02. 04. 2020.
Home / Kultura i život oko nas / KAKO SE ZAŠTITI OD POŽARA
received_289611001926505

KAKO SE ZAŠTITI OD POŽARA

Tradicionalni stručni skup „Nedelja bezbednosti i zdravlja na radu i zaštite od požara“ održan je po treći put u Žitištu u organizaciji Udruženja za bezbednost i zdravlje na radu, na kojem su predstavljene nove tehnologije itrendovi iz oblasti koje sve više dobijaju na značaju u poslovanju svakog privrednog subjekta.

Marina Furtula, v.d. direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu, govorila je o nacrtima novog Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu koji je u pripremi, dok je Stevan Đurović, v.d. direktora Inspektorata za rad izložio temu u vezi sa inspekcijskim nadzorima u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

received_515663575690019

Zoran Kapor, inspektor zaštite od požara pričao je o preventivnoj zaštiti od požara i požara na otvorenom, dok je Ljubica Krnjajić, Inženjer zaštite od požara prezentovala temu “Osobe sa invaliditetom u vanrednim situacijama”, a prisutnima na skupu u Žitištu predstavljen je asortiman firme iz Jagodine koja zapošljava 60 osoba sa invaliditetom i bavi se proizvodnjom opreme za zaštitu na radu.

Nedžad Hadžiefendić, Magistar elektrotehničkih nauka sa Elektrotehničkog fakulteta iz Beograda održao je predavanje na temu metoda za otkrivanje loših električnih kontakata u niskonaponskim elektrotehničkim instalacijama, a zanimljivo je bilo i predavanje prof. dr Vladimira Mučenskog sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, koji je predstavio savremeno BIM projektovanje u građevinarstvu.

received_2178174682283582

Prisutnima na skupu, predstavljen je softver, koji je zasnovan na BIM (Building information modeling) konceptu i vrši kompletno i detaljno 3D modeliranje objekata u izgradnji, uz precizno određivanje brojnih drugih parametara kao što su inteligentna analiza vrste, karakteristika i količine potrebnih materijala u izgradnji, detekcija grešaka u projektovanju, detekcija mogućih sudara instalacija i drugih elemenata objekta, ali i procenu rizika i ukazivanje na kritične momente u korišćenju opreme i sredstava za bezbedan i zdrav rad, čime se praktično unapred teži prepoznavanju i umanjivanju svih mogućih povreda na radu i neodgovarajućih postupaka u vezi sa bezbednošću radnika.

Petar Stanić, predsednik udruženja i najzaslužniji za orhanizacinu skupa, nije skrivao zadovoljstvo, naglašavajući njegov značaj za opštinu Žitište.

Pročitajte još

facebook_1585746232043

MONTECITO ISPORUKA DO KUĆNOG PRAGA

Ukusne pice i roštilj Montecito picerije, svakodnevno mogu biti deo Vašeg menija, uz besplatnu dostavu ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>