16. 04. 2021.
Home / Kultura i život oko nas / Promocija dokumentarnog romana „Dogodilo se u Ečki“ autora Tibora Varadija
Naslovna strana

Promocija dokumentarnog romana „Dogodilo se u Ečki“ autora Tibora Varadija

U organizaciji izdavačke kuće “Akademska knjiga” iz Novog Sada, GNB “Žarko Zrenjanin” i Narodnog muzeja Zrenjanin, u četvrtak, 9. maja 2019. godine, u Salonu NMZ sa početkom u 19 časova, održaće se promocija knjige “Dogodilo se u Ečki” autora Tibora Varadija.

Pozdravnu reč imaće izdavač Bora Babić i direktor GNB Milan Bjelogrlić a o romanu će, pored autora, govoriti književnik Ivan Ivanji i prof. dr Milivoj Nenin.

„Dogodilo se u Ečki“ treća je knjiga Tibora Varadija nastala na osnovu spisa iz porodične advokatske kancelarije osnovane krajem 19. veka. Sa prethodne dve – „Spisi i ljudi“ i „Put u juče“ ‒ čini jedinstvenu trilogiju u kojoj se dodiruje i pretapa svet sudskih akata i svet književnosti.

Nigde kao u advokatskoj arhivi ne može se bolje osetiti duh jedne epohe, njeno gašenje i dolazak novog doba. Tu se ukrštaju Istorija sa velikim „I“, i pojedinačne, privatne istorije sa malim „i“. Izdvajanjem određenih detalja i njihovim međusobnim povezivanjem, otkriva se kontekst. A bez konteksta, nemoguće je razumeti prošlost.

“Pravnik Varadi u službi pisca Varadija, ispisuje uzbudljiv istorijat plemićke porodice Lazar – Harnonkur – Palavičini, prateći kroz sudske predmete živote nekoliko generacija. Više od pola veka, vlasnici imanja u Ečki, ali i oni koji su na imanju živeli, bili su klijenti advokatske kancelarije Varadi, koja ih je zastupala u preko sto sudskih sporova. Jedan ljubavni slučaj sa imanja u Ečki stigao je čak i na naslovnice svetske štampe. Šta se tačno događalo u dvorcu i u njegovoj okolini, sad već niko ne zna, beleži autor na početku knjige. Ali neki detalji ostavili su za sobom tragove. I ti detalji se često mogu povezati. Iz sudskih spisa sad se već može videti i da su grofovi, njihovi gosti, salaški radnici, upravnici imanja, zakupci, poslovođe, dvorkinje, kuvarice, zapravo počinili romane. “Dogodilo se u Ečki” dokumentarni je roman par excellence! Zahvaljujući nevidljivom prevodu Vicka Arpada, i ovu Varadijevu knjigu čitamo u originalu.“ – Dragan Velikić

Tibor Varadi (Várady Tibor) ponajviše je poznat kao pravnik. Studije prava završio je u Beogradu, a potom je na Harvardu stekao zvanje doktora pravnih nauka. Predavao je na mnogim poznatim univerzitetima u svetu, bio je učesnik u značajnim sporovima pred Međunarodnim sudom pravde u međunarodnim arbitražama.Karijeru je započeo kao advokatski pripravnik u porodičnoj advokatskoj kancelariji u Bečkereku (Zrenjaninu). Arhiva te kancelarije, otvorene 1893. godine, temelj je ove prozne knjige. Prve radove iz oblasti lepe književnosti objavio je u novosadskom časopisu Új Symposion. Od pokretanja časopisa, 1965, bio je njegov urednik, a od 1969. do 1971. godine odgovorni urednik.

Do sada objavljena prozna dela: Zar nije sam život najbolji provod? (Vagy nem maga az élet a legjobb időtöltés?), putopisni eseji, Forum, Novi Sad, 1971; Tajna mišje sive sobe (Az egérszürke szoba titka), roman, Forum, Novi Sad, 1976; 2009; Mit i moda (eseji na srpskom), Srpska čitaonica i knjižnica, Irig, 1978; nagrada „Stražilovo“; 1978; The Secret of the Mouse-Grey Room (prevod na engleski romana Tajna mišje sive sobe), John Calder and Riverrun Press, London–Njujork, 1981; Nadomak istorije (Történelemközelben), eseji, Forum, Novi Sad, 1995; Zokne na lusteru, životi o koncu (Zoknik a csilláron, életek hajszálon), Forum Novi Sad – Magvető, Budimpešta, 2013; Spisi i ljudi. Priče iz advokatske arhive, Akademska knjiga, Novi Sad, 2015; Svetska istorija i svakodnevice u Banatu (Weltgeschichte und Alltag im Banat), Böhlau Verlag, Beč, 2016; Istorija i guščje perje (Libatoll és Történelem), Forum, Novi Sad, 2017, nagrada „Szenteleky“ dodeljena 2018; Put u juče. Priče iz advokatske arhive, Akademska knjiga, Novi Sad, 2017.

Pročitajte još

PSX_20210415_100841

GEALAN PROZORI IMA IH MRAK

Gealan S 8000, klizni kombi sistem, najsavremeniji, najfunkcionalniji i najzastupljeniji…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>