08. 02. 2023.
Home / Kultura i život oko nas / VASA POMORIŠAC – OD TRADICIJE DO MODERNE
10

VASA POMORIŠAC – OD TRADICIJE DO MODERNE

Svečano zatvaranje izložbe „Vasa Pomorišac – od tradicije do moderne“ biće upriličeno u četvrtak 14. februara 2019. godine, sa početkom u 19 časova u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin. Tokom trajanja izložbe bio je organizovan bogat prateći program koji je obuhvatio tumačenja postavke, autorska vođenja, predavanje „Vasa Pomorišac – jedan slikar i jedan grad“, likovnu radionicu „Vasina crtanka“, koncert učenika muzičke škole „Josif Marinković“ i javnu probu hora „Panonika“.

U duhu proslave dana Sv.Trifuna, kada se izložba zatvara, publika će uz vino zajedno sa autorkama izložbe, kustoskinjama Oliverom Skoko i Ivanom Arađan, moći poslednji put da prođe kroz postavku i podseti se na životni i stvaralački put slikara Vase Pomorišca. Tom prilikom, biće najavljeno i gostovanje izložbe u narednom periodu.

Da podsetimo:
Izložba Narodnog muzeja Zrenjanin pod nazivom Vasa Pomorišac – od tradicije do moderne otvorena je u Salonu zrenjaninskog muzeja u subotu, 15. decembra 2018. godine, u 19 časova. Izložba je realizovana povodom 125 godina od rođenja slikara, u saradnji sa umetnikovim sinom Gordanom Pomorišcem, Savremenom galerijom Zrenjanin i drugim institucijama i pojedincima. Cilj kataloga i izložbe je sistematisanje dela Vase Pomorišca i interpretacija njegovog značaja publici, uz uključivanje lokalnog aspekta koji je od velikog značaja za kulturnu istoriju Zrenjanina.

Izložbu čini 37 radova (slika i crteža), ilustracija, kao i dokumentarni materijal, koji prati život i stvaralaštvo Vase Pomorišca, od prvih pouka koje je dobio u ateljeu Stevana Aleksića u rodnom Modošu (danas Jaši Tomiću), ratni, minhenski i međuratni period (Beograd, London, Pariz), kao i angažovanje u umetničkoj grupi, „Zograf“. Poseban naglasak je dat Pomoriščevoj ulozi u posleratnom Petrovgradu (danas Zrenjaninu), kao i saradnji sa Umetničkom kolonijom u Ečki.

Autorke izložbe su viši kustos-istoričar umetnosti Olivera Skoko i kustos-istoričar umetnosti Ivana Arađan. Pokrovitelji projekta su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i kompanija Gomeks.


Lokvanj
montecito-02-utorak3
mc_rostilj

Pročitajte još

Irena Kaločai Zrenjanin foto Privatna arhiva

IN MEMORIAM IRENA KALOČAI ( 1939 – 2023. )

Nekadašnja reprezentativka i državna rekorderka u kuglanju, Irena Kaločai, preminula je u Zrenjaninu, u 84. ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>