27. 06. 2022.
Home / Fudbal / Svečano obeležen vek Fudbalskog saveza grada Zrenjanina
100_godina_fudbala_099

Svečano obeležen vek Fudbalskog saveza grada Zrenjanina

Svečanom akademijom u Baroknoj sali Gradske kuće u petak, 22. novembra, obeležen je vek postojanja Fudbalskog saveza grada Zrenjanina.

Događaju su prisustvovali potpredsednik Fudbalskog saveza Srbije Marko Pantelić, generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije Jovan Šurbatović, generalni sekretar Fudbalskog saveza Vojvodine Miodrag Cvijanović, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, njegov pomoćnik Simo Salapura, kao i predstavnici fudbalskih klubova, sportski radnici i istaknuti pojedinci u oblasti ovog sporta.
“Ovako veliki i značajan jubilej je prilika da se podsetimo prošlosti, ali moramo gledati unapred i govoriti o budućnosti. Zrenjanin je bio veliki fudbalski centar, i siguran sam da ćemo zajedničkim naporima učiniti sve kako bi se vratio tamo gde je bio”, poručio je u svom obraćanju generalni sekretar FSS Jovan Šurbatović.

Ovom prilikom predsednik Fudbalskog saveza grada Zrenjanina Goran Starčević uručio je gradonačelniku plaketu za doprinos i razvoj fudbala, a Janjić je podsetio na ulaganja u sport.
“Lokalna samouprava Grada Zrenjanina ulaže značajna sredstva u sportsku infrastrukturu, naša sela dobila su sportske hale, renovirali smo “Medison” i “Kristalnu dvoranu”. Renovirana je atletska staza na Gradskom stadionu. Samo u rasvetu smo uložili 200 miliona dinara ove godine i još toliko je u planu za narednu, kada nas čeka adaptacija terena, tribina, pa će sever i jug dobiti stolice, a renoviraće se i svlačionice. Planiramo i izgradnju novog parkinga u okolini stadiona, što jasno ukazuje da ćemo imati jedan reprezentativan objekat koji zaslužuje prvoligaša ili superligaša”, rekao je Janjić.

Inače, Fudbalski savez Zrenjanina danas ima registrovan 41 klub, od kojih 35 nastupa sa seniorskim ekipama. Mladih selekcija je ukupno sedamdeset jedna, a registrovanih igrača i dečaka u takmičenjima “predpetlića” je 2600. Savez broji i 83 fudbalska trenera i 30 instruktora suđenja koji dele pravdu na 53 travnata fudbalska terena koja se nalaze na teritoriji gradskog saveza, od čega je 12 u samom gradu.

“Pored značajnog jubileja, ove godine obeležavamo i 130 godina od kada je odigrana prva fudbalska utakmica u Zrenjaninu. Na unapređenju sportske infrastrukture u našem gradu se puno radi, kompletno se renovira Gradski stadion, naš grad će autoputem biti povezan sa Beogradom i Novim Sadom, što će biti jošjedan od preduslova da budemo na mapi Fudbalskog saveza Srbije. Nekada je FK “Proleter” bio pečat grada i na nama je da to ponovimo”, istakao je Goran Starčević, predsednik Fudbalskog saveza grada Zrenjanina.

Na svečanosti su uručene plakete brojnim klubovima a ovom prilikom je istaknuto i da je 1919. godine sportska asocijacija Velikobečkerečke fudbalske župe delovala u okviru Banatskog sportskog Saveza, a njegov prvi važan potez početkom 1920. godine bio je formiranje Banatske lige. Takmičenje je startovalo 18. aprila, a prvak Banata postao je FK “Obilić”. Kroz istoriju dugu 100 godina, klubovi Fudbalskog saveza grada iznedrili su čak 16 reprezentativaca, njih osam u reprezentaciji SFRJ odigrali su stotinu jednu utakmicu i postigli 43 gola.

Izvor: http://www.zrenjanin.rs/3-45-45-7557/Svecano-obelezen-vek-Fudbalskog-saveza-grada-Zrenjanina

Pročitajte još

fk_radnicki_1911_proslava_13-1024x683

FK “Radnički 1911” proslavio ulazak u viši rang takmičenja

Plasmanom u viši rang takmičenja (PFL Zrenjanin) FK “Radnički 1911” je organizovao večeru za donatore ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>