03. 04. 2020.
Home / Košarka / MARKO DUGOŠIJA ZVANIČNO DVADESETTREĆI BASKETAŠ SVETA
fotke iz lične arhive Marka Dugošije
fotke iz lične arhive Marka Dugošije

MARKO DUGOŠIJA ZVANIČNO DVADESETTREĆI BASKETAŠ SVETA

“Radim posao koji najviše volim, igram basket, putujem, uživam…” životni je moto Marka Dugošije, košarkaša zrenjaninskog Proletera i zvanično dvadesettrećeg najboljeg basket igrača na svetu.

– Moja ekipa, koju čine Bogdan Dragović, dvostruki osvajač King of the rock 1 na 1 , Lazar Rašić i Nikola Vuković , što je naravno mnogo važnije, je trenutno osma na svetu, a uz to treba naglasiti da smo jedna od najmlađih ekipa iz tog basketaškog svetskog krema – započinje priču Marko, napominjući da mu je izuzetno drago što se brzo uklopio u ekipu Proletera u koju je stigao u decembru prošle godine.

17028739_10210584724713467_1598693605_n
fotke iz lične arhive Marka Dugošije

– Imam naravno želju da napredujem u ovoj izuzetno zanimljivoj i privlačnoj igri, koja je iz sezone u sezonu medijski propraćenija, a i gledalaca je sve više na značajnim turnirima.Ne opterećujem se trenutnom pozicijom, ali u svakom slučaju prija činjenica das am u top 25 najboljih svetskih basketaša, sa tendencijom da na toj listi napredujem već ovog leta – uz osmeh dodaje Marko.

– Počeo sam kao sedmogodišnji klinac u u KK Zemun i prošao kompletnu omladinsku školu ovog kluba, koja ima svoju reputaciju i iznjedrila je brojne poznate košarkaše. Kao kadet, bio sam sa ekipom Zemuna prvak države, i drugi u juniorskoj konkurenciji, a kasnije kao senior prešao sam u Mladost, sa kojom sam iz srpske ušao u Drugu saveznu ligu. Dve sezone igrao sam za ovaj klub, pa je usledio odlazak u Radnički iz Obrenovca, na jednu sezonu i onda prelazak u Stare Banovce, gde sa ekipom Dunava za tri sezone iz ranga u rang stižem do KLS-a i košarkaške elite Srbije.

17105390_10210584745353983_280162786_n
fotke iz lične arhive Marka Dugošije

– Dolazak u Proleter za mene je predstavljao veliki izazov, trenera Slobodana Srezoskog poznajem od ranije, a tim je sastavljen od iskusnih i izuzetno kvalitetnih igrača, čiji košarkaški CV ima težinu u našoj košarci.Bez većih problema uspeo sam da se uklopim u novu sredinu, kapiten Subotić, Atanacković, Lalić, Burić, Lambić, Obrenović i ostali igrači, prihvatili su me kako se to kaže “na prvu” i za sada sve funkcioniše….

Basket 3na3 je posebno poglavlje tvoje karijere?

– Baš tako i izuzetno mi je drago što sam kroz ovu igru, koja se mnogo razlikuje od klasične košarke, ostvario sebe kao ličnost, koja zna šta hoće i želi, a uz to puno putujem, upoznajem nove ljude i predele i sve mi se to dopada….Ima smisao mog bitisanja u ovoj igri, koja je zanimljiva, za koju, osim naravno fizički, moraš biti psihički izuzetno snažan i stabilan.Ne volim puno da se hvalim, ali brojke, zvanične, naravno puno toga govore….

Svakodnevni treninzi u klasičnoj košarci ti pomažu ili odmažu u basketu?

– Košarka je košarka i na jedan i na dva koša, igra se sa loptom sličnom kao što su i osnovna pravila slična.Svaki pametan igrač, a ja se zaista trudim, puno elemenata iz klasične košarke, da je tako nazovem, može primeniti u igri “tri na tri” i obrnuto, jer cilj je postići koš i pobediti.Sve ostalo je stvar mašte, kreacije i naravno fizičke pripremljenosti…E sad draži, naravno da ih je puno, ja konkretno obožavam da leti igram pod otvorenim nebom, tako sam i krenuo da igram basket i družim se sa basketašima, a atmosfera na turnirima je zaista sjajna, organizacija fenomenalna i onda to jednostavno uđe pod kožu…

17125158_10210584748114052_83429858_n
fotke iz lične arhive Marka Dugošije

– Naravno da prijaju i putovanja, ove godine igrali smo dva puta u Kini, Peking je na mene ostavio fascinantan utisak, zatim u Moskvi, Lozani, Bukureštu, pa još dva rumuska grada Konstanci i Sibiu, Lipiku u Hrvatskoj, Sarajevu….

Kuju se planovi i za ovo leto?

– Očekuje nas zaista puno lepih izazova, mnoštvo inostranih turnira i uskoro, već sa prvim sunčanim I toplijim danima krećemo da se pripremamo…Naravno u pauzi između klupskih obaveza, uvek je “slatko” razbacati neki basket sa društvom iz kraja…- uz osmeh je nastavio Marko.

17125326_10210584731833645_442639712_n
fotke iz lične arhive Marka Dugošije

– Šalim se malo, naravno da su pripreme za basketaške turnire mnogo složenije od običnog basket I iziskuju mnogo truda i napora…Ali kada se nešto voli, nije ni teško…A mi planiramo da ove godine napadnemo bar “top 3” na svetu…

Ambicije sa Proleterom…

– Tu smo, u igri za prva dva mesta i ulazak u elitu…Imamo dobru hemiju, odlična je atmosfera, a iz toga obično dolaze i rezultati.Vezali smo sedam uzastopnih pobeda, igramo dobro a ono što posebno raduje što su tribine Kristalne dvorane u Zrenjaninu iz utakmice u utakmicu sve punije – dodao je na kraju, uz pozdrav čitaocima portala Sportinfo, Marko Dugošija.

Pročitajte još

IMG_20200306_200155

PORAZ KOŠARKAŠA PROLETERA U ZEMUNU

Zemun Proleter 87 : 69 ( 19:19, 18:18, 31:22, 19:10 ) Očajno drugo poluvreme, po ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>