vrsne francuske muzičare prave virtuoze na svojim instrumentima: Guillome Juhel – poznati gitarista grupe ZAZ, koji na turnejama po čitavom svetu svira u najvećim koncertnim dvoranama – možete to videti i na njegovom sajtu prezentacije https://gipsytraffic.com/ . Daniel Asseo, gitara (https://asseo.fr/ ) koji već 20 godina nastupa na svetskim scenama, zatim Matteo Gallus, virtuoz na violini, odlični Fedor Ruškuc (kontrabas) i vokalna solistkinja Ana Stayer, (https://www.anastayer.com/) koja svojim glasom očarava, ostaviće publiku bez daha izvođenjem džez manuša.

Virtuozne teme i intenzivne improvizacije dve gitare, violine i kontrabasa doneće autentičan zvuk džez-manuša i parisku atmoferu. Grupu vodi gitarista Danijel Aseo (Daniel Asseo), koji svira ovu vrstu muzike već 20 godina, kako u Francuskoj, tako i širom sveta. Komponovao je dela za svoj bend „Palinka“, s kojim je izdao tri albuma i nastupao u Francuskoj, Španiji, Engleskoj, Belgiji, Češkoj, Mađarskoj, Austriji, Meksiku, Šri Lanki, Maroku, Tunisu…
Ovoga puta, na koncertu će biti izvedene kompozicije Đanga Rajnharta, ali i autorska dela u nešto modernijem stilu, s primesama istočnjačkog zvuka.

Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina, svakog radnog dana od 10 do 12 i od 18 do 20 časova. Cena ulaznice je 400 dinara.

Dodatne informacije o prodaji karata na 023/566-712.

ZRENJANIN 70-50

Pročitajte još

kczr

Program Kulturnog centra Zrenjanina do 6. oktobra 2022.

Program Kulturnog centra Zrenjanina do 6. oktobra 2022.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>