09. 12. 2022.
Home / Kultura i život oko nas / RADIONICE GRADSKE NARODNE BIBLIOTEKE “ŽARKO ZRENJANIN” I NARODNOG MUZEJA ZRENJANIN “STORYTELLING U MUZEJU”
DSC_0388

RADIONICE GRADSKE NARODNE BIBLIOTEKE “ŽARKO ZRENJANIN” I NARODNOG MUZEJA ZRENJANIN “STORYTELLING U MUZEJU”

U Narodnom muzeju Zrenjanin održana je treća radionica u okviru projekta “Storytelling u Muzeju”.

Tema radionice bila je “Bečkerečka tvrđava”, a autori, Ana Davidovac i Jelena Đorđević Perc, bibliotekarke Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ u saradnji sa kustosom Narodnog muzeja, Dejanom Vorgićem, predstavili su deci lokalnu istoriju kroz formu autorske bajke.
Kroz upoznavanje sa poznim srednjim vekom i potonjim periodom na našim prostorima, predstavljena je moćna građevina koja je trajala i odolevala kroz dve stotine godina, a danas se o njoj zna više kroz legende nego same istorijske činjenice. Učesnici u radionici, učenici četvrtog razreda OŠ „Đura Jakšić“ i učiteljica Sonja Vujaković imali su prilike da kroz interaktivnu formu, uz usmeno pripovedanje (storytelling), pred odabranim muzejskim eksponatima upoznaju vitezove i štitonoše, razgovaraju o etičkom kodeksu, svakodnevnom životu i bolje upoznaju svoj grad i ustanove kulture koje u njemu čuvaju zavičajno nasleđe.

dav
dav

Projekat „Storytelling u Muzeju”, podržan i finansiran od strane Ministarstva kulture i informisanja, započet je u maju 2018. godine u Narodnom muzeju Zrenjanin.
U realizaciji učestvuju Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“ i Narodni muzej Zrenjanin. Planirane radionice namenjene su deci nižeg osnovnoškolskog uzrasta i obrađuju zanimnjivosti iz lokalne istorije i tradicije na nov i jedinstven način.

Nosilac projekta je Narodni muzej Zrenjanin, a koordinatori su Jelena Gvozdenac Martinov, direktor Muzeja, i Tanja Graovac iz Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“.


Lokvanj
montecito-01-ponedeljak3
mc_rostilj

Pročitajte još

ulaznica logo

Dodela nagrada Književnog konkursa “Ulaznica 2022″

Dodela nagrada Književnog konkursa “Ulaznica 2022″ održaće se u petak, 9. decembra 2022. godine sa ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>