13. 04. 2021.
Home / Edukacija u sportu / 7 saveta kako pobediti vrućinu
abstract-art-blue-sky-1170594-1400x600

7 saveta kako pobediti vrućinu

Svi se mi trudimo da na neke svoje načine “pobedimo vrućinu” i nastavimo sa našim treninzima i u toku leta. Ovo nije slučaj samo kod nas u Srbiji, ovaj “problem” imaju i naši prijatelji trkači širom sveta.

Dakle, 7 saveta da “Pobedite vrućinu” su….

1. Trčite ili rano ujutru ili kasno uveče

“Nalazimo se u vremenu između 3 i 5 ujutru, tako da završavamo sa treningom u vreme kada sunce izlazi“, kaže Elizabeta Hensli, članica The Bee Team iz Tuksona, gde je prosečna temperatura u Julu oko 38 stepeni Celzijusovih. Ako ne možete da idete ovako rano na trčanje, trudite se da idete što kasnije. S obzirom da je sunce u zenitu u podne, temperatura zemljine površine je najveća između 3 i 5 sati poslepodne. “Ja trčim u ponoć, i nosim samo šorts i patike“, kaže Nik Dejvis iz Virdžinije.

2. Hidrirajte se

“Kada je vruće, pijem najmanje dve čaše vode više nego inače,” kaže Robert MekLejn-Arizona. Ako trčite rano ujutru, “hidrirajte se u toku dana pre trčanja,” dodaje Aron sa Floride. Pravilo “palca” kaže da treba da uzimate od pola litre do litre tečnosti na sat treninga, ili decilitar do dva na svakih 15-20 minuta.

“Potrudite se da uzimate tečnost bogatu elektrolitima, s obzirom da znojenjem gubite dosta soli,” savet je Džona Enga iz Njujorka, koji dodaje i da bi bilo dobro kada bismo našli pića koja sadrže 25-50 grama ugljenih hidrata, 230-350 mg Natrijuma i 40-100 mg Kalijuma.

3. Planirajte unapred

Trčite u parku koji ima česme sa pijaćom vodom, ili neka na vašem putu bude poneka prodavnica u kojoj možete kupiti vodu. Dominik koji živi u Egiptu mapira svoju trasu trčanja tako da bude siguran da će proći pored nekih mesta gde može da dopuni svoju bočicu vodom.

“Moja dužinska trčanja planiram kao nekoliko krugova po kraju u kome živim, tako da protrčim nekoliko puta pored kuće i okrepim se.” – kaže Voren iz Misisipija. Dok Džesi iz Bostona biciklom prođe svoju rutu ranije i postavi flašice sa vodom i izotoničnim napitcima.

4. Proverite kolika je vlažnost vazduha – toplotni indeks

Nekada nije stvar u vrućini već u vlažnosti vazduha. “Prošlog jula, bilo je 37 C u 8 sati posle podne, ali je procenat vlažnosti vazduha bio oko 100 i to je činilo trčanje nemogućim.” kaže Stiv sa Floride. Vlažan vazduh smanjuje mogućnost vašeg tela da se hladi znojenjem.

Toplotni indeks je veličina koja, kombinacijom temperature i indeksa relativne vlažnosti vazduha, daje uvid kolika je realna temperatura – koliki je ralni osećaj toplote.

U sledećoj tablici prikazaćemo temperature i indekse vlažnosti vazduha pri kojima bi trebalo da odložite trening.

Temperatura u stepenima Celzijusove skale Procenat vlažnosti vazduha
30C 90%
31C 80%
32C 70%
33C 60%
34C 55%
35C 45%
36C 40%


5. Budite pažljivi

“Ako ikada osetite mučninu ili glavobolju dok trčite, prekinite trening odmah, potražite hladovinu i popijte nešto hladno,” savet je iz ličnog iskustva Rika van der Varta. On je preživeo toplotni udar kada se preselio u tropsku Arubu pre desetak godina. Tara iz Bostona na listu upozoravajućih znakova tokom trčanja dodaje i to ako prestanete da se znojite ili ste zadihani više nego obično, obavezno stanete i potražite neko klimatizovano mesto. Zajednički savet svih trkača širom sveta je: “Slušajte vaše telo, ono zna više nego vi”

6. Potražite hladovinu

“Što više vremena u toku treninga provedite u hladovini. Istezanje, zagrevanje pa i pauze za vodu provedene u hladu pomažu.” kaže Bover, srednjoškolski trkač u San Hozeu. Smestite trčanje u naseljeno mestom, na taj način provešćete više vremena u hladovini, koju prave zgrade, a možda vas poprska i neka prskalica za travu, kaže Korin iz Virdžinije. Ili trčite pored vode, “Trčim pored reke ili jezera, pošto je tamo u prirodi hladnije,” reči su Dejane iz, kako ona kaže, često vrelog Kalgarija.

7. Uživajte

“Obujem lagane patike za trčanje, stavim naočare, obučem šorts za trčanje i trčim više manjih distanci češće,” kaže o svom načinu Džon iz Sinsinatija. On dodaje: “Osećam se kao da letim”. Postoji i mogućnost da se rashladite hladnim tušem ili potapanjem u bazen pre početka treninga, što predlaže Dona sa Floride. Cenite svetla jutra i odsustvo leda i snega sa puteva, nezaboravite uskoro će opet zima.

Ako vam je teško da mislite o svim ovim stvarima, mrzi vas da teglite flašicu sa vodom 20km, mislite da ćete nešto uraditi pogrešno ili imate bilo koji drugi razlog da se ne pridržavate ovih pravila, možete pomoć ok brige o ovim i drugim stvarima potražiti i u Školi trčanja, koja i postoji da vam olakša put ka vašem trkačkom cilju.

izvor:

izvor:

https://www.trcanje.rs/zdravlje/7-saveta-kako-pobediti-vrucinu/

 

 

Lokvanj
yubacV2
yubacV2
montecito-07-nedelja3
mc_rostilj

Pročitajte još

academia-logo-big

“PHYSICAL PERFORMANCE MODELING AMONG YOUNG BASKETBALL AND HANDBALL PLAYERS” by Sasa Markovic

“PHYSICAL PERFORMANCE MODELING AMONG YOUNG BASKETBALL AND HANDBALL PLAYERS” by Sasa Markovic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>