11. 07. 2020.
Home / Kultura i život oko nas / Begej, gradska reka i čudovištarijum Vojislava Despotova
begej 2

Begej, gradska reka i čudovištarijum Vojislava Despotova

Tema osme radiomice u okviru projekta Storytelling u Muzeju bila je naša gradska reka, Begej, onakav kakav je danas, i kakav je nekad bio, ono što je nekada značio za naš grad i kako je uticao na njegov razvoj, kako je svojim ćudima menjao izgled grada, kako je dobio ime. Ali, kako svaka reka i svaki grad ima i svoju drugačiju, zagonetnu i izmaštanu istoriju, koja izrasta pod perom pisaca, sa decom iz OŠ “Servo Mihalj”, učiteljice Vesne Kostadinović, pričali smo o jednoj intimnoj istoriji koju je stvarao naš čuveni pisac, Vojislav Despotov.

3

Andraci, Jepuri, Debela kuma, Begejski som, Štrk, vile, zmaj Mikul, Škripavi đeram, deda Mitin magarac, Nezasiti vrapci i ostala čudna bića koje je Despotov naselio oko Begeja, u starim bioskopima Zrenjanina, ispod 124 mosta koje je Despotov izbrojao, doselio i nastanio na starom zrenjaninskom aerodromu, oko voza Ćire i oko Bečkerečke tvrđave po sokacima i tavanima Zrenjanina, u okolnim selima i šumama, u vodi nekadašnjeg kupališta Brankovan, ušli su ponovo, pomešani sa istorijskim činjenicama o gradu i prirodnim katastrofama koje su ga zadesile, poplavama i požarima, u priču koju smo deci pričali poslednjeg novembarskog dana u Narodnom muzeju. Iz Despotovljevih knjiga izašao je i Kapetan Despotof, prva žrtva andraka i prvi koji ih je lovio, kao i Todor Manojlović, cepač karata Kosta, krojač Bognar, avijatičar i padobranac Kirćanski i mnogi drugi likovi, da posvedoče o jednom tajanstvenom gradu ispresecanom “Svetom rekom Mrtvi Begej”.

1‚begej

Sa decom smo razgovarali i o tome kako se reke zagađuju, ali i čuvaju, i pokušali da podvučemo koliko je važno ono što svako od nas može lokalno da učini za svoju okolinu. Na kraju su deca stvarala na svojim crtežima Despotovljeva čudna bića, kao i neka nova bića koja će čuvati Begej i kako bi voleli da Begej izgleda u budućnosti. Radionicu su osmislili i realizovali bibliotekari Tanja Graovac i Vladimir Tot, i istoričar umetnosti, Dejan Vorgić.

begej 4

Projekat “Storytelling u muzeju” podržan je od strane Ministarstva za kulturu i informisanje. Koordinatori projekta su Jelena Gvozdenac, u ime Narodnog muzeja Zrenjanin i Tanja Graovac, u ime Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin”, a osnovni cilj projekta jeste približavanje lokalne istorije i tradicije deci. Tema naredne radionice je bitka kod Tise, između Rimljana, sa jedne, i Avara, Gepida i Slovena sa druge strane.


mc_rostilj
Lokvanj
montecito-02-utorak3
mc_rostilj

Pročitajte još

IMG-12bf62473e8b1e5ec5d0f71bb141be46-V

WOLF & CO….JUTUTUNSKA JUHAHAHA…

U ovoj čorbi od vremena, ti budi šargarepa, ja ću biti zelen, držaćemo se za ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>