25. 06. 2019.
Home / Košarka / KOŠARKAŠICE SRBIJE U GRUPI D SA RUSIJOM, BELGIJOM I BELORUSIJOM
KSS 0 naslovna

KOŠARKAŠICE SRBIJE U GRUPI D SA RUSIJOM, BELGIJOM I BELORUSIJOM

Juče je u Skupštini grada Beograda održan žreb za Evropsko prvenstvo seniorki 2019. godine, čiji će domaćini od 27. juna do 7. jula sledeće godine biti Srbija i Letonija. Tačnije, 16 reprezentacija biće podeljene u četiri grupe sa po četiri tima, po dve grupe takmičiće se u Srbiji (Niš i Zrenjanin) i letonskoj prestonici Rigi, dok će se završnica, odnosno eliminacione runde, igrati u beogradskoj Štark areni…

KSS 1

Žreb je odredio da se Srbija nađe u D grupi sa reprezentacijama Rusije, Belgije i Belorusije.

U grupi A igraće Ukrajina, Velika Britanija, Letonija i Španija, u grupi B Švedska, Francuska, Češka i Crna Gora, a u grupi C Mađarska, Turska, Italija i Slovenija.

KSS 2

Srbija i Letonija imale su priliku da izaberu po jednu reprezentaciju koja će igrati u njihovoj zemlji. Srbija je izabrala Sloveniju, a Letonija se odučila za Švedsku.

Brojne zvanice, čelnike FIBA Evrope, Grada Beograda i strane delegacije nacionalnih košarkaških federacija, pozdravio je predsednik KSS Predrag Danilović.

KSS 7

– Predstavlja mi veliku čast da vas pozdravim u ime Košarkaškog saveza Srbije i da vam poželim dobrodošlicu u Beograd. Dozvolite mi da vas podsetim da je prvi veliki organizacioni test Srbije, tadašnje Jugoslavije, bio Evropsko prvenstvo za košarkašice u Beogradu 1954. godine. U srcu Beograda, na Tašmajdanu, pred 9.000 ljudi, generalni sekretar FIBA Vilijam Džons je otvorio šampionat koji je dobio najviše moguće ocene. Od tog trenutka, Beograd i Srbija su prepoznati kao sjajni organizatori velikih košarkaških događaja. Prvi grad koji je tri puta ugostio evropske šampionate za košarkaše bio je upravo Beograd. Podsetiću vas da je to bilo 1961, 1975. i 2005. Ženska košarka je imala ogroman značaj za razvoj srpske i jugoslovenske košarke. Muški i ženski timovi su živeli zajedno, putovali zajedno i navijali jedni za druge. Tako je bilo u reprezentativnim selekcijama, ali i u klupskoj košarci gde su muškarci i žene, rame uz rame, postizali uspehe evropskih razmera.

KSS 6

U godini kada obeležavamo 95 godina od dolaska prve košarkaške lopte u Srbiju i 70 godina od osnivanja Košarkaškog saveza Srbije, u sklopu državnih zajednica ili samostalno, mi pamtimo i ne zaboravljamo sve velike uspehe naše košarke. Nabrojaću samo neke: 55 godina otkako su naši košarkaši prvi put savladali Sjedinjene Američke Države i Sovjetski Savez na Svetskom prvenstvu u Rio de Žaneiru 1963, 50 godina od prve olimpijske medalje naših košarkaša u Meksiku 1968, 50 godina od prve medalje košarkašica u Italiji 1968, 45 godina od prve zlatne evropske medalje košarkaša u Barseloni 1973, 40 godina od zlatne medalje košarkaša u Manili 1978, 30 godina od istorijskog uspeha u Seulu 1988. kada su obe naše selekcije bile u olimpijskom finalu, 20 godina od titule prvaka sveta košarkaša u Atini 1998…

KSS 3

Sledeća 2019. godina je godina novih velikih izazova za srpsku košarku. Evropsko prvenstvo košarkašica koje organizujemo zajedno sa Letonijom biće prilika da pokažemo naše tradicionalno gostoprimstvo, ali i da se borimo za veliki sportski uspeh. Takođe, nadamo se da ćemo se i tokom Svetskog prvenstva u Kini zajedno radovati novim uspesima naših košarkaša.

KSS 5

Svim učesnicima Evropskog prvenstva za košarkašice garantujemo iskustvo koje neće zaboraviti. Učinićemo sve da momenti van sportskih borilišta budu nezaboravni, a umesto zaključka mogu samo svim takmičarima da poželim sreću, fer i korektnu borbu, ali i brojna prijateljstva van terena koja su nekad važnija i od najsjajnijih odličija – naglasio je Predrag Danilović.

KSS 4

Izvor: KSS
Fotografije: KSS


mc_rostilj
Lokvanj
montecito-04-cetvrtak3
mc_rostilj

Pročitajte još

Leka 1

BASKETAŠI NAŠI…

BASKETAŠI NAŠI….   Basketaši SPIN Bogi, Raško, Micko i kapiten Lekavičijus, uz svesrdnu podršku Marka ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>