20. 09. 2020.
Home / Kultura i život oko nas / Održana komemoracija povodom smrti Zvonka Vujina
Komemoracija_Zvonko_Vujin-1

Održana komemoracija povodom smrti Zvonka Vujina

Povodom smrti sportske legende, nekadašnjeg bokserskog šampiona, našeg sugrađanina Zvonimira Zvonka Vujina, danas je održan komemorativni skup u Baroknoj sali Gradske kuće. Uz članove njegove porodice, prisustvovali su predstavnici Grada Zrenjanina, Sportskog saveza grada, istaknuti sportisti, sportski radnici, prijatelji i poštovaoci čoveka koji je sav sportski i životni vek proveo u svom gradu.

Komemoracija_Zvonko_Vujin-11

Komemorativni skup otvorio je sportski novinar Budimir Cvijetić, podatkom da je Zvonko Vujin bio reprezentativac naše zemlje 57 puta, i da je po tome rekorder među svim bokserima. Podsetio je na prijateljstvo Vujina i rvačkog reprezentativca Branislava Simića, koji su zajedno osvojili četiri olimpijske medalje i bodrili jedan drugog na Olimpijskim igrama u Meksiku, 1968. godine. Simić je s tugom primio vest o odlasku sportskog prijatelja, izrazio porodici saučešće, a zbog narušenog zdravlja nije mogao da prisustvuje komemoraciji.

Komemoracija_Zvonko_Vujin-13

U ime Grada Zrenjanina od Zvonka Vujina oprostio se Simo Salapura, pomoćnik gradonačelnika i sportski radnik, koji je istakao da je upravo Vujin bio uzor mnogim sportistima grada, kako u borilačkim sportovima, tako i među onima koji se nisu bavili niti pratili boks, ali su bili svesni o kakvoj se sportskoj i ljudskoj veličini radi. Rekao je da je sportski Zrenjanin ostao bez jednog od svojih predvodnika, jednog od svojih velikana.

– Ako se za nekog sportistu može reći da je u potpunosti bio naš, gradski, da je sve sportske domete ostvario trenirajući u Zrenjaninu, da je u njemu rođen, u njemu zasnovao porodicu i radio, onda se to može reći za Zvonka Vujina. Gubitak će najteže pasti porodici, supruzi, ćerkama, unuku, ali je na velikom gubitku ne samo sport u gradu Zrenjaninu, već i u celoj Srbiji. Odjeknula je juče tužna vest u sportskoj javnosti širom zemlje i još jednom potvrdila da je Zvonko bio među najboljim bokserima i sportistima koje smo ikada imali i da njegovi izuzetni mečevi i bogata sportska karijera nisu i ne mogu biti zaboravljeni – rekao je Salapura.

Komemoracija_Zvonko_Vujin-16

Podsetio je da je zrenjaninska dvorana, prva namenska sportska hala u Jugoslaviji, nadaleko poznata kao “Medison”, i da je to ime dobila zbog boksa, jer su u njenoj američkoj “bliznakinji” održavani najveći bokserski mečevi.

– Ovaj podatak najbolje govori o ogromnoj popularnosti koju je boks imao u Zrenjaninu šezdesetih i sedamdesetih godina, a tu popularnost u najvećoj meri duguje upravo Zvonku Vujinu i njegovim sportskim kolegama iz “Banata”, poznatim širom nekadašnje Jugoslavije – kazao je Salapura.

Još je dodao da je, uz nesumljive sportske uspehe i rezultate, Zvonka krasilo ono što je u duši gotovo svih boraca na strunjačama ili u ringu – van sportske arene imao je izuzetan ljudski karakter, bio profesionalac u svemu, uvek raspoložen za saradnju.

– Odazivao se svim našim pozivima da svojim sportskim autoritetom doprinese nekoj manifestaciji, da učestvuje u organizaciji sportskog događaja ili svojim prisustvom doprinese njegovom značaju. Ostaje nam samo da ga takvog pamtimo i budemo ponosni što je Zrenjanin imao takvog sportistu i sugrađanina – oprostio se od Zvonka Vujina pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura.

Komemoracija_Zvonko_Vujin-15

O sportskim dometima i karijeri Zvonka Vujina govorio je njegov klupski drug, takođe nekadašnji istaknuti bokser Stevan Čizmić, a biranim rečima od Vujina su se oprostili i Momir Rnić i Vojislav Tabački, takođe velikani zrenjaninskog sporta, danas istaknuti sportski radnici.

Komemoraciji je prisustvovao još jedan velikan našeg sporta i boksa, olimpijski i svetski vicešampion Tadija Kačar, koji je rekao da je Vujin bio šampion čijoj su se veštini u ringu svi divili.

– Pored snage, inteligencije i veštine u borbi, pokazivao je van ringa i druge osobine koje je posedovao, pre svega plemenitost i dobrotu. To je nešto što ga je krasilo i time je zauvek ostao u sećanju nas koji smo ga zaista poštovali – kazao je, između ostalog, Kačar.

Komemoracija_Zvonko_Vujin-20

Zvonimir Zvonko Vujin rođen je 28. juna 1943, godine u Zrenjaninu. Bio je član bokserskog kluba “Banat” i 57 puta državni reprezentativac Jugoslavije. Bio je četvorostruki prvak Jugoslavije, prvak Balkana i Mediterana i vicešampion Evrope. Osvojio je dve bronzane olimpijske medalje, u Meksiku 1968. godine, u lakoj kategoriji i u Minhenu 1972. godine, u poluvelter kategoriji. Osvajač je i nekada prestižnih jugoslovenskih bokserskih priznanja – „Zlatne rukavice“ (1965.) i „Oskara“ (1971).

Zvonko Vujin biće sahranjen danas u 15 časova, na Evangelističkom groblju u Zrenjaninu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Izvor: http://www.zrenjanin.rs/3-45-45-7585/Odrzana-komemoracija-povodom-smrti-Zvonka-Vujina

Pročitajte još

kczr

Koncert Zrenjaninskog kamernog orkestra – sreda, 16. septembar –

Koncert Zrenjaninskog kamernog orkestra – sreda, 16. septembar –

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>