28. 09. 2020.
Home / Kultura i život oko nas / DAN RUMUNSKE BLUZE U TORKU
Torak_jun2

DAN RUMUNSKE BLUZE U TORKU

I ove godine u Torku je obeležen svetski dan Rumunske bluze. Rumunska bluza je najvažniji deo rumunske nošnje, ona se uglavnom šije i veze ručno i motivi na njoj se razlikuju od regiona do regiona.

24. jun je proglašen svetskim danom Rumunske bluze i rumunke je tog dana oblače, bez obzira u kojoj zemlji i na kojoj strani sveta žive. Obeležava se u preko 50 zemalja, na 6 kontinenata. U Torku se obeležio Dan Rumunske bluze 22. juna u Etnografskom kompleksu „Banatska kuća“, sa tradicionalnim pesmama, recitacijama i igrom, u izvođenju učenika OŠ „Đorđe Kožbuk“ i članica Udruženja za rumunsku umetnost i muziku „Vikentije Petrović Bokaluc“, uz podršku udružena žena “Banaćanke – Torak”. Posetioci su mogli da vide veliki broj rumunskih bluza, koje su u vlasništvu žena iz Torka. Na inicijativu gospođe Rodike Petrović ovaj dan se već drugu godinu obeležava u Torku.

Torak_jun1

izvor:

izvor:

http://www.zitisteonline.com/test-vesti/295-dan-rumunske-bluze-u-torku

Pročitajte još

unnamed-(1)

Trkačke vesti uz jutarnju kafu

BRC Škola trčanja u Beogradu startuje ovog vikenda! Ostalo je još malo mesta u terminima ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>