20. 08. 2022.
Home / Edukacija u sportu / Procenat telesne masnoće
clear-device-diet-53404-1400x600

Procenat telesne masnoće

Svaka osoba, ma koliko bila mršava, mora imati određeni procenat masti u organizmu jer su masti neophodne za život.

Bez masti se pojedini vitamini i minerali ne mogu resorbovati u organizmu, hormoni se ne mogu proizvoditi, a masti imaju i važne reproduktivne funkcije. U mastima se energija skladišti, masti regulišu temperaturu organizma i još odgovorne su za još mnogobrojne mehanizme u ljudskom telu.
stomak

Trčanje je najefikasniji način da skinete stoma

Procenat telesne masnoće ili masti (eng. body fat percentage, BF ili FAT) je pokazatelj količine masnog tkiva neke osobe i izražava se u procentima. Taj procenat je kod žena veći nego kod muškaraca, prvenstveno zbog potreba rađanja, hormonalnih i drugih funkcija. Kod muškaraca je neophodno da postoji 2-5% masti, dok je kod žena taj procenat 10-13%. Masti se u telu skladište u potkožnom masnom tkivu, a osim toga, masne naslage imaju i zaštitnu funkciju oko unutrašnjih organa.

Minimalni procenat masti koje ljudski organizam treba da ima prevazilazi već pomenuti neophodni procenat masti, a zavisno od toga kakvi smo, postoji nekoliko kategorija, manje ili više precizno prikazanih u sledećoj tabeli:

ŽENE MUŠKARCI

Masti neophodne za život 10–12% 2–4%
Za atletičare i atletičarke 14–20% 6–13%
Za rekreativce i fitnes 21–24% 14–17%
Prihvatljivo za fizički neaktivne 25–31% 18–25%
Za preterano uhranjene osobe 32-41% 26-37%
Za gojazne osobe 42%+ 38%+

Zašto je potrebno imati veći procenat masti od neophodne? Prvenstveno zato što se mast, u slučaju potrebe, koristi i kao energija, tj pogonsko gorivo. Vrhunski altetičari imaju niže rezerve masti od manje angažovanih trkača. Da bi bodibilderi bili uspešniji, obično tempiraju da na takmičenjima imaju procenat masti na neophodnom minimumu. Jeste da onda izgledaju idealno, ali su toliko slabi, pa to stanje ne sme dugo da potraje.

Procenat masti se određuje na nekoliko načina i daje precizan odgovor o nivou kondicije neke osobe. Procenat telesne masnoće (BF) je jedini pokazatelj tela koji ne uzima u obzir masu i visinu, potpuno suprotno drugom pokazatelju, indeksu telesne mase (BMI).

Načini merenja procenata telesne masti su:

Infracrvenim svetlom – talasi infracrvenog svetla “reaguju” sa mastima u potkožnom tkivu i apsorbuju ga.
Rendgenskim skeniranjem -detektuje se tačan raspored masti u organizmu.
Matematički i merenjem: istiskivanjem vode ili vazduha – gustina (ρ =m/V) i formulom BF = (4.95/ρ − 4.50) × 100
Bioelektričnim analizatorom – na osnovu električnog otpora koji se javlja prolaskom kroz masna tkiva.
Skinfold metodom – gde se presavija deo kože sa masnim tkivom i meri se specijalnim kleštima na nekoliko mesta, pa se pomoću matematičke formule računa BF.
Metoda visine i obima tela – meri se obim grudnog koša, struka, kukova, vrata i upoređuje se sa visinom.

BF analizator

Ručni merači telesne masti nisu najprecizniji

Najzastupljeniji način merenja BF poslednjih godina je bioelektrični analizator. To je aparat u obliku kontrolera za video igrice, koji se sa obe ruke drži ispred sebe i za unete podatke: visinu, godiše i masu uz merenje koje traje 10-ak sekundi prikazuje na displeju vaš BF. Bioelektrični analizator postoji i u obliku vage, pa se tu istovremeno možete izvagati i izmeriti procenat telesne masnoće. Podrazumeva se da se ne vagate u papučama, već bosi.

http://www.sportinfo.rs/wp-admin/post-new.php

Pročitajte još

academia.edu_

“Contributing factors to change-of-direction ability in professional rugby league players” by Robert Lockie

“Contributing factors to change-of-direction ability in professional rugby league players” by Robert Lockie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>