14. 08. 2020.
Home / Kultura i život oko nas / OTVARANJE IZLOŽBE „STO GODINA SLOBODE“
Foto 1 - Vojnici i oficiri Gvozdenog puka sa okupljenim narodom slusaju govore pukovnika Dragutina Ristica i dr Slavka Zupanskog

OTVARANJE IZLOŽBE „STO GODINA SLOBODE“

Subota, 17. novembar 2018. u 13h, Salon Narodnog muzeja Zrenjanin

Povodom 100 godina od oslobođenja grada (Velikog Bečkereka) u Prvom svetskom ratu i prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u subotu, 17. novembra 2018. godine, u 13 časova svečano će biti otvorena izložba pod nazivom “Sto godina slobode” čiji su autori istoričari arhivista Slobodan Milin i viši arhivista Vanda Vojvodić Micova iz Istorijskog arhiva Zrenjanin i kustos Vladislava Ignjatov iz Narodnog muzeja Zrenjanin.

Foto 2 - Docek srpske vojske - u kolima se nalaze Ivan Mihajlovic, Zivojin Terzin, Slavko Zupanski i potpukovnik Mihajlo Kovacevic

Izložba „Sto godina slobode“ će trajati do 10. decembra 2018. godine i sastoji se iz tri segmenta. Prvi segment izložbe nosi naziv Veliki Bečkerek i srednji Banat u Prvom sv. ratu i prikazuje dešavanja uoči i tokom rata na ovom prostoru. Drugi segment izložbe koji nosi naziv Znamenite ličnosti tiče se najistaknutijih ličnosti iz srpskog nacionalnog pokreta u Velikom Bečkereku. Treći segment izložbe naslovljen Oslobođenje 1918. godine posvećen je formiranju Srpskog narodnog odbora u Velikom Bečkereku, 31. oktobra 1918. godine, njegovim ključnim odlukama i akcijama. Pored panoa, na izložbi će biti prikazana i razna originalna dokumenta (npr. lična dokumenta interniraca i ostalih znamenitih ličnosti, zapisi i dnevnici dobrovoljaca, zapisnici Srpskog narodnog odbora, dopisi seoskih odbora, dopisi i akta srpske vojske u Velikom Bečkereku i drugo), fotografije, kao i predmeti, oružje i vojna oprema iz perioda Prvog svetskog rata, uglavno iz zbirki i fondova Istorijskog arhiva Zrenjanin i Narodnog muzeja Zrenjanin, ali i privatnih kolekcija.

Foto 3 - Velika narodna skupstina u Novom Sadu - delo slikara Anastasa Bocarica - Zbirka Muzeja Vojvodine

U Malom salonu biće prikazan deo izložbe Dobrovoljci srednjeg Banata u Prvom svetskom ratukoji obuhvata tradiciju DOBROVOLJSTVA, kao i dobrovoljce iz Bosne, Hercegovine, Like, sa Korduna, Banije i Crne Gore, koji su zbog svojih zasluga u ratu dobili nagradu takozvanu dobrovoljačku čast – obradivu zemlju sa kućom i okućnicom, na prostoru današnjeg srednjeg Banata.

Tokom trajanja izložbe u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin svakog radnog dana u terminima u 11h i 18h biće organizovane projekcije filma “Osnivanje prvog Srpskog narodnog odbora u Vojvodini 1918” autora Dušana Juvanina, dok će se za najavljene đačke grupe projekcije održavati po dogovoru.

Foto 4 - dr Slavko Zupanski

U prilogu se nalaze opširniji tekst o izložbi i prateće fotografije. Potpisi za fotografije su sledeći:

Foto 1 – Vojnici i oficiri “Gvozdenog puka”, zajedno sa okupljenim narodom, slušaju govore pukovnika Dragutina Ristića i dr Slavka Županskog, koji su im se obratili sa balkona Županijske zgrade. Fotografisao Đura Roknić (iz kolekcije Danijela Vrške).

Foto 2 – Doček srpske vojske 17. novembra 2018. U kolima se nalaze Ivan Mihajlović, Živojin Terzin, Slavko Županski i potpukovnik Mihajlo Kovačević.

Foto 3 – „Velika narodna skupština u Novom Sadu“, delo slikara Anastasa Bocarića (1864–1944), koje je izradio po porudžbini subotičke opštine 1922. godine. (Zbirka Muzeja Vojvodine)

Foto 4 – Dr Slavko Županski (1880−1959) – Osnivač i drugi po redu predsednik Srpskog narodnog odbora u Velikom Bečkereku.


mc_rostilj
Lokvanj
montecito-02-utorak3
mc_rostilj

Pročitajte još

IMG-f3a874b3258a8da4ddf56242d6dd3115-V

WOLF & CO….ŠEŠIR MOJ…

Šešir moj, šešir moj na koso, nosio bi, al mi ne da moj poso… Bio ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>