27. 03. 2023.
Home / Kultura i život oko nas / DARKO MARČETA DEČKO KOJI OBEĆAVA….BUDAN SANJAM SVOJE SNOVE
Darko Marčeta 7

DARKO MARČETA DEČKO KOJI OBEĆAVA….BUDAN SANJAM SVOJE SNOVE

– Nema tu puno filozofije…Ili se rodiš, ili ne…Mislim sa darom koji ti je od Boga dat i tvoje je samo da veruješ, budan sanjaš da dosegneš do zvezda….

– I ja to činim, svaki dan…Budan sanjam svoje snove…I lepo mi je… – započinje svoju priču Darko Marčeta, nekadašnji fudbalski golman, sjajan dizajner i crtač, koji ima u sebi dar da sve što okom vidi ili iskrom uma zamisli, može i da nacrta, tj. na papir prenese….

– San i želja svakog dizajnera je da se negove ideje i rešenja, osim što im se poneko možda i divi, nađu u serijskoj proizvodnji… E sad, naravno da samo želja nije dovoljna i da je neophodan ogroman trud i rad i pre svega vera u ono što radite i crtate…

Darko Marčeta 1

– Već je poznata priča da sam u ovom poslu svega šest godina….

– Svaki dan je bio istinski namenjen za neku novu ideju ili rešenje koje sam nudio širom sveta u želji da se bilo šta nađe u procesu proizvodnje i gde će čoveku korisniku biti od koristi. Odlazio sam na sajmove, seminare ,slao mejlove, čak sam imao tu privilegiju da budem u fabrici u Ingolštadu gde se proizvodi Audi, s namerom da njima prvenstveno ponudim idejna tehnicka rešenja, jer sam strastveni fan ovog svetskog brenda.

– Nije bilo lako. Ali nisam odustajao ni jedan tren….Veliku pomoć i podršku imao sam od SAT MEDA GROUP i Mirka Alvirovića, sjajnog čoveka i pregaoca, koji je na veliku žalost napustio ovaj svet…Video je u meni to nešto, poslao me u Milano na mega događaj gde se okupljaju glavni dizajneri vodećih auto kompanija i dizajneri studenti koji žele da napreduju. Tamo sam naučio mnogo i upoznao sve te ljude, pričao sa njima i predstavio na najlepši način sebe, svoj talenat i rad. Kao prvi Srbin koji se našao na takvom događaju, ostavio sam veoma pozitivan utisak.Čak sam i sebe iznenadio i to me je nateralo da još više verujem u sve što radim i da mogu nešto značajno da postignem kada je industrijski dizajn u pitanju.

– Bila mi je potrebna samo šansa da nešto i negde uradim.

– I onda to se i dogodilo sredinom prošle godine kad sam dobio poziv iz TRB – tehnički remont Bratunac, fabrike iz Republike Srpske koja se bavi namenskom industrijom.

– Oduševljen, otišao sam na razgovor, u tri rečenice postigao dogovor i započeo realizaciju prvog projekta.U pitanju je bila mašina za deminiranje MH-17… Verovali ili ne, ali i danas imate mnogo neočišćenih područja u Republici Srpskoj, baš kao i u celom svetu…

– Ono što sam budan sanjao, obistinilo se, doduše na ne baš na identičan način kako sam zamišljao,ali šansa je šansa, oberučke sam je prihvatio i nadam se pametno iskoristio uz osećaj koji imam, da je ovaj rad možda i bolji nego da sam radio u nekoj auto kompaniji. Ovde imam odrešene ruke i kreatorsku slobodu, mogu da koristim maštu i talenat koji posedujem…Gladan i željan takvog posla, za sada snalazim se bez problema….

Darko Marčeta 2

– Doduše u samom početku, po prvi put sam se sreo sa preprekama između dizajnerskih i inženjerskih rešenja, ali svaka prepreka bila je izazov i doprinela još boljim rešenjima.. Tako smo u Republici Srpskoj napravili jednu od najmoćnijih i najmodernijih mašina za deminiranje, što je za mene kao mladog dizajnera u ovom poslu, velika čast i referenca.

– Zahvaljujući vlasniku kompanije TRB Slavenu RIstiću , a on je čovek koji svoje ideje i vizije pretvara u realnost i istovremeno širi kompaniju iz dana u dan, bez problema sam se uklopio i postao deo tima koji stvara ozbiljne projekte, a sastavljen je od vrhunskih stručnjaka i pre svega dobrih ljudi sa kojima možeš pričati o svemu…

– Naravno da ne odustajem i od svojih tehničkih rešenja za auto industriju, imam ih nekoliko i svi su vezani za bezbednost ljudi, a to je svakako referenca za budućnost.

Darko Marčeta 6

– Isto tako, nisam odustao ni od saradnje sa Audijem i do kraja ove godine ću im predstaviti dve reklame koje ću raditi sa mojim Zrenjanincima, koji su pravili promo video za našu mašinu MH17…

– Vreme je da neko iz Audija prepozna moj dugogodišnji rad. Neke ideje sam imao jos 2014/15-te godine, a danas se na najnovijem modelu može videti nešto slično. Dečko koji obećava i budan sanja svoje snove, iz malog mesta Klek kod Zrenjanina, bio je preteča vizija bogatih dizajnerskih timova u Ingolštadu koji su u ful uslovima do sličnih rešenja došli nekoliko godina kasnije…

– Naravno da zbog svega toga nisam razočaran, sa još većom energijom idem dalje i verujem u svoj rad, pa jednom će se sigurno i posrećiti… – kaže na kraju Darko Marčeta, čovek koji je kako sam za sebe kaže, rođeni auto dizajner, umešan u namensku industriju i spreman za revolucionarne izazove i otkrića….

Šta dodati, nego Darko srećno i ostvarilo ti se…!!!!

Darko Marčeta 4


Lokvanj
montecito-02-utorak3
mc_rostilj

Pročitajte još

336316536_1221042071934237_1716241811766722717_n

Belvedere 023 – Najukusnije pice u Žitištu

Picerija Belvedere 023 odavno je poznata po svojim sočnim i neodoljivim picama. Ono što ih ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>