23. 10. 2021.
Home / Kultura i život oko nas / Avanture Rasparagana i Zizaise iz sarmatskog plemena Jaziga
sdr
sdr

Avanture Rasparagana i Zizaise iz sarmatskog plemena Jaziga

Završena je i sedma po redu radionica u okviru projekta “Storytelling u Muzeju” pod nazivom “Avanture Rasparagana i Zizaise iz sarmatskog plemena Jaziga”.

Priču o sarmatskim plemenima na tlu Banata, njiihovom načinu života i njihovoj kulturi deci su ispričale bibliotekarke Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“, Ranka Konculov i Nataša Stojičić, i kustos-arheolog Narodnog muzeja, Aleksandar Šalamon, tokom sedme radionice u okviru ovog projekta. Ali smo sa decom, kao i na svakoj radionici „Storytelling u Muzeju“ , razgovarali i o savremenim temama koje same izrastaju iz priče o prošlim vremenima, o temama migracije naroda, o susretu različitih naroda i kultura, o toleranciji i lepoti mešanja kultura. O rodnoj ravnopravnosti koja je u doba kada su sarmatska plemena živela na ovim prostorima bila najnormalnija stvar u funkcionisanju društva.

dav
dav

Nakon priče, deca su sa bibliotekarkama pravila nakit i druge ukrase od gline, po uzoru na nakit sarmatskih plemena, pronađen na nalazištima u okolini Zrenjanina. Deca nisu primetila da je prošlo sat vremena, vajajući glinu u broševe, perle, bojeći nakit. Time smo odgovorili na još jedno aktuelno pitanje jednog dečaka iz publike, postavljenog tokom priče o Rasparaganu i Zizaisi:

A šta su oni radili bez interneta?!

dav
dav

Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja, a koordinatori projekta su Jelena Gvozdenac, ispred Narodnog muzeja, i Tanja Graovac, ispred Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“.

Naredna tema su nam poplave tokom istorije našeg grada.

dav
dav
mc_rostilj
Lokvanj
montecito-01-ponedeljak3
mc_rostilj

Pročitajte još

IMG_20211022_120423

MIHAJLO PUPIN CEO VEK POČASNI GRAĐANIN BEČKEREKA

Povodom stogodišnjice, od kako je u jesen 1921. godine, svetski priznati naučnik, Mihajlo Pupin, rođen ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>