Hrabri duh, snaži telo….jača od svih nedaća, ukusa koji opija…
Takva je u nekoliko reči opisana, nadaleko čuvena ragu čorba, zaštitni znak restorana Kamel u Zrenjaninu.
Ko je imao priliku da je proba, samo će se umilno nasmešiti, ko nije neka to obavezno učini…
Njeno veličanstvo ragu bela čorba, kako kažu u restoranu Kamel, okrepljuje i duh i njuh…
Sportisti je naprosto obožavaju, naročito nakon napornih treninga, utakmica, takmičenja…Pod obavezno je na meniju, svako drugo jelo je manje bitno, kada je ragu čorba prava…A u restoranu Kamel je uvek ista, osmeh je tu i izraz lica blista….
Da se vratimo malo u istoriju, čorba je vrsta supe, karakteristična za Balkan i pre svega Tursku, Rusiju, Kazahstan…
Kažu stručnjaci koji su proučavali njenu istoriju, potiče iz Turske i pravila se pre svega od škembića.Postupak je bio da se na sitno iseckani i na masnoći preprženi luk dodaju škembići, ili kasnije sitno iseckani komadići telećeg mesa…Zalivalo bi se sve to vodom da ogrezne i kuvalo na tihoj vatri…
Sve kasnije varijante dodadavanja povrća, milerama, soka od limuna, peršuna i ostalih đakonija, samo su dodatak lepoj priči….
U osmanskom carstvu je postojao esnaf čorbadžija, a kod Janičara čin pukovnika se zvao Čorbadžija…
Sportisti na bojnom polju jesu vojskovođe i naravno vole čorbu…
U restoranu Kamel u Zrenjaninu, ona je najbolja…!!!