27. 02. 2020.
Home / Ostali sportovi / Obeležen jedan vek rvačkog sporta u Zrenjaninu
Akademija_100_godinaRKProleter020

Obeležen jedan vek rvačkog sporta u Zrenjaninu

Svečanom akademijom u Narodnom pozorištu, prigodnom izložbom u Narodnom muzeju, međunarodnim turnirom na Trgu slobode i prijemom u Gradskoj kući proteklog vikenda obeležena je 100. godišnjica Rvačkog kluba “Proleter”, odnosno jedan vek rvačkog sporta u Zrenjaninu.
 

Ova izuzetna tradicija, ali i vrhunski rezultati koje su rvači postizali i postižu, bili su povod da se svečanost organizuje u okviru manifestacije “Dani piva”, kada je u gradu značajan broj gostiju, koji su takođe mogli da prisustvuju programima proslave.
 
Obraćajući se na svečanoj akademiji u sali NP “Toša Jovanović”, i čestitajući rvačkom klubu izuzetan sportski jubilej, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić naglasio je da rvanje u Zrenjaninu nije samo sportska disciplina, već i način života. Istakao je i simboliku proslave upravo u pozorišnoj sali, najstarijoj u Srbiji, koja takođe ove godine obeležava jubilej, 180 godina od izgradnje, a u kojoj su se, između svega ostalog, održavali i – rvački mečevi.
– Upravo zahvaljujući rvanju, možemo se pohvaliti da smo u nečemu prvi – naša legenda, naš Branislav Simić, doneo je iz Tokija 1964. godine prvu zlatnu medalju za Jugoslaviju u nekom individualnom sportu. Ta medalja i taj podatak ostaju zlatnim slovima upisani ne samo u istoriju rvanja i sporta u našem gradu, već i na nacionalnom nivou.
 
Pomenuo je i značaj ulaganja grada u sportsku infrastrukturu, u izgradnju novih i obnovu postojećih objekata.
– Sport je najbolji način da našu decu sklonimo s ulica, a vrhunski sport i takmičenja koja organizujemo najbolja su prilika za popularizaciju i omasovljenje sporta. Završili smo četiri sportske sale u našim selima, a priliku da osete kako je nastupati u “Kristalnoj dvorani” imali su više puta i rvači, jer je Zrenjanin bio domaćin i organizator nekoliko značajnih međunarodnih turnira. Grad će uvek davati podršku, i rvačima koji su najtrofejnija sportska ekipa u gradu i organizaciji velikih takmičenja – poručio je gradonačelnik.
 
Njemu je ovim povodom uručena i plaketa Gradu Zrenjaninu za izuzetan doprinos i razvoj rvačkog sporta u gradu, a posebno priznanje zaslužio je i pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura. Obojica su priznanja primila iz ruku predsednika Rvačkog kluba “Proleter” Bobana Cekića. 
Na svečanoj akademiji prikazan je i polusatni film o istoriji rvanja u Zrenjaninu, uz kazivanja živih aktera, nekadašnjih i aktuelnih šampiona, a čule su se i brojne zanimljivosti iz različitih perioda razvoja tog sporta u našem gradu. Umetnički deo proslave obeležio je operski pevač Oliver Njego, izvođenjem prvo himne Republike Srbije, a potom i nekoliko odabranih kompozicija.
 
Akademiji su prisustvovali, između ostalih, i predsednik Svetske rvačke federacije Nenad Lalović, predsednik Rvačkog saveza Srbije i nekadašnji “Proleterov” reprezentativac Željko Trajković, a ispred Grada Zrenjanina gradonačelnik Čedomir Janjić,zamenik Saša Santovac i pomoćnik Simo Salapura. 
U prepodnevnim časovima, u subotu, otvorena je izložba “Prvi vek rvačkog sporta u Zrenjaninu i njegovoj okolini: 1919 – 2019”, u salonu Narodnog muzeja, a otvaranju je prisustvovao pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura. Na Trgu slobode, na posebno postavljenom borilištu, održan je međunarodni rvački turnir, uz učešće ekipa “Zagreb” i “Vindija” (Hrvatska), “Honved” (Mađarska) i domaćina, “Proletera”. Iako slavljenik, na strunjači domaćin nije bio “gostoljubiv”, pa je tako u finalu savladao “Honved” rezultatom 5:3 i zasluženo osvojio ovaj turnir. Finalnim borbama, koje je pratio veliki broj gledalaca, prisustvovao je i zamenik gradonačelnika Saša Santovac.
Izvor: http://www.zrenjanin.rs/3-45-45-7462/Obelezen-jedan-vek-rvackog-sporta-u-Zrenjaninu

Pročitajte još

unnamed (4)

Trkačke vesti uz jutarnju kafu

Prijave su u toku! Dočekajte leto spremni! BRC Škola trčanja upisuje već 15. generaciju. Više ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>