29. 09. 2020.
Home / Kultura i život oko nas / Delegacija iz Irana posetila Specijalnu bolnicu ”Rusanda”
Iranci_Rusanda_004

Delegacija iz Irana posetila Specijalnu bolnicu ”Rusanda”

Specijalnu bolnicu za rehabilitaciju Banja “Rusanda” posetila je višečlana delegacija iz Islamske republike Iran, na čelu sa dr Saidom Hoseinijem, predsednikom Srpsko-iranske komore i Iranskog trgovinskog centra za Balkan. Poseta je usledila nakon učešća predstavnika “Rusande” na poslovnom forumu u okviru 15. zasedanja mešovite komisije sa Islamskom republikom Iran, održanom 22. juna u organizaciji Privredne komore Srbije. Tada ostvareni kontakti i iskazano interesovanje Iranaca za aktivnosti melenačke ustanove doveli su do današnje posete i razgovora o mogućnostima buduće saradnje.

Iranci_Rusanda_008

Delegaciju IR Iran posebno je zainteresovala mogućnost lečenja peloidom (blatom) iz jezera, koji je jedinstven po svom sastavu ne samo u našoj zemlji, nego i u svetu, a može se naći isključivo na ovom lokalitetu. Gosti su se informisali i o stručnom kadru, kao i indikacijama koje je moguće lečiti u “Rusandi”. Tokom posete obišli su banjski kompleks, renovirane paviljone, zdravstveni i spa deo ustanove i jezero, a nakon održanog sastanka s rukovodstvom banje i predstavnicima lokalne samouprave, izrazili su se pozitivno o svemu što su videli i čuli i najavili nastavak saradnje.
U ime Grada Zrenjanina goste je pozdravio zamenik gradonačelnika Saša Santovac, koji je prisustvovao sastanku zajedno s pomoćnikom gradonačelnika Simom Salapurom. Santovac je podsetio da Vlada Republike Srbije i državni vrh, na čelu s predsednikom Vučićem, vode aktivnu politiku saradnje s mnogim zemljama u svetu, što je uslovilo, da se brojni turisti iz tih zemalja zainteresuju za potencijale koje ima naša zemlja i razmišljaju o određenim investicijama u oblasti turizma.

Iranci_Rusanda_009

Dodao je i da Grad Zrenjanin daje poseban značaj „Rusandi“, koja je bila tema i poslednjeg skupštinskog zasedanja
„Na toj sednici smo doneli odluku o izmeni plana regulacije banje Rusanda, jer nam je cilj da ovaj kompleks podignemo na mnogo viši nivo i da gostima ponudimo veći broj sadržaja, od hotelskog smeštaja, bazena na otvorenom, pratećih sadržaja, pre svega da banja dobije na atraktivnosti i time privuče više gostiju iz naše zemlje, ali i inostranstva. Jedna od takvih mogućnosti upravo je i saradnja s republikom Iran, o čemu danas razgovaramo“, istakao je zamenik gradonačelnika Zrenjanina.

Iranci_Rusanda_013

Vršilac dužnosti direktora Banje “Rusanda” mr sci. med dr Zorica Ćulibrk rekla je da ovakve posete i razgovori nude velike mogućnosti, ne samo za banju, već i za državu Srbiju.
„Ova poseta je usledila nakon potpisivanja sporazuma između dveju država, a mi smo uspostavili kontakt s predstavnicima Irana koji su veoma zainteresovani da upućuju svoje sunarodnike na boravak i lečenje u banju „Rusandu“. Takođe, postoje mogućnosti i da se realizuju određena investiciona ulaganja. To su sasvim novi vidovi saradnje koji će se precizirati tokom današnjih razgovora“, navela je dr Zorica Ćulibrk.

Po njenim rečima, banja može ponuditi lečenje kvalitetnim blatom, jedinstvenim u svetu, kvalitetan i obučen medicinski kadar i svoje kapacitete, za koje očekuje da će se u skoroj budućnosti proširiti, sa trenutnih 300 postelja. Istakla je i da je upravo završeno renoviranje blatnog bloka, da su u proteklom periodu obnovljena dva paviljona za smeštaj gostiju, te da se planira adaptacija bazena za rehabilitaciju, ali i izgradnja nekih novih objekata.

Iranci_Rusanda_026

Na sasvim dobrom srpskom jeziku, s obzirom da već dosta godina živi u našoj zemlji, dr Said Hoseini nije krio zadovoljstvo nakon upoznavanja s banjom Rusandom i njenim potencijalima. Rekao je da je interesovanje njegovih sunarodnika za posete Srbiji veliko, da je tome doprinelo i uspostavljanje direktne avionske linije Teheran-Beograd, kao i da turisti iz Irana, osim Beograda, žele da upoznaju i druge destinacije u našoj zemlji, posebno planine i banje.
„Prošle godine su turisti iz Irana zvanično počeli da dolaze ovde i pokazalo se da za to postoje veliki potencijali. Ove godine je sve još bolje i organizovanije i dolasci su počeli još januara meseca. Pretpostavljamo da ćemo imati goste bar do kraja septembra, a dogovaramo se s turističkim agencijama da se posete nastave do zime. Banje su zanimljive za iranske turiste, a od velikog značaja je i da ih upoznamo šta one sve mogu da ponude, da budu dobro informisani o tome. Iz tog razloga smo i danas ovde i već sama šetnja kroz ovaj predivan, miran park govori nam o dobrim mogućnostima za odmor, uz sve ono što banja nudi za lečenje“, kazao je.

Iranci_Rusanda_030

Dodao je i da je obavljeno nekoliko razgovora s iranskim investitorima, te da kod njih postoji određeni potencijal za ulaganje upravo u banjski turizam.
„Znam da je ova zemlja lepa, da ima velike potencijale i moramo svi zajedno da radimo, da privlačimo turiste da dolaze. Oni koji su već posetili Srbiju, oduševljeni su. Iranci vole i Srbiju i srpski narod i ovde se ne osećaju kao stranci“, zaključio je Hoseini.

izvor:

izvor:

http://www.zrenjanin.rs/3-45-45-5919/Delegacija-iz-Irana-posetila-Specijalnu-bolnicu-%E2%80%9DRusanda%E2%80%9D

Lokvanj
yubacV2
montecito-07-nedelja3
mc_rostilj

Pročitajte još

kczr

Najava programa KCZR do 8. oktobra 2020.

Najava programa KCZR do 8. oktobra 2020.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>