20. 08. 2022.
Home / Kultura i život oko nas / Savremena galerija Zrenjanin – fotografije sa otvaranja
1

Savremena galerija Zrenjanin – fotografije sa otvaranja

Savremena galerija Zrenjanin
Trg slobode 7, Zrenjanin

IVAN GRUBANOV

ZLI SLIKAR

18. novembar – 5. decembar 2019.
otvaranje izložbe: ponedeljak, 18. novembar 2019. u 19 časova

U ponedeljak, 18. novembra u 19 časova u Salonu Savremene galerije Zrenjanin biće otvorena samostalna izložba Ivana Grubanova pod nazivom „Zli slikar“.

Okosnicu izložbe čine dela iz serije „Zli slikar“. “Zli slikar” je umetnikov semantički model, mreža koncepata i njihovih međusobnih veza, koji istražuje slikarstvo kao najdemokratskiji način oslikavanja društvene realnosti. Kontinuitet slikarstva se prepliće sa slikom istorije, stoga je u mogućnosti da zapiše kontra-stavove u percepciju istorije i u poredak centralne javne sfere. Zli slikar teži da kreira neslaganje oko toga šta je vidljivo u datoj situaciji, šta je njena suština u odnosu na društvenu realnost i šta se može reći i uraditi povodom toga. Centralna javna sfera primenjuje vojni manevar “Dimne zavese” da sakrije pokret realnosti iza fantazmagoričkih slika kojima okupira naš pogled. Zli slikar angažuje imaginativno i prikazuje nevidljivo iza dimne zavese da omogući njegovo kontinuirano prisustvo u smislu istorijskog kontinuiteta i kontinuiranog izazova zvaničnoj vizuelnosti.
(iz manifesta Ivana Grubanova, Zli slikar)

Ivan Grubanov je rođen 1976. godine. Završio je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu i usavršavao se na akademijama i univerzitetima u Amsterdamu (Holandija), Londonu (Velika Britanija), Braunšvajgu (Nemačka), Madridu (Španija), Luevenu (Belgija).
Imao je brojne samostalne i kolektivne izložbe u zemlji i inostranstvu.

Godine 2015. bio je predstavnik Srbije na 56. Bijenalu u Veneciji sa izložbom United Dead Nations.

Kustos izložbe: Sunčica Lambić-Fenjčev

Pročitajte još

Screenshot_2022-08-16-20-05-36-673_com.android.chrome

NEODOLJIVI ŠARMER I ŠUTER

IN MEMORIAM KOSTA ARSENIJEVIĆ 1954. – 2022.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>