20. 08. 2022.
Home / Kultura i život oko nas / Manifestacija “Muzeji za 10″ i Evropska noć muzeja u Zrenjaninu
DSC_8225

Manifestacija “Muzeji za 10″ i Evropska noć muzeja u Zrenjaninu

U periodu od 14. do 20. maja u Zrenjaninu je održana manifestacija “Muzeji za 10” u okviru koje je obeležena i Evropska noć muzeja (subota, 19. maj).

Tokom manifestacije „Muzeji za 10“ u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin je mogla da se vidi izložba „Jožef Pehan – umetnik na prekretnici vekova – dela iz fonda Gradskog muzeja u Vrbasu i kolekcije Mandić“, dok je u Malom salonu 16. maja otvorena izložba „Japanizam u Banatu: 1869-1969“. Stalna postavka muzeja od 14. maja obogaćena je kamernom izložbom „Ugnezdi se“.

DSC_8269

U Evropskoj noći muzeja, pre svega treba napomenuti da je svečano otvoren renovirani atrijum Narodnog muzeja Zrenjanin čiju adaptaciju je finansiralo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije u okviru projekta „Gradovi u fokusu“. Što se programa tiče, pored navedenih izložbi publika je mogla da vidi i postavku dozidnica „Deco biće mesa, ode po penziju baba Desa”, a svečano je otkriven i predstavljan „Portret Mihajla Pupina“ Uroša Predića koji je vlasništvo Srpske pravoslavne crkve u Idvoru, ali je predat našem muzeju na čuvanje i postao je deo stalne postavke Likovne zbirke. Realizovano je pet radionica: mozaičko veče „Igrice i slagalice“, nagradna igra u stalnoj postavci „Posetilac-detektiv“, Radionica slikanja i vajanja, Radionica izrade „ljigavaca“ knjižare Birooprema i Škole crtanja i slikanja za decu i odrasle, kao i nagradni kviz „Zagonetna ličnost“. U Evropskoj noći muzeja, u atrijumu, nastupili su hor Sveti Serafim Sarovski iz Zrenjanina, učenici Muzičke škole „Josif Marinković” Zrenjanin i Mešoviti hor Pevačkog društva „Prepodobni Rafailo Banatski”. Program u atrijumu završen je projekcijom etnološkog filma “Učiteljica Ajavaska”.

Ukupan broj posetilaca Narodnog muzeja Zrenjanin tokom manifestacije „Muzeji za 10“ dostigao je broj od 3.699, dok je samo u Evropskoj noći muzeja bilo 2.967 posetilaca.

Zrenjaninska noć muzeja je održana dvanaesti put, a ovog puta programi su se odvijali i u Savremenoj galeriji Zrenjanin, Kulturnom centru Zrenjanina, Istorijskom arhivu Zrenjanin, Narodnom pozorištu „Toša Jovanović”, Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin”, Zrenjaninskoj biskupiji, a i u Lazarevu je obeležena Noć muzeja.

IMG_2867

Ukupan broj posetilaca Zrenjaninske noći muzeja iznosi preko 5.000!

U prilogu se nalaze tekst i prateće fotografije. Ukoliko Vam budu potrebne dodatne informacije javite se.


yubacV2
yubacV2
montecito-02-utorak3
mc_rostilj

Pročitajte još

Screenshot_2022-08-16-20-05-36-673_com.android.chrome

NEODOLJIVI ŠARMER I ŠUTER

IN MEMORIAM KOSTA ARSENIJEVIĆ 1954. – 2022.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>