25. 06. 2022.
Home / Kultura i život oko nas / KAKO SE ZAŠTITI OD POŽARA
received_289611001926505

KAKO SE ZAŠTITI OD POŽARA

Tradicionalni stručni skup „Nedelja bezbednosti i zdravlja na radu i zaštite od požara“ održan je po treći put u Žitištu u organizaciji Udruženja za bezbednost i zdravlje na radu, na kojem su predstavljene nove tehnologije itrendovi iz oblasti koje sve više dobijaju na značaju u poslovanju svakog privrednog subjekta.

Marina Furtula, v.d. direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu, govorila je o nacrtima novog Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu koji je u pripremi, dok je Stevan Đurović, v.d. direktora Inspektorata za rad izložio temu u vezi sa inspekcijskim nadzorima u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

received_515663575690019

Zoran Kapor, inspektor zaštite od požara pričao je o preventivnoj zaštiti od požara i požara na otvorenom, dok je Ljubica Krnjajić, Inženjer zaštite od požara prezentovala temu “Osobe sa invaliditetom u vanrednim situacijama”, a prisutnima na skupu u Žitištu predstavljen je asortiman firme iz Jagodine koja zapošljava 60 osoba sa invaliditetom i bavi se proizvodnjom opreme za zaštitu na radu.

Nedžad Hadžiefendić, Magistar elektrotehničkih nauka sa Elektrotehničkog fakulteta iz Beograda održao je predavanje na temu metoda za otkrivanje loših električnih kontakata u niskonaponskim elektrotehničkim instalacijama, a zanimljivo je bilo i predavanje prof. dr Vladimira Mučenskog sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, koji je predstavio savremeno BIM projektovanje u građevinarstvu.

received_2178174682283582

Prisutnima na skupu, predstavljen je softver, koji je zasnovan na BIM (Building information modeling) konceptu i vrši kompletno i detaljno 3D modeliranje objekata u izgradnji, uz precizno određivanje brojnih drugih parametara kao što su inteligentna analiza vrste, karakteristika i količine potrebnih materijala u izgradnji, detekcija grešaka u projektovanju, detekcija mogućih sudara instalacija i drugih elemenata objekta, ali i procenu rizika i ukazivanje na kritične momente u korišćenju opreme i sredstava za bezbedan i zdrav rad, čime se praktično unapred teži prepoznavanju i umanjivanju svih mogućih povreda na radu i neodgovarajućih postupaka u vezi sa bezbednošću radnika.

Petar Stanić, predsednik udruženja i najzaslužniji za orhanizacinu skupa, nije skrivao zadovoljstvo, naglašavajući njegov značaj za opštinu Žitište.

Pročitajte još

Uglednici troimenog.jpgovo

NOVA KNJIGA ZORANA SLAVIĆA UGLEDNICI TROIMENOG GRADA

Knjiga publicističkih tekstova književnika Zorana Slavića, pod nazivom Uglednici troimenog grada, ugledala je svetlost dana ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>