31. 01. 2023.
Home / Kultura i život oko nas / RADIONICE GRADSKE NARODNE BIBLIOTEKE “ŽARKO ZRENJANIN” I NARODNOG MUZEJA ZRENJANIN “STORYTELLING U MUZEJU”

RADIONICE GRADSKE NARODNE BIBLIOTEKE “ŽARKO ZRENJANIN” I NARODNOG MUZEJA ZRENJANIN “STORYTELLING U MUZEJU”

U četvrtak, 13. septembra, od 13.30 časova u Narodnom muzeju Zrenjanin biće održana treća od planiranih deset radionica u okviru projekta “Storytelling u Muzeju”.

Tema treće radionice, koju će realizovati Ana Davidovac i Jelena Đorđević Perc iz Biblioteke u saradnji sa kustosom Narodnog muzeja, Dejanom Vorgićem, jeste “Bečkerečka tvrđava” o kojoj će se pripovedati kroz formu autorske bajke. Radionica će upoznati decu sa lokalnom istorijom i posebnostima perioda u kom je moćna građevina trajala i odolevala kroz dve stotine godina, a danas se o njoj zna više kroz legende nego same istorijske činjenice. Kroz predstavljanje poznog srednjeg veka i potonjeg perioda na ovim prostorima, biće ispričana bajka o neobičnom susretu, predstavljeni vitezovi i štitonoše, razgovaraće se o etičkom kodeksu i svakodnevnom životu sa idejom da deca bolje upoznaju svoj grad i ustanove kulture koje u njemu čuvaju zavičajno nasleđe.

Projekat „Storytelling u Muzeju”, podržan i finansiran od strane Ministarstva kulture i informisanja, započet je u maju 2018. godine u Narodnom muzeju Zrenjanin.
U realizaciji učestvuju Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“ i Narodni muzej Zrenjanin. Planirane radionice namenjene su deci nižeg osnovnoškolskog uzrasta i obrađuju zanimnjivosti iz lokalne istorije i tradicije na nov način, kroz interaktivnu radioničarsku formu i kroz formu usmenog pripovedanja (storytelling) iz vizure intimne priče, na licu mesta, pred odabranim muzejskim eksponatom.
Saradnici na projektu, bibliotekari, na odabranu temu, a u vezi sa izabranim eksponatom, smišljaju i pripovedaju priču sa svim elementima usmenog pripovedanja, približavajući na taj način deci lokalnu i srpsku tradiciju. Uz priču se koristite i razni rekviziti koji deci dodatno dočaravaju odabrani deo istorije. Deca na taj način nisu pasivni slušaoci o tradiciji i istoriji već, u ambijentu Muzeja, pored eksponata iz konkretnog perioda, kroz upečatljivo pripovedanje bibliotekara, i kroz dodir sa rekvizitima mogu da „dodirnu“ i osete odabrani deo naše istorije. Osim ovako oživljenog vremena o kome se pripoveda, deci će biti predstavljene i neke od značajnih ličnosti srpske istorije koja su svojim radom doprinele jasnijem ocrtavanju evropskih tokova u srpskoj kulturi i nauci.

U septembru će biti održana i četvrta radionica u ovom ciklusu: “Dva sveca: Ivan Nepomuk i Rafailo Banatski”, a vodiće je bibliotekarke Biljana Tasković i Nataša Stoiljkovski.
Podsetimo, do sada su održane radionice koje su se bavile temama udaje i tradicionalne devojačke škrinje, životom Nadežde Petrović, potom temom avarskih ratnika na našim prostorima.
Nosilac projekta je Narodni muzej Zrenjanin, a koordinatori su Jelena Gvozdenac Martinov, direktor Muzeja, i Tanja Graovac iz Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“.


Lokvanj
montecito-02-utorak3
mc_rostilj

Pročitajte još

Anja-Preradovic-Introspekcija--ulje-na-platnu,-120-x-160-cm,-2022

Najave programa Kulturnog centra Zrenjanina do 9. februara 2023.

Najave programa Kulturnog centra Zrenjanina do 9. februara 2023.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>