03. 06. 2020.
Home / Kultura i život oko nas / IZRAELCI U BANJI RUSANDA U MELENCIMA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

IZRAELCI U BANJI RUSANDA U MELENCIMA

 Nadaleko čuvena banja sa lekovitim blatom, uz predstavnike pokrajine, grada Zrenjanina, ruske kompanije „Gaspromnjeft“ i češke „Čez“, u petak 2. avgusta ugostiće  i predstavnike izraelske kompanije „Ormat“, sa ciljem sagledavanja tehničkih i finansijskih mogućnosti vezanih za izgradnju termoelektrane na osnovu potencijala geotermalnih izvora u regionu banje „Rusanda“ u selu Melenci kod Zrenjanina.

Eventualna realizacija ovog značajnog projekta, kako ističe dr Zorica Ćulibrk v.d. direktora Specijalne bolnice za rehabilitaciju „Rusanda“ , imala bi ogroman uticaj na zaštitu životne sredine i poboljšanja uslova održivog razvoja biljnog i životinjskog sveta u zaštićenom području Parka prirode, kao i za širu turističko-zdravstvenu ponudu usluga uz izgradnju hotela, bazena, sportskog centra koji bi bili u funkciji tokom svih 12 meseci u godini, kao i revitalizaciju sela Melenci u smislu stvaranja temelja za proizvodnju hrane u staklenicima i plastenicima, te zapošljavanjem stanovništva.
  Projekat za koji su Izraelci veoma zainteresovani, podrazumeva i racionalizaciju energenata i povečanje energetske efikasnosti korišćenjem otpadne tople vode u svrhu grejanja bez štetnih posledica po životnu sredinu.
– Izložićemo potencijalnim partnerima naše ideje i pojedinosti projekta koji je veoma studiozan i zanimljiv – kaže dr Zorica Ćulibrk, uz napomenu da je naselje Melenci  dobilo ime po lekovitoj banji – smatra sa da ime potiče od turske reči „melisa“ što znači melem, odnosno lek i da je verovanje zasnovano na podacima koji govore o tome da su i za vreme vladavine Turaka  lekoviti faktori bili prepoznati te da je na mestu sadašnje banje i pre postojalo razvijeno prirodno lečilište, melem za dušu i telo.
ZADUŽBINA BOLNOM SRPSKOM ČOVEŠTVU
     Nekada je blato iz Rusande izvoženo u evropske metropole, a banja je zvanično počela sa radom 1867. godine, kao zadužbina Josifa i Ane Klaić “bolnom srpskom čoveštvu”. Vodu i mulj jezera ispitivala je ekipa stručnjaka Carske bečke akademije “Jojif” punih deset godina i ustanovila da u pogledu lekovitosti ne zaostaje za tada čuvenim banjama Francesbad i Marijenbad…

Pročitajte još

veliki baner a

BANJA RUSANDA MEKA HEDONIZMA I ZDRAVLJA, SA JEDINSTVENIM SLANIM JEZEROM

“Specijalna bolnica za rehabilitaciju Rusanda” iz Melenaca je ustanova koja je posvećena očuvanju zdravlja građana ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>