04. 08. 2020.
Home / Ostali sportovi / Trčanje nas čini pametnijim!
Man-Running-Inside-A-Brain-1400x600

Trčanje nas čini pametnijim!

Naučno je dokazana činjenica da nas bilo koji vid fizičke aktivnosti čini pametnijim.

Ukoliko uzmemo kao primer jednojajčane blizance od kojih jedan trenira neku od fizičkih aktivnosti, a drugi ne, prvi će imati bolje kognitivne sposobnosti od onog koji ne mrda dalje od kreveta. Međutim, najnovija istraživanja, kako prenosi The New York Times, kažu da je trčanje najefektivnije od svih fizičkih aktivnosti i da nas čini pametnijim.

Pre nego što pređemo na stvar, želeli smo da vas obavestimo da je u toku upis u Školu trčanja Beogradskog trkačkog kluba koj traje do 22. aprila 2018. Ukoliko nameravate da počnete da trčite ili želite da napredujete u svom trčanju, pogledajte šta su vam treneri spremili za leto 2018 godine na www.skolatrcanja.com

Trcanje i pamet

Trčanje je umna fizička aktivnost iako se u prvi mah tako ne čini.

Pomeranje noge ispred noge iznova kilometrima ne zvuči kao naročito mentalno naprezanje, ali studije Univerziteta u Arizoni tvrde da tokom trčanja koristimo mozak više nego što možemo da zamislimo.

Tim naučnika je tokom istraživanja testirao 11 trkača i 11 fizički neaktivnih studenata i putem tzv. MRI mašine za skeniranje mozga primetili su značajne razlike. Ispostavilo se da trkači imaju više razvijenih moždanih vijuga od sedentarnih studenata.

Dokazano je i da trkači imaju veću radnu memoriju, sposobnost multitaskinga, povećanu pažnju, lakše donose odluke i lakše obrađuju vizuelne i druge senzorne informacije.

Da trčanje nije jednostavna aktivnost, naučnici ukazuju da vrhunski trkači moraju da imaju razvijenu sposobnost da planiraju, prate i reaguju na okruženje, kao i da odole svim krizama tokom trka.

mozak

Naučnici su otkrili i da uz pomoć trčanja mozak duže zadržava informacije.

Uglavnom, kada se krećemo, odnosno trčimo, naši mišići pumpaju puno stvari u krvotok, uključujući i proteine. Na kraju, neki od tih proteina nalaze put do našeg mozga. Jedan poseban, koji se zove katepsin B, postaje nešto “brži”, kada trčimo. Naučnici ga zovu “superherojem proteina”, jer ne samo da vam pomaže da vam se mišići oporave, već ubrzava i memoriju i učenje. Kako dalje ističu naučnici, što više trčite, to proizvodite i više katepsina B.

O još jednoj studiji o povezanosti trčanja i neurona možete pročitati ovde.

Ukoliko sve ovo nije dovoljna motivacija da počnete da trčite, onda ne znam šta bi više moglo da vas natera da obujete patike i istrčite koji kilometar, plus ćete izgledati sjajno :)

Dragana Dišić

Tekst inspirisan sa nyctimes.com

izvor:

izvor:

https://www.trcanje.rs/vesti/trcanje-nas-cini-pametnijim/

 


montecito-petak


mc_rostilj

DOBRO DOŠLI U PINK PASAŽ

Pret_a_Porter2

Pročitajte još

FB_IMG_1596350851181

PLIVAČI PROLETERA USPEŠNI NA KONTROLNOM TRENINGU…

Kad već nema takmičenja, dobro je ovako, u svojoj avliji, osetiti bazen uz simulaciju, kao ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>