25. 06. 2021.
Home / Kultura i život oko nas / Promocija knjige i radionica za decu
Korica knjige

Promocija knjige i radionica za decu

U ponedeljak, 20. novembra od 11 časova, na Dečjem odeljenju Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin” održaće se promocija romana “Puh Đorđe i duhovi triftara” i edukativna radionica “Priroda, deca, mašta – učimo uz puha Đorđa” autora Žarka Vučinića. Gosti biblioteke biće učenici III i IV razreda OŠ “Servo Mihalj”.

O knjizi „Puh Đorđe i duhovi triftara“

„Puh Đorđe i duhovi triftara“ je drugi deo avanture o vragolastom puhu i njegovoj družini nakon uspeha knjige „Čudesni svijet puha Đorđa“. U ovoj savremenoj ekološkoj bajci za decu na originalan način utkana je ljubav prema bisernoj reci – Tari, Prošćenskim planinama – mističnom predelu okupanom rajskim bojama, legendama predaka i iskonskom životu gorštaka – putokazu za bolje sutra.

Ovo je knjiga za duhovno razgibavanje, oslobađanje učaurenih čula i vraćanje izvornim vrednostima koja maštovito i duhovito opisuje zajedništvo živih i mitskih bića u borbi za spas Planete. Priča o duhovima hrabrih triftara je istovremeno i eho majke prirode što odzvanja kanjonom Tare i šalje snažnu poruku.

Nepredvidljive dogodovštine junaka sa Prošćenskih planina pozivaju na akciju i vraćaju veru u ljude, jer iako znamo da budemo strašniji od nemani iz drevnih priča, ponekad imamo snage i mudrosti za velika dela.
Nedavno je Udruženje crnogorskih pisaca za djecu i mlade proglasilo roman „Puh Đorđe i duhovi triftara“ za najbolju knjigu godine.

Pomenutu knjigu su inventivno ilustrovali Dragoslav Dedić i Anastasija Kostić, a objavljena je u izdanju Izdavačke kuće „Gligorije Dijak“ u Podgorici 2017. godine.

Do sada je na promocijama prve i druge knjige o puhu Đorđu (od aprila 2016 do novembra 2017.) i edukativno-ekološkim radionicama koje prate knjigu bilo prisutno više od 2000 učesnika (promocije su održane u Crnoj Gori i Srbiji).
O Edukativnoj radionici „Priroda, deca, mašta – učimo uz puha Đorđa“.

Cilj edukativne radionice jeste da poveća svest mladih o važnosti prirode kroz promovisanje ekoloških vrednosti odgovornog društva i kreativnosti uz pomoć dečije knjige „Puh Đorđe i duhovi triftara“
Opis radionice.

Dečija priča „Puh Đorđe i duhovi triftara“ je lokalna pripovest koja u fokus stavlja šumske životinje: puha, tetreba i divlje prase. One nam zajedno sa likovima iz dečije mašte (patuljcima, vilama), kroz preplitanje događaja u sadašnjem vremenu i istorijski kontekst i magijska kazivanja, prenose poruku od opšte važnosti, o prirodi, ljubavi i vrednostima koje nas oplemenjuju.

Mesto dešavanja priče o puhu Đorđu i njegovoj družini su Prošćenske planine i kanjon reke Tare, što knjizi daje autentičnost i istovremeno iskrenost u kontaktu sa čitaocima (sva mesta koja se pominju u priči postoje i obeležena su na posebno napravljenoj mapi koja se nalazi u knjizi) .

Koncept radionice je sadržan u tome da se kroz promociju knjige mladima (sa fokusom na djecu od 9 – 12 godina), na savremen i originalan način približi našim najmilijima značaj prirode, prijateljstva i ljubavi u eri tehnologije i stalnog narušavanja životne sredine. Na taj način, uz druženje sa knjigom i prisustvom na kreativno koncipiranoj radionici, pokušaće se podići svest mladih o važnosti vođenja aktivnijeg zdravog života i češćem kontaktu sa prirodom. To se namerava postići putem: informisanja, edukacije i uključivanja mladih na radionici.

Edukativna radionica koja traje oko 60 minuta, a čini je:

1. Kratki film sa ilustracijama iz knjige (trailer) – 3 minuta
2. Prezentacija – podijeljena na 3 dijela:
a) Važnost odrastanja sa prirodom,
b) O knjizi – upoznavanje sa glavnim likovima
c) Radni deo – PUHOTEKA – kviz sa 11 pitanja o poznavanju prirode, nekim njenim zanimljivostina i kulturnom baštinom opisanog kraja (interaktivni pristup, pitanje po pitanje)
3. Promotivni film o Prošćenskim planinama (kako u stvarnosti izgledaju planine o kojima govori knjiga)

 

montecito-petak

DOBRO DOŠLI U PINK PASAŽ

gold

Pret_a_Porter2

Smizla

retro

optika

Pročitajte još

Dan-polja-PSS-Zrenjanin_045

DAN POLJA NA OGLEDNOM IMANJU ZLATICA

Tradicionalni letnji Dan polja strnih žita i ogleda zaštite bilja srednjeg Banata, koji organizuje Poljoprivredna ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>