01. 12. 2022.
Home / Rukomet / U STRUČNOM RADU NEMA ZASTAJKIVANJA…UVEK SE MORA NAPRED!!!!
Rale 0 naslovna

U STRUČNOM RADU NEMA ZASTAJKIVANJA…UVEK SE MORA NAPRED!!!!

RASTKO STEFANOVIĆ EKSKLUZIVNO ZA SPORTINFO:

Sa oreolom rukometnog genijalca, igrača koji je obeležio zlatnu epohu evropskog rukometa poslednjih godina prošlog i prve dekade novog veka, Rastko Stefanović, nakon igračke, odmah je nastavio karijeru rukometnog trenera.

Rale 7

–       U životu uvek sve radim na osećaj, tako je bilo dok sam bio igrač, a i sada kada sam trener. Još tamo 1994. godine u najboljim igračkim danima, znao sam, imao osećaj da ću biti trener i zbog toga sam položio stručni trenerski ispit. Sada sam veoma srećan i drago mi je da sam ostao u onome što najbolje znam da radim. Rukomet je moj život i želim da se non-stop usavršavam i znanje prenesem mladima. Volim takmičenje, volim da radim, stvarno sam zadovoljan i uporan u zagovaranju ideje da u stručnom radu nema zastajkivanja, da se uvek mora dalje, napred – započinje uz kvalitetan espresso u popularnom zrenjaninskom kafeu Vremeplov, inače rukometnoj meki,  Rastko Stefanović, legenda Proletera.

Rale 4

–       Uvek kada dođem u Zrenjanin, a to je gotovo svakog leta, prisetim se divnih dana početkom devedesetih u Proleteru. Igrali smo finale Kupa šampiona sa Barselonom…Nije to mala stvar…Sa Danetom Đurićem, vlasnikom Vremeplova i ostalim drugarima iz igračkih dana, evociram uspomene…To se jednostavno ne zaboravlja… – nastavlja Rastko koji je uspešnu igračku karijeru započeo u Partizanu iz Bjelovara, nastavio je u dresu Proletera i nadogradio je inostranim angažmanima…

Rale 3

–       Rođen sam u Virovitici, a rukometnu karijeru počeo sam da gradim u dresu bjelovarskog Partizana. Taj rukomet koji sam tamo naučio je nešto što najviše volim. Cenim to što su mi dali tamošnji treneri. Posle sam proveo četiri godine u Proleteru iz Zrenjanina u neverovatnoj ekipi. Igrali smo finale Kupa Šampiona. Otišao sam u Španiju, gde sam sa Perićem i Rajićem jedan mali klub, Pontevedru, doveo do trećeg mesta u ASOBAL-u. Usledilo je sedam godina u Celju. Odlična ekipa, stvarali smo nešto novo u Celju. Sa Monpeljeom  sam osvojio EHF Ligu šampiona. Još godinu dana sam proveo u Španiji – Altei, i onda završio sa šest godina u Trambleu. Nisam se nadao da ću igrati do 40-te godine, ali sam stvarno uživao. Više nije bilo pitanje para, već zadovoljstva. I kada je odmor, uvek sam aktivan, košarka, mali fudbal, tenis sa mojom Anom… Svaki deo karijere ima svoje. Važno je da nigde nisam zatvorio vrata iza sebe i kao igrač i kasnije kao trener….

Rale 2

Četiri predivne godine proveo si kao trener Ivriy iz Pariza….

–       Sjajan klub, vrhunski organizovan, predsednik i direktor su bivši rukometaši, a to puno znači u stvaranju sistema, sprovođenju ideja u delo….Ivry je punih 57 godina bio prvoligaš u Francuskoj, ispali su i onda sam se pojavio ja, uveo ih ponovo u elitu i to je bio sjajan uspeh.Cilj je bio opstanak u Prvoj ligi Francuske, ali mi smo igrali sa skromnom ekipom, bez velikih imena, sjajan rukomet, skidali skalp Nantu, Monpeljeu i još mnogih vrhunskim timovima…

–       Najveća satisfakcija mi je što su brojni igrači mnogo napredovali i otišli u veće i poznatije klubove…To je za trenera, bez obzira da li si prvi, peti ili osmi na tabeli, najveći uspeh..Bar ja tako posmatram stvari…

–       Nakon četiri godine, na kraju sezone, mada su mi nudili novi ugovor, rekao sam ne Ivriju…Hoću da narednu sezonu odmorim od svakodnevnog rada na terenu i studiozno se posvetim stručnom usavršavanju nekih novih tendencija u rukometu…

–       Naravno da već posedujem sve licence i trenerske diplome, ali mišljenja sam da posmatranjem treninga velikih evropskih i svetskih ekipa, može još puno toga da se usvoji, usavrši, iskristališe….

–       Eto neka bude eksluzivno za Sportinfo, portal koji pratim i kada sam u Parizu, ima dosta zainteresovanih klubova koji mi nude saradnju u 2019. godini… ali neću otkrivati imena tih klubova, to je za sada tajna…Do tada putujem pratim i posmatram treninge vrhunskih ekipa…Već imam ugovoren tačan raspored gde sam i kada…Mogu to sebi finansijski da priuštim, a smatram da je u procesu stručnog usavršavanja itekako bitno….

Rale 6

Pričalo se, to nije tajna da ste ozbiljan kandidat za selektora rukometne selekcije Srbije?

–       Velika je čast biti selektor jedne repzentacije….Srpski rukomet ima uspešnu tradiciju…E sad….Ima puno detalja koji treba da se poklope, slože…Ali nikad ne reci nikad… – ostao je zagonetan Rastko.

–       Ovih dana odmaram se od rukometa, sa suprugom i ćerkom Anom, proveo sam nekoliko predivnih dana u Zrenjaninu, gde živi moja porodica, putujemo za Celje, Ana će tamo trenirati, a ja ću iskoristiti priliku da pogledam Evropsko prvenstvo U20, koje se tamo igra od 19. jula.

Rale 8

–       Početkom avgusta smo ponovo na Begeju, obećao sam prijateljima iz Proletera da ću biti na početku priprema kluba za koji sam emotivno vezan i čije rezultate pomno pratim. U dogovoru sa predsednikom Draganom Božjakom i trenerom Zoltanom Ivanicom, biću svakodnevno na treninzima u Kristalnoj dvorani i dati podršku i podstrek mladim igračima.Ubeđen sam da je napravljen pravi potez sprovođenjem ideje da svi igrači budu iz Zrenjanina, bez obzira što su mladi i neiskusni i da klub slavne tradicije ima perspektivu povratka u sam vrh srpskog rukometa. Zrenjanin, kao grad sportova i lepih sportskih uspomena svakako to zaslužuje… – dodao je na kraju Rastko Stefanović, jedan od najperspektivnijih evropskih rukometnih trenera.

Rale 9


Lokvanj
yubacV2
yubacV2
montecito-06-subota3
mc_rostilj

Pročitajte još

srb_fin_002 1

Selektor Đerona saopštio širi spisak za Svetsko prvenstvo u Poljskoj i Švedskoj

Selektor Toni Đerona je saopštio širi spisak za Svetsko prvenstvo u Poljskoj i Švedskoj koje ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>