01. 12. 2020.
Home / Kultura i život oko nas / Otvaranje izložbe „Stradanje Roma u Prvom svetskom ratu” – petak, 16. mart u 18h
foto 2

Otvaranje izložbe „Stradanje Roma u Prvom svetskom ratu” – petak, 16. mart u 18h

Izložba „Stradanje Roma u Prvom svetskom ratu” autora dr Dragoljuba Ackovića biće svečano otvorena u Holu Narodnog muzeja Zrenjanin u petak, 16. marta 2018. godine, sa početkom u 18 časova.

Na otvaranju će govoriti Jelena Jovanović, pokrajinska poslanica i zamenica predsednika Nacionalnog saveta Roma, dr Dragoljub Acković, autor izložbe, i Čedomir Janjić, gradonačelnik Zrenjanina.

foto 4

Po rečima autora postavke, dr Dragoljuba Ackovića, izložba „Stradanje Roma u Prvom svetskom ratu“, koja je organizovana povodom stote godišnjice od završetka Velikog rata, prva je i jedina izložba takve vrste u Srbiji, a vrlo moguće i u svetu. Izložba je decembra prošle godine otvorena u Galeriji Narodne banke Srbije i potom preneta u Galeriju nauke i nehnike SANU, kada ju je otvorio akademik Zoran Petrović, a potom je bila postavljena u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu, kada je na otvoranju govorio predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.
U periodu od 16. marta do 4. aprila izložba će biti postavljena u zrenjaninskom Muzeju, a potom najverovatnije prelazi u Čurug. Povodom 8. aprila, Svetskog dana Roma, ova postavka će se naći u Romskoj umetničkoj galeriji u Beogradu, a tokom proleća i leta planirane su postavke ove izložbe u nekoliko gradova u inostranstvu.

foto 3

Izložbu čini preko 150 originalnih artefakata, koji se prvi put zajednički izlažu na jednom mestu. U pitanju su dopisnice, odnosno fotografije Roma iz različitih krajeva sveta u periodu od 1914. do 1918. godine, koje su delo brojnih vojnih fotoreportera, ali i nekolicine civilnih fotografa. Ovi artefakti ilustruju život i stradanje Roma u toku Velikog rata i vrlo su značajan izvor primarne građe za izučavanje istorije, kulture i položaja ovog naroda u tom periodu. Ova izložba je dokaz da su foto-arhivi veoma značajna mesta za istraživanje kulture i istorije Roma i da ih što više treba koristiti.

foto 1

Izložbu prati katalog na srpskom, romskom i engleskom jeziku, a po rečima autora izložbe postoji realna mogućnost da u narednom periodu sadržaj izložbe bude proširen. Nadležni kustos postavke u Narodnom muzeju Zrenjanin je Vladislava Ignjatov, istoričar.

Pročitajte još

FB_IMG_1606495070937

NI BOLJEG PRITISKA, NI VEĆE MINUTAŽE

Operite svoj automobil, kombi, autobus, kamion u novoj, vrhunskoj automatizovanoj autoperionici u sklopu Vulkanizerske radnje ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>