19. 08. 2019.
Home / Fudbal / DRAGAN MANCE CUP 2019. – TREĆI DEO
Mance 1

DRAGAN MANCE CUP 2019. – TREĆI DEO

Poštovani timovi, škole i akademije fudbala, veliko nam je zadovoljstvo i čast da Vas pozovemo na treći po redu međunarodni fudbalski Dragan Mance Cup 2019. koji se održava od 14. do 16. juna 2019. godine na sportskom centru Partizan-Teleoptik u Beogradu – poručuju organizatori…

Mance 2

Dragan Mance
26.09.1962. – 03.09.1985.

Živeo je kratko, a ipak postao takva ličnost, da su mu klicali navijači i voleli ga svi istinski ljubitelji fudbala. Zračio je nekom čudesnom snagom, svojstvenom samo ljudima predodređenim za veliku scenu i najzapaženija ostvarenja. Dragan Mance nije oduševljavao samo igrom, golovima, silovitim prodorima. Znao je on i više od toga. Da pokrene ceo tim, podigne gledaoce na noge, da sve to stopi u jednu celinu i stvori takvu atmosferu na stadionu, da bi mu na tome pozavideli i mnogi iskusniji, renomiraniji i bolji asovi!

Jednostavno rečeno – bio je stvoren za vođu, idola onih koji dolaze na utakmice.

Jurišao je brzo, munjevito ka protivničkom golu, a isto tako je i živeo. U vremenu kada nema trenutaka za predah, on je nekako istovremeno bio i fudbaler i momak, željan da svuda stigne, bude uvek tamo gde je veselo, gde je mladost svojim raskošnim čarima pokazivala sve lepote modernog doba.

draganmance1

Mladi i daroviti novinar Branislav Kovač latio se nimalo lakog posla, da miljenika, poklonika sporta, predstavi u takvom svetlu kako su ga oni zamišljali i voleli. Jer, svako ima svoj ugao gledanja, neko je kod Manceta cenio šut i neustrašivost, drugi opet, šarm i silinu akcija, bilo je i onih koji su u njemu videli ˝fudbalskog Džemsa Dina˝. Naravno, u takvoj situaciji, a dok su još uvek sveže rane, posle njegove tragične smrti – valjalo je oprezno, sa puno mere i istančanog ukusa za jedno ovakvo štivo, pristupiti takvom poslu.

Koliko je autor u tome uspeo ostaje da čitaoci sami procene, ali je činjenica da je, u našoj ne mnogo bogatoj sportskoj izdavačkoj delatnosti, ova priča o Draganu Manceu nešto što sigurno ostaje kao dokument o tek započetoj i nesrećno završenoj karijeri jednog fudbalskog dragulja, kao i večno sećanje na rasnog centarfora i izuzetno dragog i simpatičnog mladića.

draganmance2-768x228

Naravno, biće i onih čija su zapažanja drugačija, pa bi, da su oni govorili ili pisali o Manceu, imali svoj prilaz, ponešto dodali ili oduzeli – svejedno. No, Branislav Kovač je išao svojim putem, vođen osnovnom idejom da o njemu treba istaći i ono što se znalo, da se ne bi zaboravilo, a istovremeno, kroz sećanja drugova, bliskih prijatelja, samih igrača Partizana, dodati i niz pojedinosti nepoznatih široj javnosti.

A možda je, upravo, sve dato u onoj kratkoj rečenici Momčila Vukotića, izrečenoj na prvu vest da je Mance poginuo: „Taman kad je trebalo da počne da živi, njegov se život ugasio…“

U stvari o Draganu Manceu je tek trebalo da se govori i piše. A ostala je samo uspomena na jednu blistavo započetu karijeru vedrog, primernog mladića, dobrog sportiste i druga.

Zapisao ju je, upravo u ovoj knjizi, Branislav Kovač, da bi je otrgao od zaborava. Ako uopšte Mance može ikada da bude zaboravljen…


mc_rostilj
Lokvanj
montecito-02-utorak3
mc_rostilj

Pročitajte još

IMG_20190817_171927

GOLOVI DEBITANATA OBELEŽILI POBEDU RADNIČKOG

Radnički – Dinamo 2:0 (2:0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>