29. 02. 2020.
Home / Ostali sportovi / BORE SA BEGEJA VEČITI MLADIĆ SA DINAMITOM U RUKAVICAMA…
Bore 0 naslovna

BORE SA BEGEJA VEČITI MLADIĆ SA DINAMITOM U RUKAVICAMA…

Nokauter sa dinamitom u rukavicama i sportista sa čeličnim principima, takav je bio, ali i sada je u svom osamdeset i nekom letu, Zrenjaninac Borivoj Bora Novaković poznatiji kao Bore sa Begeja…

Kakav je nokauter bio, neki kažu, uz rame sa slavnim Zvonkom Vujinom, dovoljno govori podatak da je u jednoj sezoni boksovao sve mečeve za svoj klub, a u ringu je proveo samo devet minuta ili ukupno tri runde, jer je gotovo sve mečeve dobijao nokautom u prvih nekoliko minuta borbe…

Bore 1

Karijeru je, kao i brat Rade, počeo na obalama Begeja, u tadašnjem Železničaru, pa Trgovačkom koji je osnovao Voja Arsenov i koji je kasnije prerastao u Banat, a u generaciji su bili Šanji Erdeš, Sadik Čoli, Cvetko Grujić, Bata i Mile Lekić, Krivači, Šuger Lukić, Bane Perić, Đura Popov, Milan Ajder i ostali….

U veoma uspešnoj karijeri, boksujući osim pomenutih zrenjaninskih klubova, za Tuzlu, nemački Minhen 1860, beogradski Partizan i Crvenu zvezdu, zabeležio je ukupno 517 mečeva, učestvovao kao reprezentativac Jugoslavije na Olimpijskim igrama 1960. godine u Rimu, na kojim je boksovao i legendarni Muhamed Ali, alijas Kasijus Klej.

– Obožavam boks i ring je okvir mog života…Kada si u njemu, život je pred tobom, kao i sva iskušenja sa kojima suočiš u tri minuta runde…E sad ili jesi, ili nisi pobednik…Ali moraš da se boriš, pronađeš iskru u sebi i daš sve da pobediš i dokažeš se na velikoj sceni…Bez takvog pristupa, znači iskreno, pošteno i do poslednjeg atoma snage, zrnca znanja i onoga što si na treningu naučio, nema vrhunskih ostvarenja, nema dometa u sportu…Tada u ta samo tri minuta, ili jesi, ili nisi šampion….To je izazov, iskušenje, nije lako naravno, ali ja sam obožavao izazove i to me je vodilo…I danas me drži taj zanos – u jednom dahu priča višestruki šampion tadašnje Jugoslavije i dugogodišnji reprezentativac, Borivoj Bora Novaković….

Bore 2

U profesionalnom boksu Bora Novaković imao je 30 mečeva u kojima je ostvario fenomenalnih 28 pobeda i imao samo 2 izgubljene borbe….

Avangardni i avanturistički duh vodio ga je uvek napred, iznad svih, bio je u svoje vreme jedan od retkih internacionalaca u jugoslovenskom boksu, nakon povratka iz Nemačke, boksovao je nekoliko sezona za beogradski Partizan, a onda prešao u redove ljutog rivala, Crvene zvezde i u ovom klubu, velikim zalaganjem i sjajnim borbama, ostavio upečatljiv trag.

Bore 3

Posle završetka bokserske karijere Bore postaje trener i vlasnik kampa u Minhenu gde je trenirao vrlo uspešne boksere poput Aziza Salihua, Mate Parlova, Brahima Ferizovića, Ljubomira Magaša, Alexandra-Slavišu Petkovića i današnjeg prvaka Evrope Alema Begića, koji ima fantastičan skor, 21 meč isto toliko pobeda od kojih su čak 20 nokautom..

Bore 7

Alexander Slaviša Petković, čiji je je Bora Novaković trener i menadžer, 1997. godine borio se za titulu prvaka sveta u teškoj kategoriji i izgubio na poene protiv Amerikanca Džonija Nelsona. Petković, koga je kao bokserskog šampiona otkrio upravo Bora novaković i od njega napravio čoveka i sportistu, u profi boksu imao je ukupno 58 borbi , u kojima je ostvario 52 pobede, dve nerešene i 4 izgubljene borbe.

Bore 8

Istinski ambasador srpskog sporta u Nemačkoj, ali i celom svetu, jer svugde ga je bilo, Bore i danas živi aktivno, prateći boks, ali i sve ostale sportove i istim žarom voli svoj rodni Zrenjanin i obale Begeja, na kojima je ponikao i kojima se uvek rado vraća….


Lokvanj
montecito-03-sreda3
mc_rostilj

Pročitajte još

unnamed (4)

Trkačke vesti uz jutarnju kafu

Prijave su u toku! Dočekajte leto spremni! BRC Škola trčanja upisuje već 15. generaciju. Više ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>