31. 01. 2023.
Home / Kultura i život oko nas / Gradonačelnik poljoprivrednicima poželeo dobre prinose i visoku cenu pšenice u otkupu
dani_polja_08

Gradonačelnik poljoprivrednicima poželeo dobre prinose i visoku cenu pšenice u otkupu

Na oglednom polju Zlatica kod Zrenjanina danas je održan Dan polja strnih žita i zaštite bilja, koji tradicionalno organizuje Poljoprivredna stručna služba Zrenjanin. Brojni poljoprivredni proizvođači i zaštitari, predstavnici semenskih kuća i Gradske uprave Zrenjanin, imali su priliku da se upoznaju sa stanjem strnina – pšenice i ječma, ocenom stanja useva i prognozom prinosa. Takođe, ovom prilikom održan je i “zaštitarski dan polja“ sa obilaskom polja pod suncokretom, sojom, kukuruzom i šećernom repom.

Pozdravljajući poljoprivredne proizvođače gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić im je poželeo uspešnu proizvodnu godinu, dobre prinose i visoku cenu u otkupu.
“Trudimo se da kroz kreiranje agrarnog budžeta pomognemo našim poljoprivrednim proizvođačima, tako i u tekućoj godini realizacijom različitih projekata pomažemo kako ratarima, tako i stočarima a pomoć će uslediti i voćarima. Uređujemo atarke puteve, kanalska mreža za odvodnjavanje je uređena, ali današnje okupljanje je prilika za razgovor sa poljoprivrednim proizvođačima i osluškivanje njihovih problema koje nastojimo zajednički da rešimo”, istakao je Janjić.
Herbicitne oglede na Danu polja predstavila je Snežana Parađenović, dipl. ing zaštite bilja, a mikrooglede strnih žita predstavila je dipl.ing. ratarstva Zorica Rajačić.
Snežana Parađenović istakla je da prikazani herbicidni ogledi u okopavinama: kukuruzu, soji, suncokretu i šećernoj repi imaju za cilj upoznavanje proizvođača i stručne javnosti sa efektom herbicida primenjenih u adekvatnoj i preporučenoj količini, uz poštovanje fenoloških faza gajenih biljaka.
Poljoprivrednici su danas imali priliku da svide  54 sorte pšenice, i 12 sorti ostalih ozimih useva.
Prisutne je pozdravila direktorica Poljoprivredne stručne službe, koja je još jednom ukazala na značajnu podršku grada Zrenjanina , ali i dobru saradnju sa poljoprivrednim proizvođačima sa teritorije srednjeg Banata koji savete i preporuke za proizvodnju pravovremeno primenjuju nakon konsultacija sa stručnjacima iz PSS-a.

izvor:

izvor:

http://www.zrenjanin.rs/3-45-45-5330/Gradonacelnik-poljoprivrednicima-pozeleo-dobre-prinose-i-visoku-cenu-psenice-u-otkupu
Desna ivica

Pročitajte još

Anja-Preradovic-Introspekcija--ulje-na-platnu,-120-x-160-cm,-2022

Najave programa Kulturnog centra Zrenjanina do 9. februara 2023.

Najave programa Kulturnog centra Zrenjanina do 9. februara 2023.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>