26. 06. 2019.
Home / Kultura i život oko nas / AUTORSKA VOĐENJA KROZ IZLOŽBU „VASA POMORIŠAC – OD TRADICIJE DO MODERNE“
panorama vasa

AUTORSKA VOĐENJA KROZ IZLOŽBU „VASA POMORIŠAC – OD TRADICIJE DO MODERNE“

Tokom januara 2019. godine, kao deo pratećeg programa izložbe „Vasa Pomorišac – od tradicije do moderne“, biće održana tri autorska vođenja kroz izložbu.

Publika će biti u prilici da se bolje upozna sa likom i delom značajnog zavičajnog slikara Pomorišca u sledećim terminima – 15, 22. i 29. januara u 18 časova.
Vođenja će održati autorke izložbe Ivana Arađan, kustos-istoričar umetnosti ili Olivera Skoko, viši kustos-istoričar umetnosti.

Da podsetimo:
Izložba u Narodnom muzeju Zrenjanin pod nazivom Vasa Pomorišac – od tradicije do moderne otvorena je u Salonu zrenjaninskog muzeja u subotu, 15. decembra 2018. godine. Izložba se realizuje povodom 125 godina od rođenja slikara, u saradnji sa umetnikovim sinom Gordanom Pomorišcem, Savremenom galerijom Zrenjanin i drugim institucijama i pojedincima. Cilj kataloga i izložbe je sistematisanje dela Vase Pomorišca i interpretacija njegovog značaja publici, uz uključivanje lokalnog aspekta koji je od velikog značaja za kulturnu istoriju Zrenjanina.
Izložbu čini 37 radova (slika i crteža), ilustracija, kao i dokumentarni materijal, koji prati život i stvaralaštvo Vase Pomorišca, od prvih pouka koje je dobio u ateljeu Stevana Aleksića u rodnom Modošu (danas Jaša Tomić), ratni, minhenski i međuratni period (Beograd, London, Pariz), kao i angažovanje u umetničkoj grupi „Zograf“. Poseban naglasak je dat Pomoriščevoj ulozi u posleratnom Petrovgradu (danas Zrenjanin), kao i saradnji sa Umetničkom kolonijom u Ečki.
Publika ima priliku da vidi najranije radove nastale u ateljeu Stevana Aleksića, ilustracije sa temama iz narodne poezije, čuveni Portret Milanke Vasiljev, za koju je Vasa Pomorišac dobio srebrnu medalju 1938. godine u Parizu, kao i neka od poslednjih dela iz 1960. godine.
Pokrovitelji projekta su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Kompanija Gomeks. Izložba će trajati do 15. februara 2019. godine.

Biografija umetnika:
Vasa Pomorišac rođen je 15. decembra 1893. godine u Modošu (danas Jaša Tomić). Slikarski zanat učio je kod Steve Aleksića. Minhensku Akademiju upisuje1913. godine, ali je već sledeće godine napušta da bi se kao vojni obveznik prijavio vlastima u Modošu. U tom ratnom periodu radi crteže dokumentarne vrednosti. Posle rata odlazi u Zagreb gde pohađa zagrebačku Školu za umjetnost i umjetni obrt. Tamo je bio suočen sa još snažnim uticajem umetnika okupljenih u grupi Medulić (1908), koji su želeli da ožive nacionalni pravac na temelju narodne pesme i mita. Ta ideologija je privukla i Pomorišca. Putujući po Srbiji otkrio je lepotu srednjovekovnih manastira. U London odlazi 1921. godine i upisuje privatnu slikarsku školu Sv. Martina (St. Martin School of Arts), a potom i londonsku Centralnu školu za umetnost i zanate (Central School of Arts and Crafts). Za svoje slike Pomorišac nalazi teme u hrišćanskoj ikonografiji i klasičnoj mitologiji. Svaka od tih kompozicija ima elemente ekspresionizma, kubizma, simbolizma, dekorativnosti… Učestvuje u osnivanju i delatnosti grupe “Zograf”, čija je ideja bila da se stvori nacionalni stil. Član udruženja „Lada“ postaje 1940. godine, a 1942. godine postaje profesor na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu. Na poziv Gradskog muzeja u Petrovgradu, današnjeg Narodnog muzeja Zrenjanin, 1945. godine počinje da radi kao saradnik na zaštiti kulturnih dobara. Vodi i slikarski tečaj u gradu. Postaje vanredni profesor na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu 1950. godine. Umire 9. septembra 1961. u Beogradu.


mc_rostilj
Lokvanj
montecito-04-cetvrtak3
mc_rostilj

Pročitajte još

Kolonija Ecka 1958

Predavanje Slavice Popov „Milan Konjović u Umetničkoj koloniji Ečka“

U četvrtak, 30. maja, u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin sa početkom u 19 časova, istoričarka ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>